Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022

Πριγκίπισσα Νταϊάνα: Τα τελευταία λόγια της μετά το μοιραίο τροχαίο – Ποια ήταν ζοφερή προειδοποίηση της Γκρέις Κέλι

Πλούτη, δόξα και μεγαλεία γινήκαν του θανάτου λεία… 
Η πριγκίπισσα Νταϊάνα άφησε την τελευταία της πνοή σε τροχαίο, όπως και η Γκρέις Κέλι 15 χρόνια πριν… Βίοι παράλληλοι!
Ένα βράδυ σαν σήμερα, 31 Αυγούστου του 1997 και σε μια οδική σήραγγα στο Παρίσι, παρατηρείται ιδιαίτερη κινητικότητα. Εκεί, σε κάποια στροφή, ένα αυτοκίνητο είναι σχεδόν διαλυμένο και δυο άνθρωποι νεκροί, ενώ δυο ακόμα χαροπαλεύουν. Ένας από τους δυο ανθρώπους που δίνουν μάχη να κρατηθούν στη ζωή έπειτα από τη σφοδρή σύγκρουση του αυτοκινήτου στα τοιχώματα του τούνελ, είναι η πριγκίπισσα Νταϊάνα!
Η αγαπημένη «έκπτωτη» πλέον πριγκίπισσα της Αγγλίας θα αφήσει την τελευταία πνοή της λίγες ώρες μετά στο νοσοκομείο. Η Νταϊάνα με τον τότε σύντροφό της Ντόντι Αλ Φαγιέντ, με τον οδηγό Ανρί Πολ και τον σωματοφύλακα του Αλ Φαγιένγτ, Τρέβορ Ρις Τζόουνς, μπήκαν σε μια Mercedes-Benz S280, την ώρα που δεκάδες παπαράτσι τους καταδίωκαν για μια φωτογραφία.
Ο οδηγός στην προσπάθειά του να ξεφύγει από το κυνηγητό των παπαράτσι μπήκε με ιλιγγιώδη ταχύτητα στο τούνελ «Pont de l Alma», έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου και συγκρούστηκε στα τοιχώματα της σήραγγας. Αποτέλεσμα; Ο Ντόντι Αλ Φαγιέντ και ο οδηγός του αυτοκινήτου σκοτώθηκαν ακαριαία. Η Νταϊάνα πέθανε λίγες ώρες μετά και ο μοναδικός επιζών του τροχαίου δυστυχήματος ήταν ο σωματοφύλακας.
Η πριγκίπισσα Νταϊάνα ήταν, αναμφισβήτητα, η αγαπημένη των Βρετανών· μετά τον γάμο της με τον πρίγκιπα Κάρολο το 1981, μπήκε στο παλάτι του Μπάκιγχαμ και στις καρδιές των ομοεθνών της. Ακόμη και μετά το διαζύγιό με τον Κάρολο, εξακολουθούσε να θεωρείται μέλος της βασιλικής οικογένειας.


Ωστόσο, η φήμη της δεν προήλθε μόνο από τη βασιλική της ιδιότητα: Έγινε διάσημη για τις φιλανθρωπικές και ανθρωπιστικές της δραστηριότητες, που συγκινούσαν όλο τον κόσμο. Είναι γνωστό ότι η Νταϊάνα περπάτησε σε ένα ενεργό ναρκοπέδιο στην Αγκόλα κατά τη διάρκεια της εκστρατείας της για την απαγόρευση της κατασκευής και χρήσης ναρκών ξηράς και βοήθησε στον αποστιγματισμό του HIV-AIDS, δείχνοντας ότι η ασθένεια δεν μεταδίδεται με την αφή. Το μοιραίο τροχαίο, όταν είχε σκοτεινιάσει στην Πόλη του Φωτός, έκοψε νωρίς το νήμα της ζωής της πιο αγαπημένης πριγκίπισσας των Βρετανών.
Τα τελευταία της λόγια
Μόλις 20 χρόνια μετά τον θάνατό της, (το 2017), τα τελευταία λόγια της Νταϊάνα έγιναν γνωστά στο κοινό. Ο λοχίας Ξαβιέρ Γκουρμελόν ηγήθηκε της ομάδας των πυροσβεστών που έσπευσαν στο δυστύχημα. Ενώ άλλοι άνδρες της ομάδας του «έπεσαν» πάνω στον Αλ Φαγιέντ, ο Γκουρμελόν προσπάθησε με απεγνωσμένες κινήσεις να συμπαρασταθεί στην Νταϊάνα. Ο λοχίας είπε ότι του μιλούσε αγγλικά και, ευτυχώς, ήταν σε θέση να καταλάβει τι του έλεγε.


Η Νταϊάνα ρώτησε κάποια στιγμή μέσα σε αφόρητους πόνους: «Θεέ μου, τι έγινε;». Ο Γκουρμελόν της απάντησε, κρατώντας της το χέρι και προσπαθώντας να την ηρεμήσει. Από το σημείο του δυστυχήματος μέχρι το νοσοκομείο, η Νταϊάνα δεν είπε τίποτα άλλο. Ο Γκουρμελόν είχε κάθε λόγο να πιστεύει ότι η πριγκίπισσα θα επιζούσε. Ο πυροσβέστης είχε καταφέρει να κάνει την Νταϊάνα να αναπνέει ξανά έπειτα από θωρακικές μαλάξεις: «Ήταν ανακούφιση όταν την είδα να ανασαίνει. Ως ο πρώτος που έφθασε στον τόπο του δυστυχήματος είχα το βάρος της υποχρέωσης να κάνω ό,τι μπορούσα για να την σώσω και αυτό νόμιζα ότι είχα κάνει»...
Παρά τις ελπίδες και την αισιοδοξία του Γκουρμελόν, η Νταϊάνα υπέκυψε στα σοβαρά εσωτερικά τραύματα που υπέστη στο δυστύχημα και διαπιστώθηκε ο θάνατός της στο νοσοκομείο, λίγες ώρες μετά το τροχαίο. Ως επίσημη αιτία θανάτου αναφέρθηκε η διαρρηγμένη πνευμονική φλέβα.
Η κηδεία της Νταϊάνα έγινε στις 6 Σεπτεμβρίου του 199, στο Αβαείο του Γουέστμινστερ. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βρέθηκαν στους δρόμους για να παρακολουθήσουν τη νεκρώσιμη ακολουθία, ενώ 2,5 δισεκατομμύρια την παρακολούθησαν σε ζωντανή μετάδοση σε όλο τον κόσμο. Η Νταϊάνα τάφηκε στο οικογενειακό της κτήμα, Althorp, στο Northamptonshire.


Η συμβουλή της Γκρέις Κέλι

Η διάσημη ηθοποιός Γκρέις Κέλι και η Νταϊάνα είχαν μοίρα κοινή: και οι δυο στέφθηκαν πριγκίπισσες σε έναν «γάμο του αιώνα» και οι δυο είχαν το ίδιο τραγικό τέλος σε ένα (περίεργο) τροχαίο.
Η Γκρές Κέλι είχε παντρευτεί τον πρίγκιπα Ρενιέ του Μονακό και έχασε τη ζωή της ενώ οδηγούσε, όταν ένα εγκεφαλικό επεισόδιο την έκανε να χάσει τις αισθήσεις της και να ρίξει το αυτοκίνητο στο γκρεμό. Λέγεται από πολλούς ότι το αυτοκίνητο το οδηγούσε η μικρή κόρη της Γκρέις, Στεφανί και από λάθος χειρισμό ανατράπηκε.
Η άλλοτε μούσα του Χίτσκοκ και απαστράπτουσα ενζενί του Χόλιγουντ είχε δώσει στην πριγκίπισσα Νταϊάνα μια ζοφερή προειδοποίηση για τη βασιλική ζωή κατά την πρώτη της έξοδο με τον πρίγκιπα Κάρολο.
Τον Μάρτιο του 1981, η Γκρές Κέλι συνάντησε την 19χρονη τότε Νταϊάνα Σπένσερ σε ένα μουσικό ρεσιτάλ στο Goldsmiths' Hall στο Λονδίνο. Αυτή ήταν η πρώτη επίσημη βασιλική έξοδος της Νταϊάνα και του Καρόλου από τότε που είχαν ανακοινώσει τον αρραβώνα τους.
Η βραδιά είχε χαρακτηριστεί καταστροφική για την Νταϊάνα: φορούσε ένα μαύρο φόρεμα Emanuel που τράβηξε την προσοχή του κοινού επειδή η βρετανική βασιλική οικογένεια συνήθως χρησιμοποιούσε τα μαύρα ρούχα για τις κηδείες. Η Νταϊάνα είχε πει αργότερα ότι πίστευε πως «το μαύρο ήταν το πιο έξυπνο χρώμα που θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσει κάποια κοπέλα στην ηλικία των 19 ετών».
Κατά τη διάρκεια της βραδιάς, η πριγκίπισσα Γκρέις φάνηκε να παρατήρησε ότι η Νταϊάνα ήταν αναστατωμένη. Εξάλλου, σχεδόν όλοι οι καλεσμένοι συζητούσαν απροκάλυπτα για το μαύρο φόρεμα της Νταϊάνα. Η πριγκίπισσα Γκρέις οδήγησε την Νταϊάνα σε μια απομονωμένη αίθουσα.
Μόλις έμειναν μόνες, η Νταϊάνα άνοιξε την καρδιά της στην Γκρέις Κέλι, λέγοντάς της πώς «…πάλευε με την αδυσώπητη δημοσιότητα, την αίσθηση της απομόνωσής της και τους φόβους της για το μέλλον». Αφού άκουσε τι είχε να πει η Νταϊάνα, η Γκρέις Κέλι απάντησε χαριτολογώντας: «Μην ανησυχείς. Τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα!


Δεκαοκτώ μήνες μετά τη γνωριμία τους, η πριγκίπισσα Γκρέις σκοτώθηκε· ήταν μόλις 52 χρονών. Και τα «πράγματα» για την Νταϊάνα μόλις άρχισαν να χειροτερεύουν… Μέχρι τα 36 της που το νήμα της ζωής της κόπηκε απότομα σε ένα σκοτεινό τούνελ στο Παρίσι. Κακά τα ψέματα: Η μοίρα δεν είναι μέσα στον άνθρωπο αλλά γύρω του…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα