Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022

Τα αντιβιοτικά θεραπεύουν τη σκωληκοειδίτιδα


Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, η θεραπεία της σκωληκοειδίτιδας με αντιβιοτικά είναι ασφαλής και επιτρέπει στους πάσχοντες να αποφύγουν τη χειρουργική επέμβαση και τη νοσηλεία.
Αυτή η έρευνα αποτελεί συνέχεια της Comparison of Outcomes of Antibiotic Drugs and Appendectomy, CODA (Σύγκριση Αποτελεσμάτων Αντιβιοτικών Φαρμάκων και Σκωληκοειδεκτομής ), που είναι η μεγαλύτερη αναφερόμενη τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή στις ΗΠΑ που συνέκρινε τη θεραπεία με αντιβιοτικά και την σκωληκοειδεκτομή σε ασθενείς με επιβεβαιωμένη σκωληκοειδίτιδα. Η μελέτη έδειξε, στην πλειοψηφία των ασθενών, ότι η αντιβιοτική θεραπεία είναι το ίδιο αποτελεσματική με την επείγουσα σκωληκοειδεκτομή.
Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από 726 άτομα (με διάμεση ηλικία 36 ετών και ηλικιακό εύρος 18-86 ετών) από τα οποία 462 (63,6%) άνδρες και 437 (60,2%) γυναίκες με επιβεβαιωμένη σκωληκοειδίτιδα, που τυχαιοποιήθηκαν για να λάβουν αντιβιοτικά, σε 25 διαφορετικά νοσοκομεία μεταξύ 1ης Μαΐου 2016 και 28 Φεβρουαρίου 2020.
Το 46% των ατόμων (335) που κρίθηκε ότι πληρούσαν κριτήρια σταθερότητας της κατάστασής τους έλαβαν εξιτήριο εντός 24 ωρών, ενώ 391 άτομα εξήλθαν μετά από 24 ώρες. Στη βδομάδα που ακολούθησε, στην ομάδα που πήρε εξιτήριο εντός 24 ωρών εμφανίστηκαν λιγότερο από 1 ανεπιθύμητες ενέργειες ανά 100 εξωτερικούς ασθενείς έναντι 1,3 ανά 100 νοσηλευόμενους. Κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου, σε σκωληκοειδεκτομή υποβλήθηκε το 9,9% των εξωτερικών ασθενών και το 14,1% των νοσηλευομένων. Στις 30 ημέρες, σε σκωληκοειδεκτομή υποβλήθηκε το 12,6% των εξωτερικών ασθενών και το 19,0% των νοσηλευομένων ασθενών. Μέσα σε 30 ημέρες, ανεπιθύμητες ενέργειες εμφανίστηκαν σε 1,8 ανά 100 εξωτερικούς ασθενείς και 3,1 ανά 100 νοσηλευόμενους και δεν σημειώθηκαν θάνατοι.
Τα ευρήματα των επιστημόνων ενισχύουν την υπόθεση ότι η θεραπεία με αντιβιοτικά είναι ασφαλής για επιλεγμένους ενήλικες με οξεία σκωληκοειδίτιδα, εκτός νοσοκομείου, χωρίς μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών ή σκωληκοειδεκτομής από τη νοσοκομειακή περίθαλψη και θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται σε κοινές συζητήσεις λήψης αποφάσεων σχετικά με τις προτιμήσεις των ασθενών για χειρουργική ή μη αντιμετώπιση.
Πηγή: «Analysis of Outcomes Associated With Outpatient Management of Nonoperatively Treated Patients With Aspendicitis»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα