Απομένουν ακόμα 6 συμβάσεις -πέρα από τις 5 που υπόκεινται σε δικαστικές εμπλοκές- για να ολοκληρωθεί η συλλογή δηλώσεων κτηματογράφησης του υπόλοιπου 63% της χώρας.
Πρόκειται για τις περιοχές Βόλος, Καλαμάτα, Ζάκυνθος, Αμφισσα, Πειραιάς και Λέσβος οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο πρώτο 15ημερο του Φεβρουαρίου.
Ωστόσο, μόλις το Σάββατο και από το βήμα του 36ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της ΠΟΜΙΔΑ ο πρόεδρος της Ελληνικό Κτηματολόγιο Βύρων Νάκος εγκαινίασε τη νέα εύχρηστη πλατφόρμα προκειμένου οι πολίτες να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους. Παράλληλα, προανήγγειλε ότι έως το τέλος Απριλίου προγραμματίζεται η προανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων της Αττικής που είχαν συλλεγεί με τις δηλώσεις που υποβλήθηκαν το 2008, ενώ υπενθύμισε πως την περασμένη Τετάρτη υπεγράφη από την αρμόδια επίτροπο Κορίνα
Κρέτσου συγχρηματοδότηση ύψους 83,5 εκατ. ευρώ για τα έργα τέταρτης γενιάς του Κτηματολογίου.
Κάνοντας τον απολογισμό της διοίκησής του, ο κ. Νάκος αναφορικά με τη συνολική πρόοδο είπε πως έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση και λειτουργεί ο θεσμός του Κτηματολογίου για το 31% των δικαιωμάτων της χώρας και αυτή τη στιγμή εξελίσσονται περισσότερες από 70 συμβάσεις κτηματογράφησης για το περίπου 60% των δικαιωμάτων.
Εκκρεμεί η ανάθεση 5 μελετών, οι οποίες αντιστοιχούν στο 7% των δικαιωμάτων λόγω του ότι υπάρχουν δικαστικές εμπλοκές ανάμεσα στα ανάδοχα σχήματα. «Εκτός» λοιπόν από τη διαδικασία συλλογής στοιχείων μένουν σε αυτή τη φάση οι εξής περιοχές: από Κυκλάδες τα νησιά Ανδρος, Τήνος, Μύκονος, Πάρος, Νάξος, Σαντορίνη, Μήλος, Κέα και η Κύθνος καθώς και η Θεσπρωτία, η Κέρκυρα, το Ρέθυμνο, τα Χανιά και το Ηράκλειο (περιοχές Μαλεβιζίου, Ηρακλείου και Χερσονήσου). Οι περιοχές αυτές εξαιρέθηκαν με τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών από τον στόχο ολοκλήρωσης τον Ιούνιο του 2021, καθώς είναι απίθανο να ανατεθούν πριν από το τέλος του έτους, και έτσι μετατίθενται για το 2022.
Βέβαια, στη διοίκηση του Κτηματολογίου χρεώνεται ανετοιμότητα και αυτό γιατί μπορεί να ξεκλείδωσαν το έργο κάτω από τις πιέσεις των θεσμών, όμως η χαμηλή προσέλευση των πολιτών στην κτηματογράφηση αποδεικνύει πως δεν έχει υπάρξει η απαραίτητη προετοιμασία. Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε πως η διαφημιστική καμπάνια που θα προωθήσει τη διαδικασία παραμένει στον πάγο, πολλά γραφεία όπως της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης δεν έχουν ακόμα ανοίξει, ενώ η νέα σελίδα του φορέα ανανεώθηκε έπειτα από 10 χρόνια, μόλις προχθές.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η υποβολή της δήλωσης είναι υποχρεωτική, γιατί διαφορετικά επέρχονται οι κατά τον νόμο προβλεπόμενες κυρώσεις. Πιο συγκεκριμένα, τα ακίνητα τα οποία δεν θα δηλωθούν κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης θα καταγραφούν στις Αρχικές Εγγραφές ως αγνώστου ιδιοκτήτη και εφόσον δεν πραγματοποιηθούν οι σχετικές διορθώσεις στις προβλεπόμενες προθεσμίες, θα περιέλθουν στο Δημόσιο.
Κόστος και δικαιολογητικά
Κατά την κατάθεση των στοιχείων οι πολίτες θα κληθούν να καταβάλουν 35 ευρώ ανά ιδιοκτησιακό δικαίωμα και 20 ευρώ για τους βοηθητικούς χώρους, ενώ στις αγροτικές περιοχές, αν το ίδιο άτομο έχει περισσότερα δικαιώματα στον ίδιο δήμο, τότε θα πληρώνει μόνο δύο φορές το «κτηματόσημο». Πηγή: Ελεύθερος Τύπος
«Safe Youth»: Πώς θα λειτουργεί το «panic button» για νέους που τίθεται σε
λειτουργεία σε λίγες μέρες
-
Η εφαρμογή «Safe.YOUth», με την οποία ανήλικοι ηλικίας 12-18 ετών θα
μπορούν να καταγγείλουν περιστατικά βίας και κακοποίησης, πρόκειται να
τεθεί σε λειτου...
Πριν από 52 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα