Τρίτη 30 Αυγούστου 2022

Γιατί καταργούνται τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης -"Είδος γρίπης πλέον ο κορονοϊός"

Ξεκίνησαν πέρσι το καλοκαίρι φαίνεται όμως πως πολύ σύντομα τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης θα αποτελούν -και επισήμως- παρελθόν. Η έκδοση του ενιαίου ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού Covid ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2021, ενώ το Covid Free Gr Wallet όπου μπορούσαμε να αποθηκεύουμε στο κινητό μας τις βεβαιώσεις εμβολιασμού, νόσησης ή διαγνωστικού ελέγχου το Νοέμβριο.
Ούτως ή άλλως τα πιστοποιητικά εμβολιασμού έχουν στην πράξη καταργηθεί από την 1η Μαΐου, δεδομένου πως στο πλαίσιο της αποκλιμάκωσης των περιορισμών για τον κορονοϊό δεν απαιτούνταν η επίδειξή τους για την είσοδο σε κλειστούς χώρους, σε χώρους εστίασης και λιανικής πώλησης.
Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης είχε δηλώσει τότε πως αναστέλλεται - δεν καταργείται, είχε διευκρινήσει- η ισχύς των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης, απλοποιούνταν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τις τουριστικές δραστηριότητες, όπως και οι έλεγχοι (testing) στους πολίτες για την είσοδό τους σε διάφορους χώρους, και πως τα μέτρα θα επανεξετάζονταν από τον Σεπτέμβριο.
Χθες, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, έφερε ένα βήμα πιο κοντά την οριστική κατάργηση των πιστοποιητικών, εκτιμώντας ότι δεν θα χρειαστεί ξανά η χρήση τους.
"Ο κορονοϊός μετατρέπεται σε ένα είδος γρίπης. Αυτό φαίνεται πως ισχύει διεθνώς", τόνισε, κρατώντας ωστόσο μία επιφύλαξη, λέγοντας ότι ο χειμώνας είναι μπροστά μας."Θεωρούμε όλοι, λίγο πολύ, ότι από εδώ και πέρα τα πράγματα θα είναι ήπια", συμπλήρωσε.
Γιατί καταργούνται
Επί του παρόντος, όπως έχει αναφέρει το υπουργείο Υγείας, δεν θα χρειαστεί να πάμε σε μέτρα που θα έχουν την έννοια της υποχρεωτικότητας. Πλην της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε νοσοκομεία και υγειονομικούς χώρους, μέσα μαζικής μεταφοράς και μονάδες φροντίδας , τα μέτρα για τον κορονοϊό έχουν παύσει και δεν φαίνεται να επιστρέφουν.
Στην κατεύθυνση αυτή δεν θα επιστρέψουν ούτε οι περιορισμοί για την είσοδο σε κλειστούς χώρους, όπου επιδεικνύαμε τα πιστοποιητικά. Επιπλέον δεν ζητούνται ούτε στα αεροδρόμια, ενώ πρότινος ήταν απαραίτητη η επίδειξή τους για να ταξιδέψει κάποιος.
Εμβολιασμένο το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού
Σημειώνεται πως συνολικά μέχρι σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία του emvolio.gov.gr, έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 21 εκατομμύρια εμβολιασμοί. 7,6 εκατομμύρια είναι οι ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί, ενώ έχουν διενεργηθεί και 6,3 εκατομμύρια εμβολιασμοί αναμνηστικής δόσης.
Είναι ένα ακόμη επιχείρημα στην κατεύθυνση της κατάργησης των περιορισμών, αλλά και των πιστοποιητικών, δεδομένου πως το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού ή έχει εμβολιαστεί ή έχει τελικά νοσήσει.
Υπενθυμίζεται πως η τέταρτη δόση δεν σχετιζόταν με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και τη διάρκειά τους.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, δεν έχει μειωθεί η ανησυχία των ειδικών για ένα νέο κύμα κορονοϊού από το φθινόπωρο, εξαιτίας της υψηλής μεταδοτικότητας της Όμικρον (και της υποπαραλλαγής "Κένταυρος" που ακόμη δεν έχει έρθει στη χώρα μας) και της μετατόπισης σταδιακά προς τους κλειστούς χώρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα