Τρίτη 30 Αυγούστου 2022

Το πρόβατο «γίγαντας» που αξίζει περισσότερο από ένα… αυτοκίνητο - Σε ποια χώρα βρίσκεται

Τα φυσικά χαρακτηριστικά των προβάτων Ladoum δεν μπορούν να αμφισβητηθούν. Είναι γίγαντες του είδους τους, με ύψος 1,2 μέτρα στους ώμους και βάρος 175 κιλά, έχουν λείο τρίχωμα και μακριά, σγουρά κέρατα, ενώ το κρέας τους φέρεται να έχει υπέροχη γεύση.
Η συντριπτική πλειονότητα των Σενεγαλέζων τα θεωρεί όμορφα, μεγαλοπρεπή μάλιστα, γι' αυτό και παρακολουθούν στην τηλεόραση καλλιστεία προβάτων Ladoum και ακολουθούν δημοφιλείς εκτροφείς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μόνο και μόνο για να θαυμάσουν τα κοπάδια τους.
«Πάνω απ' όλα στη Σενεγάλη, αγαπάμε τα όμορφα ζώα», δήλωσε ο κορυφαίος εκτροφέας Abou Kane. «Το Ladoum είναι και μεγάλο και όμορφο. Είναι η σπανιότητα αυτής της φυλής που την κάνει τόσο ακριβή και κερδοφόρα. Αυτή η φυλή είναι σπάνια και εξαιρετικά πολύτιμη και οτιδήποτε είναι σπάνιο στον κόσμο είναι ακριβό».
Αν και το Ladoum υπάρχει εδώ και περίπου μισό αιώνα, οι εκτροφείς άρχισαν να βελτιώνουν τη φυλή μόλις τα τελευταία 20 χρόνια, τονίζοντας τις αναλογίες και τη φυσική ομορφιά της. Η δουλειά τους απέδωσε καρπούς, καθώς το Ladoum θεωρείται πλέον κάτι περισσότερο από ένα πρόβατο. Είναι ένα σύμβολο κύρους, ένα σύμβολο που όλοι αναγνωρίζουν ως πιο σημαντικό από τα αυτοκίνητα, τα σπίτια ή τα ακριβά ρούχα.


«Το να κατέχεις ένα Ladoum σε διαφοροποιεί από τους άλλους ανθρώπους», δήλωσε η σεφ Fatou Sen στο Quartz Africa. «Όταν τα παιδιά μου βλέπουν κάποιον με ένα μεγάλο πρόβατο, ξέρουν ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό άτομο. Τα Ladoum είναι για τους αστέρες, όχι για τους απλούς ανθρώπους».
Ο μπασκετμπολίστας του NBA Gorgui Dieng είναι γνωστός για την κατοχή ενός κοπαδιού Ladoum, όπως και ο Yekini, ο μεγαλύτερος Σενεγαλέζος παλαιστής όλων των εποχών. Από την άλλη πλευρά, οι φτωχοί της Σενεγάλης μπορούν μόνο να ονειρεύονται να αποκτήσουν τον δικό τους βασιλιά των προβάτων, όπως είναι γνωστό το Ladoum στη Δυτική Αφρική, πόσο μάλλον να θυσιάσουν ένα για το Eid-al-Adha.

Το 95% του πληθυσμού της Σενεγάλης είναι μουσουλμάνοι και η παράδοση της θυσίας προβάτων για το Έιντ είναι μια πολύ μεγάλη υπόθεση, η οποία έχει συμβάλει στη δημοτικότητα του Ladoum. Οι μεγάλες οικογένειες μπορούν να θυσιάσουν πάνω από 10 πρόβατα για να γιορτάσουν το Έιντ, και το να είναι αυτά πολύτιμα Ladoum θεωρείται σημαντικό.
«Όταν θυσιάζουμε κάτι για τον Θεό, πρέπει να θυσιάσουμε κάτι που αγαπάμε», εξηγεί ο Abou Kane. Τούτου λεχθέντος, τα πραγματικά ακριβά πρόβατα Ladoum, εκείνα με τα καλύτερα φυσικά χαρακτηριστικά, δεν θυσιάζονται ποτέ. Αντιθέτως, τα περιποιούνται και τα εμπορεύονται για σκοπούς αναπαραγωγής.
Φέτος, η τιμή των προβάτων Ladoum ξεπέρασε τα 85.000 δολάρια, και παρόλο που μπορεί κανείς να βρει πιο φτωχά δείγματα με μόλις 3.000 δολάρια, η φυλή είναι σίγουρα πολύ ακριβή για την πλειονότητα των Σενεγαλέζων που πρέπει να αρκεστούν στο να θαυμάζουν τα πρόβατα από απόσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα