Δευτέρα 29 Αυγούστου 2022

Τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων: Οι πολίτες ανησυχούν για την ακρίβεια περισσότερο από τις υποκλοπές

Οι δύο πρώτες δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν μετά την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ, δείχνουν πως η κοινή γνώμη, χωρίς να υποτιμά το συγκεκριμένο ζήτημα, ανησυχεί περισσότερο για την ακρίβεια και για το πώς θα αντιμετωπίσει τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται.
Είναι ενδεικτικό πως οι 8 στους 10 πολίτες, σύμφωνα με την Marc και το "Πρώτο Θέμα", και οι 7 στους 10, όπως καταγράφεται στην έρευνα της GPO για τα "ΝΕΑ", είναι ιδιαιτέρως προβληματισμένοι από τις συνεχείς ανατιμήσεις στην ενέργεια, τα καύσιμα και τα προϊόντα διατροφής.
Στον αντίποδα, η υπόθεση της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, η οποία μονοπωλεί τις τελευταίες 20 ημέρες, την πολιτική επικαιρότητα έχει ενταχθεί στις ανησυχίες των πολιτών αλλά συγκεντρώνει επί του παρόντος χαμηλά ποσοστά. Σύμφωνα με την Marc, φτάνει το 9,7%, ενώ στην έρευνα της GPO καταγράφει 16%.
Η κοινωνία με βάση τις δημοσκοπήσεις δείχνει να τηρεί στάση αναμονής ενόψει των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, καθώς τα μέτρα στήριξης που θα ανακοινωθούν για την αναχαίτιση της ακρίβειας δεν αποκλείεται να αποτελέσουν βαρόμετρο για τις ισορροπίες στο πολιτικό σκηνικό. Άλλωστε, οι επόμενες μετρήσεις θα δημοσιοποιηθούν μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι ομιλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο.
Στο Μαξίμου μετά την συζήτηση στη Βουλή αλλάζουν σελίδα και ήδη ρίχνουν το βάρος στην προετοιμασία της παρουσίας του πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη.
Νικητές και ηττημένοι
Ωστόσο, το ζήτημα της ακρίβειας και των παρακολουθήσεων δείχνουν πως η ΝΔ έχει υποστεί φθορά, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται σε απόσταση ασφαλείας από τον ΣΥΡΙΖΑ με την πτώση του κυβερνώντος κόμματος κυμαίνεται από 0,2% έως 1,3%.
Τα δημοσκοπικά οφέλη για την αξιωματική αντιπολίτευση που σήκωσε κατακόρυφα τους τόνους απέναντι στην κυβέρνηση δεν φαίνεται να ικανοποιούν την Κουμουνδούρου, καθώς βλέπει ταυτόχρονα να ανεβαίνει και το ΠΑΣΟΚ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνει για μία ακόμη φορά να μην μπορεί να εκμεταλλευτεί την κυβερνητική κάμψη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε τα ποσοστά του από 0,5 έως 0,9 ενώ το ΠΑΣΟΚ μετά από καιρό δείχνει να κερδίζει δημοσκοπικούς πόντους, καθώς και στις δύο μετρήσεις ξεπέρασε στην πρόθεση ψήφου το 12%, παρουσιάζοντας άνοδο από 0,5% έως 1%. Επίσης ο Νίκος Ανδρουλάκης πέρασε σε δημοτικότητα τον Αλέξη Τσίπρα και βρίσκεται πλέον στην δεύτερη θέση πίσω από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στο Μαξίμου υπενθυμίζουν πως ανάλογες δημοκοπικές κάμψεις υπήρξαν στο παρελθόν τόσο την περίοδο της πανδημίας, όσο και στις αρχές της ενεργειακής κρίσης, ωστόσο στη συνέχεια κατάφεραν και μεγάλωσαν τη διαφορά από το δεύτερο κόμμα. Εκτιμούν πως οι εξαγγελίες στη ΔΕΘ θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία - όπως συνέβη με την επιδότηση στους λογαριασμούς του ρεύματος – και η δημοσκοπική ψαλίδα θα ανοίξει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα