Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019

Κιρσοί: Ποιες σοβαρές ασθένειες μπορεί να κρύβουν

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι οι κιρσοί είναι απλά ένα θέμα εμφάνισης ή δυσφορίας στα πόδια, αλλά η παρουσία τους θα μπορούσε να είναι σημάδι μιας πιο σοβαρής υποκείμενης πάθησης.
Οι κιρσοί είναι αρκετά συχνή πάθηση. Μία φινλανδική μελέτη έδειξε ότι η συχνότητα εμφάνισης των κιρσών είναι 13,5 ανά 1.000 άτομα (8,5 για τους άνδρες και 19,2 για τις γυναίκες). Τείνουν να εμφανίζονται περισσότερο σε γυναίκες που είχαν περισσότερες από δύο εγκυμοσύνες, στους υπέρβαρους ανθρώπους (και πάλι, ιδίως στις γυναίκες) και σε άτομα άνω των 50 ετών.
Ο όρος “κιρσός” (varicose vein) προέρχεται από το λατινικό “varix”, που σημαίνει “στριμμένο”. Οι κιρσοί προκαλούνται από το τέντωμα που συμβαίνει στις φλέβες των κάτω άκρων οι οποίες βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια του δέρματος, επιτρέποντας στο αίμα

να συγκεντρωθεί στα πόδια.
Ενδέχεται να φουσκώσουν και μπορεί να προκαλέσουν πόνο ή δυσφορία, αλλά η σοβαρή φλεβίτιδα (κιρσοί) μπορεί επίσης να προκαλέσει κακή κυκλοφορία, το οποίο οδηγεί σε άλλες πιο σοβαρές παθήσεις.
Οι περισσότερες από αυτές τις παθήσεις αφορούν αλλαγές στο δέρμα, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσουν τον σχηματισμό θρόμβων.
Οι ιατρικές παθήσεις που συνδέονται με τη φλεβίτιδα μπορεί να περιλαμβάνουν:
Έκζεμα φλεβίτιδας
Το δέρμα μπορεί να γίνει ξηρό και να προκαλεί φαγούρα στο άτομο, λόγω της έλλειψης ροής του αίματος. Συμβαίνει πιο συχνά σε όσους έχουν έκζεμα σε άλλες περιοχές του σώματος και είναι μερικές φορές θεραπεύσιμη κατάσταση με μια στεροειδή αλοιφή.
Δερματικά έλκη
Η έλλειψη επαρκούς ροής αίματος μπορεί να στερήσει τον ιστό του δέρματος από το απαιτούμενο οξυγόνο, με αποτέλεσμα αυτό να αρχίσει να καταρρέει. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φλεβικά έλκη (πληγές), κυρίως γύρω από τους αστραγάλους και σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει νέκρωση του ιστού σε εκείνο το σημείο. Εάν τα έλκη μολυνθούν, μπορεί να χρειαστούν θεραπεία με αντιβιοτικά.
Λιποδερματοσκλήρυνση
Το δέρμα γύρω από τους αστραγάλους μπορεί να σκληρύνει και να αποχρωματιστεί λόγω μακρόχρονης βλάβης και από την ανάπτυξη ουλώδους ιστού στο δέρμα.
Υποδερματίτιδα
Η υποδερματίτιδα είναι παρόμοια με την λιποδερματοσκλήρυνση αλλά αντί να σκληρύνει και να κιτρινίσει, το δέρμα αναπτύσσει φλεγμονή και πόνο γύρω από τους αστραγάλους.
Λεμφοίδημα
Μετά από χρόνια πίεσης (εξαιτίας των κιρσών), το λεμφικό σύστημα δεν μπορεί να λειτουργήσει καλά. Αυτό μπορεί να προκαλέσει τη συσσώρευση λεμφικού υγρού και να οδηγήσει σε εκτεταμένο οίδημα. Το λεμφοίδημα δεν είναι εύκολα ιάσιμο.
Επιφανειακή θρομβοφλεβίτιδα
Επειδή το αίμα συσσωρεύεται, η υποτονική ροή μπορεί να προκαλέσει την πήξη του. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο θρόμβος μπορεί να παραμείνει σε μια μικρή περιοχή, με αποτέλεσμα απλά το κοκκίνισμα του δέρματος. Σε άλλες περιπτώσεις, ο θρόμβος μπορεί να συνεχίσει να αυξάνεται σε μέγεθος, το οποίο θα αυξήσει τον κίνδυνο πνευμονικής εμβολής, ιδιαίτερα εάν ο θρόμβος αναπτυχθεί κοντά σε μια φλεβική διασταύρωση ή σε κάποια φλέβα στους βαθύτερους ιστούς.
Ο πόνος στα πόδια, ιδιαίτερα αν αναπτύχθηκε προσφάτως, χρήζει ιατρικής φροντίδας. Ο πόνος μπορεί να είναι ασήμαντος και να προκαλείται απλά και μόνο λόγω της υπερβολικής πίεσης στο πόδι, αλλά μπορεί να υποδεικνύει και άλλες, σοβαρές καταστάσεις, όπως η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση.
Πηγή: iatropedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα