Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

Ο ΕΦΚΑ καλείται να επιστρέψει «κομμένες συντάξεις» - Δικαστική απόφαση

«Βόμβες» περιέχει το σκεπτικό νέας απόφασης του Διοικητικού Πρωτοδικείου της Αθήνας που δικαιώνει δύο συνταξιούχους δικαστές, καταδικάζοντας τον ΕΦΚΑ να καταβάλει αναδρομικά από το 2015 έως το 2018 τις περικοπές των κύριων συντάξεών τους.
Η απόφαση, που εκδόθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2019, αφορά σε αγωγή που κατατέθηκε τον Ιούλιο του 2018 προσδιορίστηκε… ταχύτατα για τον Οκτώβριο του 2018, όταν και συζητήθηκε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας.
Η απόφαση 391/2019 δικαίωσε τους δύο συνταξιούχους που ζήτησαν αναδρομικά ποσά λόγω των περικοπών που επιβλήθηκαν μέσω δύο νομοθετημάτων μετά το δεύτερο μνημόνιο του 2012. Πρόκειται για τις περικοπές των νόμων 4051 και 4093 του 2012, οι οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές τον Ιούνιο του 2015 από το ΣτΕ. Το ανώτατο

ακυρωτικό δικαστήριο είχε δικαιώσει τότε τους προσφυγόντες, κηρύσσοντας αντισυνταγματικές τις περικοπές του 2012.
Για λόγους όμως δημοσίου συμφέροντος έκρινε πως η απόφασή του θα είχε αναδρομική ισχύ μόνο για όσους είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, μέχρι τη δημοσίευση της επίμαχης απόφασής του (Ιούνιος 2015). Το τοπίο ωστόσο δεν ήταν το ίδιο για όσους προσέφυγαν μετά τον Ιούνιο του 2015.
Το Διοικητικό Πρωτοδικείο υποχρέωσε τον ΕΦΚΑ να καταβάλει στον πρώτο ενάγοντα το ποσό των 4.594,29 ευρώ και στη δεύτερη ενάγουσα το ποσό των 5.560,93 ευρώ.
Όσον αφορά στο ζήτημα της παραγραφής η απόφαση ξεκαθαρίζει ότι «η παραγραφή απαιτήσεων υπέρ του ΕΦΚΑ παραγράφεται εφόσον δεν ορίζεται διαφορετικά μετά πέντε έτη από τη λήξη του οικονομικού έτους μέσα στο οποίο βεβαιώθηκε και κατέστη ληξιπρόθεσμη» και ότι «ο χρόνος παραγραφής των αξιώσεων των συνταξιούχων και βοηθηματούχων των Φορέων και των κληρονόμων τους από καθυστερούμενες συντάξεις, μερίσματα, επιδόματα και εφάπαξ βοηθήματα είναι πέντε έτη, έστω κι αν εκδόθηκε εντολή πληρωμής που πάσχει κατά τον τύπο, αλλά στηρίζεται σε νόμιμη αξίωση».
Πηγή πληροφοριών: ‘Εθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα