Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019

Συνεταιριστικός γίγαντας στην Ισπανία: Σε λίγα χέρια η αγορά του ελαιολάδου


 Την ώρα που στην Ελλάδα ο κατακερματισμός του κλήρου και των συνεταιρισμών θέτει τροχοπέδη στην αγροτική ανάπτυξη, στην Ισπανία δημιουργήθηκε ένας συνεταιριστικός γίγαντας μετά τη συγχώνευση των μεγαλύτερων συνεταιρισμών ελαιόλαδου στην επαρχία της Jaén.
Συγκεκριμένα, οι γενικές συνελεύσεις των συνεταιρισμών Jaencoop και Olivar de Segura ενέκριναν την συγχώνευσή τους και έτσι γεννήθηκε ένας γίγαντας που θα διαχειρίζεται 120.000 τόνους ελαιόλαδο και θα έχει τζίρο 250 εκατ. ευρώ. Η νέα οντότητα θα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός και διανομέας ελαιόλαδου στον κόσμο και έχει προφανή στόχο να κατακτήσει τις διεθνείς αγορές.Σύμφωνα με την ιστοσελίδα teatronaturale.it και την olivenews.gr που αναδημοσιεύει την είδηση, η νέα οντότητα απαρτίζεται «από 28 πρωτοβάθμιες συνεταιριστικές οργανώσεις, με 26.000 αγρότες και 130.000 εκτάρια ελαιώνων. Η πρόβλεψη για την καλλιεργητική περίοδο 2018-2019 είναι 120.000 τόνους ελαιολάδου, δηλαδή το 17,5% της παραγωγής της επαρχίας Jaén ή το 9% της παραγωγής ολόκληρης της Ανδαλουσίας».

Μαζί θα εμπορευθούν «μια δωδεκάδα από εμπορικά σήματα, όπως βιολογικό ελαιόλαδο, ελαιόλαδο προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης της Sierra de Cazorla και της Sierra de Segura, που έχουν πρόσβαση σε περίπου είκοσι ξένες αγορές».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Jaencoop, Cristóbal Gallego Martinez, «αυτή η ένωση σημαίνει "ενίσχυση των συνεργειών προς όφελος όλων των εταίρων. Στις σημερινές συνθήκες δεν έχει νόημα να προχωράει ο καθένας μόνος του. Τώρα θα έχουμε πλέον περισσότερη δύναμη στη διεθνή αγορά και υψηλότερης εγγυήσεις παραγωγής". Οι υποδομές θα διατηρηθούν και ο νέος συνεταιρισμός θα είναι δομημένος σε τμήματα (οικολογικό, ονομασίας προέλευσης, κ.λπ.), προκειμένου να αξιοποιήσουν στο έπακρο το ευρύ φάσμα του ελαιολάδου που παράγεται, και τα πολλά εμπορικά σήματα που είναι καλά τοποθετημένα στην αγορά».

Θέλουμε μια ισχυρή ομάδα στην επαρχία, δήλωσε ο Angel Rodriguez, πρόεδρος της Olivar de Segura. «Εχουμε σχέδια με μεγάλες δυνατότητες, που απαιτούν μεγαλύτερο όγκο παραγωγής, και τώρα είμαστε μια μεγάλη ομάδα».
Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα