Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023

Σε απόγνωση χιλιάδες δανειολήπτες του τέως ΟΕΚ


Ανησυχία σε πάνω από 32.000 οφειλέτες έχει προκαλέσει η λήξη της τελευταίας ρύθμισης οφειλών δανειοληπτών από ίδια κεφάλαια του τ.Ο.Ε.Κ.από τις 30/6/2021 σύμφωνα με την ΠΟΠΟΚΠ.
Ειδικότερα προκαλεί ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι με τους οφειλέτες που δεν έχουν υπαχθεί ή εκείνους οι οποίοι, ενώ έχουν υπαχθεί, δεν καταφέρνουν να παραμένουν ενήμεροι με τις ρυθμίσεις των οφειλών τους.
Σύμφωνα με την ΠΟΠΟΚΠ η συντριπτική πλειονότητα των δανειοληπτών που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση είτε να έχουν αποπληρώσει την οφειλή τους εξ ολοκλήρου είτε να παραμένουν ενήμεροι, είναι σαφής η βούληση των οφειλετών του τ. ΟΕΚ να διευθετήσουν τις οφειλές τους. Ωστόσο, περισσότεροι από 32.000 οφειλέτες δεν έχουν υπαχθεί σε καμία.
Ειδικότερα, όπως τονίζεται με την Υ.Α. 5224/3173/Β/26.01.18 για τη ρύθμιση οφειλών δανειοληπτών του τ.ΟΕΚ δόθηκε η δυνατότητα σε 41.200 νοικοκυριά να εξοφλήσουν την οφειλή τους, ενώ 6.400 δανειολήπτες εντάχθηκαν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις για ανέργους, αναστολή δόσεων ή καταβολή του 10% του εισοδήματός τους.
Ωστόσο, το 40% των εν δυνάμει δικαιούχων ρύθμισης, δηλαδή άνω των 32.000 δανειοληπτών, δεν υπέβαλε αίτηση υπαγωγής, με συνέπεια να αντιμετωπίζει το σοβαρό ενδεχόμενο της βεβαίωσης του συνόλου της υπολειπόμενης οφειλής στην Εφορία. Επιπροσθέτως, ένας μεγάλος αριθμός (1.600 δανειολήπτες) από όσους έχουν ενταχθεί έχει οφειλές με εξάμηνη καθυστέρηση στην καταβολή δόσεων.
Παρά την απόφαση του Δ.Σ. της Δ.ΥΠ.Α. για εξάμηνη παράταση ισχύος της Υ.Α., η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, με την ανάλγητη γραφειοκρατική δικαιολογία τής μη έγκαιρης υποβολής της πρότασης, αρνήθηκε τη χορήγηση νέας παράτασης, με αποτέλεσμα η σχετική πλατφόρμα να κλείσει οριστικά.
Επιπροσθέτως, η δέσμευση της Διοίκησης του τ.ΟΑΕΔ με Δελτίο Τύπου στις 26/11/2019 ότι δεν θα εφαρμόσει τη διάταξη για κοινοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην Εφορία, αποδεχόμενη δημοσίως την υποχρέωση προστασίας των δανειοληπτών τ.ΟΕΚ για την πρώτη κατοικία τους, ουδέποτε υλοποιήθηκε παρά την παρέλευση άνω των τριών ετών.
Η ΠΟΠΟΚΠ ζητάει:
- Να βρεθεί άμεσα λύση στο πλαίσιο της ουσιαστικής διαφύλαξης της κρατικής στεγαστικής προστασίας.
- Να δοθεί εκ νέου παράταση της περιόδου υπαγωγής στη ρύθμιση της Υ.Α. 5224/3173/Β/26.01.18 για την ένταξη του συνόλου των δικαιούχων και την παράκαμψη όλων των γραφειοκρατικής φύσης εμποδίων.
- Να μη βεβαιωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των δανειοληπτών στην Εφορία για να μη κινδυνέψουν από ενδεχόμενους πλειστηριασμούς λόγω και των επιπλέον συμβάσεων στις οποίες έχουν προβεί με τράπεζες για τα δανειοδοτηθέντα ακίνητα και να τροποποιηθεί η σχετική Υ.Α. που υποχρεώνει τη Δ.ΥΠ.Α. να αποστέλλει τις άνω των 6 μηνών ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Εφορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα