Δευτέρα 29 Αυγούστου 2022

EKT: Προς νέα μεγάλη αύξηση των επιτοκίων στις 8 Σεπτεμβρίου

Προς νέα μεγάλη αύξηση των επιτοκίων στις αρχές Σεπτεμβρίου κινείται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις σειράς στελεχών της, τα οποία συμμετείχαν το Σαββατοκύριακο στο συνέδριο της Fed στο Τζάκσον Χολ.
Δέκα ημέρες πριν από τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ, τη μεθεπόμενη Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου, όπου θα ληφθεί η σχετική απόφαση, η κατεύθυνσή της φαίνεται να έχει προδιαγραφεί.
Aύξηση τουλάχιστον 50 μ.β.
Η αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ τουλάχιστον κατά 50 μονάδες βάσης (μισή ποσοστιαία μονάδα), μετά την αντίστοιχη αύξηση που έγινε τον Ιούλιο, θεωρείται πλέον ως πολύ πιθανή, ενώ τα «γεράκια» στο Δ.Σ. της από τις χώρες του Βορρά θέτουν στο τραπέζι και μία μεγαλύτερη αύξηση 75 μ.β., αντίστοιχη με τις δύο τελευταίες αυξήσεις επιτοκίων που έκανε η Fed.
Για την τελική απόφαση θα συνεκτιμηθούν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Αυγούστου στην Ευρωζώνη, τα οποία θα ανακοινώσει την Τετάρτη η Eurostat, με βάση τα οποία θα γίνουν και οι νέες μακροοικονομικές προβλέψεις που θα παρουσιασθούν στα μέλη του Δ.Σ. της κεντρικής τράπεζας.
Πρόβλεψη για υψηλότερο πληθωρισμό
Ο πληθωρισμός είχε αυξηθεί τον Ιούλιο στο 8,9% από 8,5% και τα στελέχη της ΕΚΤ βλέπουν την ανοδική πορεία του να συνεχίζεται καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου και του ρεύματος κατέγραφαν σχεδόν σε καθημερινή βάση νέα ρεκόρ τον Αύγουστο.
Η νέα έκρηξη του ενεργειακού κόστους έχει προκαλέσει μεγάλη ταραχή στους κόλπους της ΕΚΤ καθώς είναι πλέον ξεκάθαρο ότι οι πληθωριστικές προσδοκίες εδραιώνονται, υπονομεύοντας τα εισοδήματα των εργαζομένων και την ανάπτυξη της οικονομίας.
Σκληρή στάση και από μετριοπαθή στελέχη
Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και μέλη του Δ.Σ. της ΕΚΤ, τα οποία είχαν παραδοσιακά μετριοπαθείς θέσεις σχετικά με τα επιτόκια και γενικότερα τη νομισματική πολιτική, όπως οι επικεφαλής της γαλλικής και της φιλανδικής κεντρικής τράπεζας, έκαναν λόγο το Σαββατοκύριακο λόγο για αποφασιστικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν από την ΕΚΤ.
Ενώ έως σχετικά πρόσφατα, η ΕΚΤ αναμενόταν να προχωρήσει σε μία συνολική αύξηση των επιτοκίων κατά 1,5 έως 2 ποσοστιαίες μονάδες, με κορύφωση στα μέσα του 2023, τώρα ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης, Βιλερουά ντε Γκαλό, διαμήνυσε ότι αυτό πρέπει να γίνει έως το τέλος του 2022
Αντίστοιχα, οι αγορές προσάρμοσαν εκ νέου τις προβλέψεις τους και θεωρούν ως βέβαιη μία αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μ.β. τον Σεπτέμβριο, ενώ δίνουν πιθανότητα σχεδόν 50% και σε μία αύξηση 75 μ.β.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα