Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023

Επιπλέον πίστωση 2 εκ. ευρώ για GPS σε όλα τα τρακτέρ δακοκτονίας και νέα φυτοπροστατευτικά ζήτησε από τα Υπουργεία ο Νίκας


Επιπλέον πίστωση περίπου 2 εκ ευρώ για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή της δακοκτονίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου αιτείται από τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας με σχετικό έγγραφό του, ενώ με ανάλογο δεύτερο έγγραφο προς τα ίδια υπουργεία ζητεί επιπλέον πίστωση περί τις 200.000 ευρώ για να εφαρμοστούν στο σύνολο της Περιφέρειας τεχνολογίες γεωπληροφορικής και αυτοματισμών στο πρόγραμμα δακοκτονίας.
Συγκεκριμένα, στο πρώτο από τα πιο πάνω έγγραφά του -τα οποία κοινοποιούνται στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων- ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου επικαλείται τεχνική έκθεση ομάδας εργασίας επιστημόνων – στελεχών των ΔΑΟΚ της Περιφέρειας, στην οποία εξετάστηκε η ενδεχόμενη ανάπτυξη ανθεκτικότητας σε κάποια από τα χρησιμοποιούμενα φυτοπροστατευτικά προϊόντα.
Επιπλέον πίστωση για φυτοπροστατευτικά
Οπως τονίζεται, ειδικότερα, από τον περιφερειάρχη το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει η εν λόγω τεχνική έκθεση είναι ότι “για επιτυχή εκτέλεση του προγράμματος δακοκτονίας έτους 2023, θα απαιτηθεί η επιπλέον προμήθεια 218.000 λίτρων φυτοπροστατευτικού προϊόντος Spinosad” με την επιπλέον εκτιμώμενη δαπάνη να ανέρχεται -με βάση τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς- να ανέρχεται σε 2.027.400 ευρώ.
“Οπως γνωρίζετε, το ποσό των 4.285.000 ευρώ που έχει κατανεμηθεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, δεν περιλαμβάνει πρόνοια για προμήθεια φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Η προμήθεια των φυτοπροστατευτικών προϊόντων γίνεται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στην συνέχεια ακολουθεί διανομή στις ΔΑΟΚ. Επειδή είναι πρακτικά αδύνατο το υπουργείο να προμηθευτεί και να παραδώσει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου την επιπλέον αυτή ποσότητα φυτοπροστατευτικού προϊόντος μέχρι την έναρξη του προγράμματος τον Ιούλιο, παρακαλούμε για την επιπλέον κατανομή του ποσού των 2.027.400 ευρώ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου έτσι ώστε η προμήθεια να γίνει εγκαίρως από τις υπηρεσίες της”.
Επιπλέον πίστωση για GPS σε όλα τα τρακτέρ δακοκτονίας
Με το δεύτερο έγγραφό του, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας ζητεί επιπλέον πίστωση 197.780 ευρώ προκειμένου να γίνει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου καθολική επιχειρησιακή εφαρμογή των τεχνολογιών γεωπληροφορικής και αυτοματισμών στην επόμενη περίοδο δακοκτονίας, μέσα στον φετινό χρόνο.
Ο περιφερειάρχης, στο εν λόγω έγγραφο, αναφέρεται αφ’ ενός στην θετική αξιολόγηση από την Περιφέρεια της εφαρμογής του πιο πάνω προγράμματος σε περιοχές Περιφερειακών Ενοτήτων της -δηλαδή την εφαρμογή της τεχνολογίας GIS trackers και GPS στην διαχείριση των από εδάφους δολωματικών ψεκασμών για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς- και αφ’ ετέρου σε έκθεση που συντάχθηκε από ομάδα εργασίας επιστημόνων στελεχών των ΔΑΟΚ, η οποία αποτίμησε το συνολικό κόστος πλήρους εφαρμογής των πιο πάνω τεχνολογιών σε 197.780 ευρώ.
“Οπως γνωρίζετε, το ποσό των 4.285.000 ευρώ που έχει κατανεμηθεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν περιλαμβάνει πρόνοια για προμήθεια και εισαγωγή νέων τεχνολογιών. Παρακαλούμε για την επιπλέον κατανομή του ποσού των 197.780 ευρώ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με αποκλειστικό σκοπό την προμήθεια τεχνολογικού εξοπλισμού.
Η επιπλέον αυτή κατανομή κρίνεται απαραίτητη διότι με την χρήση των νέων τεχνολογιών θα αυξηθεί σημαντικά η αποτελεσματικότητα του προγράμματος δακοκτονίας” τονίζει ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας στο έγγραφό του.
Τα σχετικά έγγραφα του περιφερειάρχη μπορείτε να τα δείτε εδώ:

ΥΠΕΣ – Προϋπολογισμός δακοκτονίας έτους 2023. Επιπλέον κατανομή για αγορά φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

ΥΠΕΣ – Προϋπολογισμός δακοκτονίας έτους 2023. Επιπλέον κατανομή για προμήθεια τεχνολογικού εξοπλισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα