Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022

Αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα όσοι ξέχασαν να... επιστρέψουν τις πινακίδες κυκλοφορίας

Στον προσωπικό τους λογαριασμό στην ΑΑΔΕ θα δουν το πρόστιμο που κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητο είναι, όλοι εκείνοι που ενώ πήραν πίσω τις πινακίδες των αυτοκινήτων τους για λίγους μήνες μέσα στο καλοκαίρι … ξέχασαν τα τις επιστρέψουν.
Ηδη έχει ξεκινήσει η ηλεκτρονική αποστολή των προστίμων σε εκείνους που μέσα στο καλοκαίρι προχώρησαν σε άρση της ακινησίας των οχημάτων τους προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν στις διακοπές τους και ενώ πήραν πίσω τις πινακίδες κυκλοφορίας των αυτοκινήτων λησμόνησαν να τις καταθέσουν ξανά, όταν έληξε ο χρόνος για τον οποίο είχαν καταβάλει τα ανάλογα τέλη κυκλοφορίας.
Με τον ιδιότυπο αυτό τρόπο οι ιδιοκτήτες διατήρησαν σε κίνηση τα αυτοκίνητά τους, αλλά τους «τσίμπησαν» τα ηλεκτρονικά συστήματα της ΑΑΔΕ και τους βεβαιώθηκαν με συνοπτικές και αυτοματοποιημένες διαδικασίες τα πρόστιμα.
Πρόστιμα - φωτιά
Το εν λόγω πρόστιμο είναι αρκετά «τσουχτερό», καθώς είναι το διπλάσιο των ετήσιων τελών, μετά την αφαίρεση του διπλάσιου ποσού των μηνιαίων τελών που έχουν καταβληθεί.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ιδιοκτήτη αυτοκινήτου ο οποίος είχε πάρει πίσω τις πινακίδες για ένα μήνα αλλά όταν έληξε ο μήνας «ξέχασε» να το θέσει σε ακινησία, με αποτέλεσμα να δει στον προσωπικό του λογαριασμό στο Taxisnet ότι του επιβλήθηκε πρόστιμο 1.300 ευρώ.
Να σημειωθεί ότι:
  • για την άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 1 μηνός, καταβάλλεται το 1/12 των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας,
  • για την άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 2 μηνών, καταβάλλονται τα 2/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας,
  • για την άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 3 μηνών, καταβάλλονται τα 3/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας, κ.ο.κ..
Όπως προβλέπεται στην κείμενη νομοθεσία:
  • Ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος υποχρεούται να θέσει εκ νέου το όχημά του σε ακινησία έως και την τελευταία ημέρα της περιόδου κυκλοφορίας του, για την οποία έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας και εάν αυτή είναι μη εργάσιμη ή συμπίπτει με επίσημη αργία, κατά την επόμενη εργάσιμη για τη φορολογική διοίκηση, ημέρα.
  • Κατά τη θέση του οχήματος σε ακινησία και εφόσον έχει επέλθει μεταφορά του οχήματος σε νέο σημείο, διάφορο του αρχικά δηλωθέντος, δηλώνεται εκ νέου το σημείο ακινητοποίησης.
  • Σε περίπτωση εκπρόθεσμης θέσης σε ακινησία ή μη θέσης σε ακινησία, επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, αφαιρουμένου του διπλάσιου ποσού των ήδη καταβληθέντων δωδεκατημορίων των ετήσιων τελών κυκλοφορίας. Αν για παράδειγμα ένας ιδιοκτήτης οχήματος με ετήσια τέλη κυκλοφορίας 840 ευρώ κατέβαλε 70 ευρώ προκειμένου να χρησιμοποιήσει το αυτοκίνητό του τον Αύγουστο, θα πρέπει σήμερα μέσω της πλατφόρμας MyCar της ΑΑΔΕ να θέσει εκ νέου το αυτοκίνητό του σε ακινησία δηλώνοντας και το σημείο στο οποίο το έχει σταθμεύσει. Αν το αμελήσει, από αύριο θα τρέχει ο χρόνος για τη βεβαίωση προστίμου ύψους 1.540 ευρώ ( 840Χ2 μείον 140 ευρώ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα