Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019

ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ: Οψόμεθα!


ΦΛΕΓΕΤΑΙ Η ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Το 47,08%, που πήρε στις εκλογές ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες και τον καθιστούσε νικητή των εκλογών από τον πρώτο γύρο, αμφισβητήθηκε από τη δεξιά αντιπολίτευση και τις ακροδεξιές εξτρεμιστικές ομάδες. 
Ο Μοράλες είχε δηλώσει πως δεν θα προβεί σε επανάληψη των εκλογών, εκτός και αν ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών αποφανθεί αλλιώς. Όπερ και εγένετο. Ο ΟΑΚ δήλωσε ότι σημειώθηκαν παρατυπίες στις εκλογές και γι' αυτό πρέπει να επαναληφθούν! 
Κοιτάξτε όμως και εδώ την επανάληψη του σεναρίου της Βραζιλίας: πρώτα καθαιρέθηκε η πρόεδρος Ρούσεφ από το συνταγματικό δικαστήριο και κατόπιν συνελήφθη, καταδικάστηκε για διαφθορά και φυλακίστηκε ο Λούλα, ο πρώην πρόεδρος, και έτσι δεν είχε δικαίωμα υποψηφιότητας ως πρόεδρος. 
Αποτέλεσμα: εκλέχτηκε ο ακροδεξιός Μπολσονάρο. Το ίδιο δοκιμάζεται τώρα και στη Βολιβία. Ενώ ο Μοράλες αποφάσισε να ξαναγίνουν εκλογές και να αντικατασταθεί η κεντρική εκλογική επιτροπή, η αντιπολίτευση και οι εξτρεμιστικές ακροδεξιές ομάδες υπό την ανοχή και την καθοδήγησή της ρημάζουν εδώ και τρεις εβδομάδες τη χώρα με διαδηλώσεις επιθέσεις, καταλήψεις και καταστροφές δημόσιων κτηρίων και σπιτιών υπουργών ακόμα και του Μοράλες. 
Ο πρόεδρος της βουλής, υπουργοί και βουλευτές του Μοράλες παραιτούνται από τις απειλές και τις τρομοκρατικές πράξεις. Η αστυνομία αδυνατεί ή δε θέλει να αποκαταστήσει την τάξη. Αντί γι' αυτό, Στρατός και Αστυνομία ζήτησαν την παραίτηση του εκλεγμένου Μοράλες για να αποκατασταθεί η τάξη. 
Πρόκειται για πραξικόπημα εν εξελίξει, που ανάγκασε σε παραίτηση τον πρόεδρο Μοράλες και τον αντιπρόεδρο. Αλλά η δεξιά δεν αρκείται εκεί. Θέλει να απαγορεύσει στον Μοράλες, με το έτσι θέλω, να ειναι υποψήφιος στις εκλογές, για να μείνει η συκοφαντία και απαξίωση και έτσι να γίνει κυβέρνηση η αντιπολίτευση μετά από 14 χρόνια. 
Στις δημοκρατίες όπου δεν εκκαθαρίζονται οι δομές και τα αντιδημοκρατικά σταγονίδια, έρχονται στιγμές, όπως τώρα, που προβαίνουν σε έμμεσο μεν αλλά σαφές πραξικόπημα εξαναγκασμού του εκλεγμένου προέδρου σε παραίτηση για την ... ειρήνευση της χώρας!
Δίπλα βέβαια υπάρχει το αντιπαράδειγμα της Αργεντινής και η φλεγόμενη Χιλή! Οψόμεθα!
G.K.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα