Τρίτη 30 Αυγούστου 2022

Σαν σήμερα, μάχη του Τάνενμπεργκ: Οι Γερμανοί αποδεκατίζουν τους Ρώσους και παίρνουν ρεβάνς 500 χρόνια μετά

Τάνενμπεργκ, μια μέρα σαν σήμερα 30 Αυγούστου του 1914. Η Ρωσία σχεδόν σβήνει από τον στρατιωτικό χάρτη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου από τους πρώτους κιόλας μήνες.
Η Ιστορία επαναλαμβάνεται - λένε - κι όποιος δεν την μελετάει, είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσεις, λένε επίσης…
Ήταν 10 Ιουλίου του 1410 και οι μέχρι τότε ανίκητοι Τεύτονες Ιππότες (αρχαίο γερμανικό φύλο) αποδεκατίστηκαν από τις συνασπισμένες δυνάμεις Πολωνών, Λιθουανών, Ούγγρων και Τσέχων στο Τάνενμπεργκ, στη διάρκεια του Πολωνο-Λιθουανο-Τευτονικού πολέμου. Το μεγαλύτερο τμήμα της ηγεσίας του τάγματος των Τευτόνων εξοντώθηκε ή αιχμαλωτίστηκε. Οι Ιππότες δεν κατάφεραν να ανακάμψουν και το οικονομικό βάρος των πολεμικών αποζημιώσεων οδήγησε σε εσωτερικές έριδες και οικονομική παρακμή στα εδάφη που έλεγχαν. Η μάχη άλλαξε την ισορροπία ισχύος στην ανατολική Ευρώπη!
Στις 30 Αυγούστου του 1914, περίπου στην ίδια τοποθεσία, (Αρχικά η μάχη ονομάζονταν Μάχη του Άλλενσταϊν, αφού εκεί είχε διαδραματιστεί. Ο γερμανός στρατάρχης Χίντενμπουργκ, όμως, τη μετονόμασε για προπαγανδιστικούς λόγους σε Μάχη του Τάνενμπεργκ) έλαβε χώρα άλλη μια σύγκρουση μεταξύ Σλάβων και Γερμανών. Αντιμέτωποι ήταν ο στρατός της Γερμανίας και της Ρωσίας. Νίκησε η Γερμανία διαλύοντας τον στρατό της Ρωσίας που είχε εισβάλει στα εδάφη της Ανατολικής Πρωσίας. Η μάχη του Τάνεμπεργκ εντάσσεται στις επιχειρήσεις του Ανατολικού Μετώπου και έλαβε χώρα κατά τους πρώτους μήνες του πολέμου.


Νεκροί και αιχμάλωτοι

Στη μάχη αυτή πάνω από 80.000 Ρώσοι πιάστηκαν αιχμάλωτοι, ανάμεσά τους και οι Διοικητές των 13ου και 15ου Σωμάτων Στρατού, ενώ ο Διοικητής της 2ης Στρατιάς, στρατηγός Σαμψόνοφ αυτοκτόνησε στο Βίλλεμπεργκ. Η πολεμική λεία για τους Γερμανούς ήταν ανυπολόγιστη, κυρίως σε πυροβόλα.
Τα αποτελέσματα της μάχης του Τάνεμπεργκ έγυραν την πλάστιγγα υπέρ των Γερμανών· ουσιαστικά είχε αποφευχθεί ο άμεσος κίνδυνος εισβολής των Ρώσων στη Γερμανία, ενώ είχε ενισχυθεί και η Αυστρία για την απόκρουση της μεγάλης ρωσικής επιθέσεως στο δυτικό τόξο του Βιστούλα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ιστορικών, αν η μάχη αυτή είχε κερδηθεί από τους Ρώσους, ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος θα είχε τελειώσει πριν καν συμπληρωθούν τέσσερις μήνες από την κήρυξή του. Η μάχη του Τάνεμπεργκ θεωρείται ως μια από τις σημαντικότερες και πιο διδακτικές μάχες της παγκόσμιας ιστορίας. Η μάχη άλλαξε την ισορροπία ισχύος στην ανατολική Ευρώπη!
Δύο κατεστραμμένες ρωσικές στρατιές και δεκάδες χιλιάδες αιχμάλωτοι έσβησαν με τον πιο πανηγυρικό τρόπο την ντροπή του 1410.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα