Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022

Σκρέκας στο OPEN: «Δεν θα επιτρέψουμε να υπάρξουν νοικοκυριά που δεν θα μπορούν να ζεσταθούν τον χειμώνα»

Δεν θα επιτρέψουμε να υπάρξουν νοικοκυριά στην Ελλάδα που δεν θα μπορούν να ζεσταθούν τον χειμώνα δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN, λίγες ημέρες πριν τη συμμετοχή του στην κρίσιμη διάσκεψη των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, που είναι προγραμματισμένη για τις 9 Σεπτεμβρίου.
O υπουργός επεσήμανε αρχικά ότι οι δύο προτάσεις της ελληνικής πλευράς και το ένα μοντέλο της Ιβηρική Χερσονήσου περιλαμβάνονται σε επιστολή από την ομάδα Gas Coordination Group της Κομισιόν στην οποία συμμετέχουν ρυθμιστές από όλες τις χώρες της ΕΕ.
Στην επιστολή αναφέρονται τόσο η πρόταση αποσύνδεσης του ηλεκτρικού ρεύματος από την τιμή φυσικού αερίου όσο και ο προσωρινός μηχανισμός ανάκλησης των υπερεσόδων των εταιρειών παραγωγής ενέργειας. Η ομάδα ζητεί από τις 27 χώρες να σχολιάσουν πιο είναι καταλληλότερο σχέδιο να εφαρμοστεί στην Ευρώπη. Αναφερόμενος στα υπερέσοδα των εταιρειών ενέργειας, ο υπουργός αποκάλυψε έφτασαν στην Ελλάδα τα 870 εκατ. ευρώ μόνο για τον Αύγουστο.
Στην επιστολή των ρυθμιστών ενέργειας στην ΕΕ, ως «μοντέλο ΙΙΙ» αναφέρεται αυτό της Ιβηρικής Χερσονήσου, που εφαρμόζουν Ισπανία και Πορτογαλία, ενώ ζητείται από όλα τα κράτη μέλη να κρίνουν/σχολιάσουν και τα τρία μοντέλα. «Και να πουν ποιο πιστεύουν ότι είναι το πιο κατάλληλο για να εφαρμοστεί στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο κ. Σκρέκας.
«Η Ευρώπη έχει αργήσει χαρακτηριστικά. Εδώ και 7 μήνες ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει ότι θα πρέπει να μπει υποχρεωτικά ένα πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Σιγά-σιγά Ευρωπαίοι ηγέτες συντάσσονται με αυτή την πρόταση». «Η Ευρώπη καθυστέρησε αλλά καλύτερα αργά παρά ποτέ», πρόσθεσε.


Η στήριξη στα νοικοκυριά θα συνεχιστεί αλλά οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι
Αναφορικά με τη στήριξη που παρέχει η κυβέρνηση στα νοικοκυριά, ο υπουργός σημείωσε ότι «εδώ και 12 μήνες απορροφούμε περίπου το 90% της αύξησης. (…) Αυτό θα συνεχιστεί για όσο διαρκεί αυτή η ενεργειακή κρίση. Βέβαια, οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι». Ωστόσο, επανέλαβε αυτό που είπε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την τρίτη στο υπουργικό Συμβούλιο, ότι δηλαδή οι πόροι για μέτρα στήριξης δεν είναι ανεξάντλητοι.
Μιλώντας για την στήριξη που θα δοθεί τον Σεπτέμβριο, δήλωσε ότι «με την κρατική επιδότηση που θα δοθεί, ένα νοικοκυριό που θα πλήρωνε κανονικά 315 ευρώ θα πληρώσει λιγότερα από 60». Επίσης ο κ. Σκρέκας ξεκαθάρισε ότι και φέτος θα υπάρξει επίδομα θέρμανσης, το ύψος του οποίου θα καθοριστεί σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, αλλά απέφυγε να κάνει εκτίμηση για το ύψος του.
Τα νοικοκυριά έχουν μειώσει την κατανάλωση
Ο υπουργός ανέφερε ότι νοικοκυριά έχουν μειώσει τις καταναλώσεις γιατί έχουν αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος και της ενεργειακής κρίσης. «Τον Ιούνιο μειώθηκε η κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 22% και τον Ιούλιο κατά 14%», υπογράμμισε.
«Το κάθε νοικοκυριό έχει καταλάβει ότι επί της ουσίας ζούμε έναν οικονομικό πόλεμο. Υπάρχει ένας εκβιασμός της Ρωσίας απέναντι στην Ευρώπη. Μία ανακοίνωση της ρωσικής Gazprom ότι θα κλείσει ο βόρειος αγωγός αρκεί για να εκτινάξει τις τιμές φυσικού αερίου στα ύψη και άρα και της ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτή τη στιγμή έχουμε ιλιγγιώδεις τιμές, 10 φορές ακριβότερες από πέρυσι», είπε ο υπουργός. «Έχουμε μπροστά μας έναν πολύ δύσκολο χειμώνα», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι η στήριξη προς τα νοικοκυριά θα συνεχιστεί και μέσα στον χειμώνα.
Εξοικονόμηση ενέργειας στα νοικοκυριά
Ερωτηθείς να θα εφαρμοστούν στα νοικοκυριά μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, τόνισε ότι «πρώτα απ' όλα το Δημόσιο πρέπει να δώσει το καλό παράδειγμα. Ηδη έχουμε βάλει έναν στόχο μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας στον δημόσιο τομέα. Από κει και πέρα, φυσικά θα υπάρξει μία στρατηγική επικοινωνίας, ώστε να βοηθήσουμε τους καταναλωτές να μειώσουν τη σπατάλη ενέργειας, όπου δεν χρειάζεται. Ηδη, ωστόσο, οι πολίτες έχουν μειώσει την κατανάλωση. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε για όσο χρειάζεται».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα