Δευτέρα 29 Αυγούστου 2022

Υποκλοπές: Πώς μπορεί να παγιδευτεί το κινητό μας - Τα περίεργα μηνύματα και οι κλήσεις από το εξωτερικό [Βίντεο]

Η υπόθεση παρακολούθησης του κινητού του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, προκαλεί προβληματισμό σε ολοένα και περισσότερους πολίτες, που ανησυχούν ότι οι ηλεκτρονικές συσκευές τους μπορεί να "παγιδευτούν".
Όπως αναφέρθηκε στην εκπομπή "Mega Σαββατοκύριακο", στην αγορά υπάρχουν διάφορα λογισμικά τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για παρακολούθηση τρίτων, πολλά από αυτά κάτω από την κάλυψη ενός μανδύα νομιμότητας.
Αυτά τα λογισμικά, προσφέρουν πρόσβαση εξ αποστάσεως σε:
– Εγκατεστημένες εφαρμογές
– Αρχεία κλήσεων
– Ιστορικό αναζήτησης ίντερνετ– Αποθηκευμένους κωδικούς πρόσβασης
– Επαφές, μηνύματα, φωτογραφίες, mail
– Facebook, Messenger, Instagram
– Ηχογράφηση κλήσεων
– Ακρόαση μικροφώνου από απόσταση
– Απομακρυσμένα στιγμιότυπα οθόνης
Η παγίδευση του κινητού μπορεί να γίνει με αποστολή μηνύματος ακόμη και από αριθμό από τις επαφές του κινητού, το οποίο περιέχει έναν σύνδεσμο. Με το πάτημα αυτού του συνδέσμου, γίνεται η εγκατάσταση του λογισμικού και ξεκινά η παρακολούθηση.
Τι είναι το Cyberstalking
Σύμφωνα με την Κέλλυ Ιωάννου, διευθύντρια Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας, οι καταγγελίες για υποψίες παρακολουθήσεων είναι πολλές: "Στις 10 κλήσεις που μπορεί να έχουμε για καταγγελίες, τουλάχιστον οι 7 είναι για υποψία ότι μπορεί η συσκευή να παρακολουθείται".
Η κ. Ιωάννου τόνισε ότι της "μόδας" είναι οι παρακολουθήσεις συντρόφων, το Cyberstalking: "Το πιο ανησυχητικό είναι ότι πλέον οι παρακολουθήσεις μπορούν να γίνονται με ένα πρόσχημα νομιμότητας. Υπάρχουν κάποια προγράμματα που είναι προγράμματα γονικού ελέγχου. Τα αγοράζουν σαν συνδρομητική υπηρεσία οι γονείς και έχουν πρόσβαση στις συσκευές του παιδιού και βλέπουν πού είναι. Πολλοί πονηροί βρήκαν το παραθυράκι και χρησιμοποιούν τα προγράμματα για άλλους σκοπούς".
Πώς θα προστατευτούμε
Για να προστατεύσουμε τα στοιχεία μας:
– Δεν κάνουμε κλικ σε άγνωστο ή περίεργο λινκ
– Επαναφορά κινητού σε εργοστασιακές ρυθμίσεις
– Προσοχή στο γρήγορο άδειασμα της μπαταρίας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα