Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019

Νίκος Γόντικας: «Οι αγρότες να κάνουν λιτανεία για να μη χρειαστούν πολλοί ψεκασμοί για το δάκο»

Στo πλαίσιo της παρουσίας του στο μπλόκο των αγροτών στη Μεσσήνη o επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Νίκος Γόντικας, παρέθεσε συνέντευξη Τύπου.
Κατά τη διάρκειά της, πέραν των ζητημάτων που αφορούν στους αγρότες, εξαπέλυσε επίθεση στην Περιφερειακή Αρχή, αλλά και σε Δήμους της Πελοποννήσου, καθώς, όπως υποστήριξε, εξυπηρετούν τους μεγαλοβιομηχάνους.
Ξεκινώντας ο κ. Γόντικας είπε ότι στηρίζει τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Κατά τον ίδιο, έχουν δίκιο και, μάλιστα, δίνουν μαθήματα ότι μπορεί οι αγώνες να έχουν και αποτελέσματα.
Επίσης, κάλεσε τον κόσμο να τους συμπαρασταθεί, ώστε να μην ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για το ξεκλήρισμα της αγροτιάς. Κι αυτό, γιατί, χρόνια τώρα, Ευρωπαϊκή Ένωση, κυβερνήσεις και Περιφερειακές Αρχές έχουν βαλθεί να υλοποιήσουν την αντιαγροτική πολιτική που συγκεντρώνει τη γη και την παραγωγή σε όλο και λιγότερα χέρια.
Μιλώντας για την Περιφερειακή Αρχή Πελοποννήσου, υποστήριξε ότι ασκεί αντιαγροτική πολιτική, αφού είχε και έχει την αποκλειστική ευθύνη για τις ζημιές από το δάκο. Παραδέχθηκε, δε, ότι υπάρχουν μειωμένες πιστώσεις για τη δακοκτονία, αλλά πρόσθεσε πως δεν είναι δυνατόν να γίνονται διαγωνισμοί τον Αύγουστο, όταν ο πρώτος ψεκασμός έπρεπε να έχει γίνει στις αρχές Ιουνίου.
1.430.000 ευρώ είναι το κονδύλι για τη δακοκτονία στη Μεσσηνία και το ποσό αυτό- είπε ο κ. Γόντικας- δε φτάνει ούτε για δύο ψεκασμούς. Ως εκ τούτου, κατά τον ίδιο, οι αγρότες μαζί με τον αγώνα τους πρέπει να κάνουν και καμιά λιτανεία, ώστε οι καιρικές συνθήκες να μην είναι τέτοιες που θα χρειαστούν 4-5 ψεκασμοί.
Όσο για τις διαδικασίες, ο κ. Γόντικας παρατήρησε ότι είναι χρονοβόρες, με τους ανθρώπους της Περιφέρειας να έχουν το νου τους στις εκλογές. Έτσι, εξέφρασε την αμφιβολία του για το αν οι υπηρεσίες θα είναι έτοιμες και το Μάιο, αν χρειαστεί, να γίνει ψεκασμός.
Ο κ. Γόντικας ανέφερε ακόμα ότι η Περιφέρεια και οι Δήμοι έχουν γίνει μεσάζοντες των γαλακτοβιομηχανιών, κάτι που χαρακτήρισε απαράδεκτο, διότι μαζεύουν τους αγρότες και προσπαθούν να τους πείσουν να δώσουν το γάλα τους με 50- 60 λεπτά.
Αναφερόμενος στον Πέτρο Τατούλη, είπε ότι έταζε «λαγούς με πετραχήλια», όπως τα κτηνοτροφικά πάρκα, αλλά τελικά πέρασαν 9 χρόνια και αυτό που οι κτηνοτρόφοι βλέπουν είναι ότι κάθε χρόνο πάνε από το κακό στο χειρότερο.
Κλείνοντας το ζήτημα των αγροτών, υποστήριξε ότι πλούτος υπάρχει, όπως και τεράστια ποσά, αλλά αυτά δίνονται στους καπιταλιστές για δημιουργία καπιταλιστικής ανάπτυξης στην Περιφέρεια, όπως για να φτιάχνονται αλιευτικά καταφύγια και να δένουν τα γιοτ τους οι σκαφάτοι, όπως και για να βαθαίνουν λιμάνια για να μπαίνουν τα κρουαζιερόπλοια των tour operators. 
Επίσης, υποστήριξε ότι τα χρήματα δίδονται στα μονοπάτια, στα «φρου φρου και αρώματα», στη Μυθική Πελοπόννησο και σε ταξίδια ανά τον κόσμο, όπου άνθρωποι της Περιφέρειας παίρνουν μαζί ένα τσούρμο επιχειρηματίες εξαγωγείς για να κλείνουν τις δουλειές τους, με τους αγρότες από την άλλη να λιμοκτονούν.
Επιπρόσθετα, ο κ. Γόντικας ανέφερε ότι φτιάχνονται  έργα, ωστόσο με τις πρώτες δύσκολες καιρικές συνθήκες δρόμοι βυθίζονται, γεφύρια γκρεμίζονται, λιμάνια σπάνε, αλλά ούτε γάτα-ούτε ζημιά.
Όσο για τις ζημιές στον Ταΰγετο, είπε ότι επισκέφθηκε την περιοχή και αυτό το αίσχος και η αθλιότητα που υπάρχει εκεί θα πρέπει να γυρίσει μπούμερανγκ σε όλους όσοι τώρα λένε καλά λόγια για το βουνό, ενώ αναρωτήθηκε πού ήταν μετά τις μεγάλες φωτιές του 2007 και του 2012 οι Δημοτικές Αρχές, η Περιφέρεια, αλλά και οι κυβερνήσεις.
Κατά τον ίδιο, αυτά τα ζητήματα έπρεπε να τα περιμένουν, αλλά δεν υπήρξε ούτε ένα έργο αντιπλημμυρικής προστασίας ούτε ένα αντιδιαβρωτικό, ώστε να κρατηθούν τα χώματα στα καμένα, ούτε έγινε αναδάσωση, συμπληρώνοντας ότι ακόμα βρισκόμαστε στην αρχή του προβλήματος.
Αυτό που ζήτησε είναι τα τεράστια ποσά που δίνονται στους κατασκευαστικούς ομίλους και στους εργολάβους που διεκδικούν αποζημιώσεις στα χαρτιά στην Πελοπόννησο, με τους τελευταίους να είναι 22 και το ποσό να αγγίζει τα 85 εκατομμύρια ευρώ, να δοθούν για αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα. Κλείνοντας το ζήτημα κάλεσε τον κόσμο στις επόμενες εκλογές να στηρίξει το ΚΚΕ.
 
Οι 22 περιπτώσεις που ζητούν αποζημίωση
Σε ερώτηση για το αν στις 22 περιπτώσεις φέρει ευθύνη η Περιφερειακή Αρχή ή έρχονται από το παρελθόν, δηλαδή από τις Νομαρχίες, ο κ. Γόντικας απάντησε ότι θα δεχόταν ότι η Περιφέρεια δεν έχει ευθύνη για περιπτώσεις που αφορούν στα έτη 2011 και 2012, αν ενεργούσε ανάλογα, αλλά όχι έπειτα από 8 χρόνια. Άρα, για τον ίδιο, οι ευθύνες βαραίνουν και την Περιφερειακή Αρχή.
Όσο για έργα που δημοπρατούνται, είπε ότι αυτό γίνεται χωρίς να έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση, χωρίς να έχει γίνει η αναγκαία απαλλοτρίωση, χωρίς να έχουν γίνει  στοιχειώδεις αρχαιολογικές τομές, χωρίς να έχουν επικαιροποιηθεί οι μελέτες.
Έτσι, σύμφωνα με τον κ. Γόντικα, όταν γίνονται τέτοιες δημοπρατήσεις βρίσκουν ευκαιρία οι εργολάβοι, κάνουν διακοπή των εργασιών και διεκδικούν αποζημιώσεις, με τον κ. Τατούλη και την κα Νικολάκου, αντί να κουβεντιάζουν αυτές τις διεκδικήσεις στο ΠΕ.ΣΥ και στην Οικονομική Επιτροπή, να προτιμούν να μη δίνουν λογαριασμό σε κανέναν, να τις χειρίζονται μόνοι τους και να τις χρεώνουν, όπως είπε, σε δικηγόρους της δικής τους επιλογής.
Σχετικά με τις 22 περιπτώσεις, έκανε γνωστό ότι είναι κι άλλες και η παράταξή του θα τις βρει και θα τις παρακολουθεί, ενώ κάλεσε την Περιφερειακή Αρχή να μην τολμήσει να δώσει στην εταιρεία των πρώην συμφερόντων Φλαμπουράρη για το αλιευτικό καταφύγιο που έχει φτιάξει στο Βραχάτι τα 900.000 ευρώ για τα οποία γίνεται η κουβέντα, αφού - σύμφωνα με τον ίδιο- η ίδια η κυβέρνηση δεν είχε δώσει χρηματοδότηση και έκανε διακοπή 5 μήνες.
 
Τα έργα ΕΣΠΑ και η σειρά προτεραιότητας
Σε άλλη ερώτηση για το αν υπάρχει ενημέρωση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τα έργα που εντάσσονται ή είναι να ενταχτούν σε ΕΣΠΑ, ο κ. Γόντικας απάντησε ότι στο τελευταίο συμβούλιο ο κ. Τατούλης και η κα Νικολάκου επιτέθηκαν σε συγκεκριμένα Μέσα Ενημέρωσης, όταν τέθηκε αυτό το ζήτημα. Όπως είπε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, είναι γνωστή η τακτική του κ. Τατούλη να κάνει επίθεση σε όποιο μέσο τούς κάνει κριτική και να το φτάνει μέχρι και στα δικαστήρια, ώστε να το εξοντώσει.
Πρόσθεσε, δε, ότι 9 χρόνια στο Περιφερειακό Συμβούλιο δεν έχει συζητηθεί ούτε ποια έργα θα ενταχθούν στο ΕΣΠΑ ούτε ο απολογισμός τους. Η επιλογή-υποστήριξε- γίνεται από τον ίδιο τον κ. Τατούλη με ρουσφετολογικούς όρους και όχι με την αναγκαιότητα των έργων. Έτσι, πολλές φορές φέρνουν έργα εκτός ημερησίας διάταξης, χωρίς εισήγηση, όπως έγινε και στο αλιευτικό της Μαραθούπολης. Με την παραπάνω διαδικασία, συνέχισε, δε γίνεται ουσιαστική κουβέντα στο Πε.Συ. για το ποια έργα είναι αναγκαία και έχουν προτεραιότητα.
Ολοκληρώνοντας κάλεσε τον κ. Τατούλη πρώτο θέμα για συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης στο σημερινό Περιφερειακό Συμβούλιο να είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται στον Ταΰγετο.
Όσο για τα 2.300.000 ευρώ που προβλέπονται για κάποια κελιά (για τα οποία, βέβαια, συμφωνεί να συντηρηθούν αφού είναι ο πολιτισμός μας), ο κ. Γόντικας συνέστησε να δοθούν στον Ταΰγετο, καθώς αυτό είναι η προτεραιότητα, αν και εξέφρασε σχετικά αμφιβολίες, καθώς όταν υπήρξαν μεγάλες ζημιές στην Κορινθία με τον «Ζορμπά», ο κ. Τατούλης έδωσε 1,5 εκατομμύριο ευρώ στην Πελοπόννησο Α.Ε. για «μονοπάτια και φρου φρου και αρώματα», όπως χαρακτηριστικά τα αποκάλεσε.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση, Το Θάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα