Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023

Φορολογία ακινήτων: Οι 6 αλλαγές που έρχονται για αντικειμενικές, Ε9, μεταβιβάσεις


Σειρά αλλαγών στην φορολογία ακινήτων σχεδιάζουν κυβέρνηση και Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων όπως προανήγγειλαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας και ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, μιλώντας στο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων.
Επέκταση των αντικειμενικών αξιών σε όλη τη χώρα
διορθώσεις σε υψηλές αντικειμενικές τιμές
αυτόματη αναπροσαρμογή τους σύμφωνα με τις εμπορικές τιμές
αυτόματη συμπλήρωση του Ε9
κατάργηση πιστοποιητικών για μεταβιβάσεις ακινήτων αλλά και
βελτίωση στην πλατφόρμα δήλωσης μισθώσεων ακινήτου
είναι οι βασικές αλλαγές που σχεδιάζεται να υλοποιηθούν εντός της τρέχουσας χρονιάς.
Ειδικότερα:
1. Αντικειμενικές αξίες σε όλη τη χώρα
Στην ένταξη 2.167 περιοχών στο σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων, με βάση τις αντικειμενικές τιμές ζώνης, προχωρά το υπουργείο Οικονομικών.
Οι περιοχές αυτές θα ενσωματωθούν στο αντικειμενικό σύστημα με Υπουργικές Αποφάσεις που θα εκδοθούν εντός των τριών πρώτων μηνών του 2023. Με την ένταξη των περιοχών αυτών θα ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός για την επέκταση του συστήματος του Αντικειμενικού Προσδιορισμού της Αξίας των Ακινήτων σε όλη την επικράτεια της χώρας.
2. Μειώσεις στις υψηλές αντικειμενικές αξίες
Παράταση της προθεσμίας έως τις 6 Φεβρουαρίου 2023 για την υποβολή αιτιολογημένης γνώμης από τους δήμους που ζητούν «κούρεμα» των αντικειμενικών αξιών έδωσε το Υπουργείο Οικονομικών όπως ανέφερε ο Χρήστος Σταικούρας.
Ήδη δεκάδες δήμοι από όλη τη χώρα ζητούν τη μείωση των αντικειμενικών αξιών που ενεργοποιήθηκαν τον Ιανουάριο του 2022 έχοντας υποβάλει ηλεκτρονικά τις ενστάσεις τους, στη βάση δεδομένων που τηρείται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Στους δήμους που έχουν ζητήσει επαναπροσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε χαμηλότερα επίπεδα περιλαμβάνονται οι ακόλουθες περιοχές:Αθήνας
Ζωγράφου
Παλλήνης
Ραφήνας
Γλυφάδας
Αγίου Δημητρίου
Ηρακλείου
Ρόδου
Καλαμάτας και
Κιλκίς.
Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν η αρμόδια επιτροπή κρίνει την ανάγκη επανάληψης της διαδικασίας των αντικειμενικών αξιών, οι νέες αξίες που θα καθοριστούν δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ.
3. Αυτόματη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στις εμπορικές τιμές
Το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να προχωρήσει στην καθιέρωση ενός πληροφοριακού συστήματος αυτόματης προσαρμογής των αντικειμενικών φορολογητέων αξιών των ακινήτων στα επίπεδα των αγοραίων τιμών τους.
Με το σύστημα αυτό, οι αντικειμενικές τιμές ζώνης θα αναπροσαρμόζονται κάθε δύο χρόνια, ακολουθώντας τις μεταβολές των πραγματικών τιμών της κτηματαγοράς.
Το νέο σύστημα θα συγκεντρώνει στοιχεία που επηρεάζουν την αξία των ακινήτων από όλες τις διαθέσιμες πηγές, όπως π.χ. υπηρεσίες και φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα (Κτηματολόγιο, ΑΑΔΕ), καθώς και ανοιχτά δεδομένα.
Ενδεικτικά, δεδομένα που στοχεύει να συγκεντρώσει το έργο είναι αξίες συμβολαίων, μισθωτικές αξίες, εκτιμηθείσες αξίες, αξίες απαλλοτρίωσης, δεδομένα χαρακτηριστικών ακινήτων όπως χρήση γης, επιφάνεια ακινήτων, όροφος, εγγύτητα σε σταθμούς μετρό, σχολεία, πυλώνες ηλεκτρικού ρεύματος κ.λπ.
4. Αυτόματη συμπλήρωση Ε9
Την αυτόματη ενημέρωση του Ε9 για όσες δηλώσεις γονικών παροχών, δωρεών και φόρου μεταβίβασης υποβάλλονται μέσω της πλατφόρμας myProperty προωθεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
Με αυτό τον τρόπο όσοι φορολογούμενοι πωλούν ή μεταβιβάζουν ακίνητα με γονική παροχή ή δωρεά και υποβάλλουν τις σχετικές δηλώσεις μέσω του myProperty θα απαλλαγούν από την υποχρέωση να δηλώνουν τις αλλαγές που έχουν επέλθει στην περιουσία τους.
Το μέτρο αναμένεται να ενεργοποιηθεί έως το τέλος του έτους, απαλλάσσοντας τους φορολογούμενους από τον «βραχνά» της υποχρέωσης υποβολής δήλωσης Ε9 για κάθε απόκτηση ή διαγραφή ακινήτου ενώ θεωρείται σχεδόν σίγουρο πως αν λειτουργήσει σωστά η διαδικασία θα περιοριστεί ο χρόνος που απαιτείται για τη συμπλήρωση του εντύπου Ε9.
Βέβαια, η υποβολή της δήλωσης Ε9 δεν θα πάψει να υφίσταται, αφού μέσω αυτής θα εξακολουθούν λογικά να γίνονται οι λοιπές τροποποιήσεις που δεν πραγματοποιούνται μέσω του myProperty καθώς και διορθώσεις σε στοιχεία των ακινήτων όπως η προσθήκη του αριθμού παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ή η νομιμοποίηση αυθαίρετων επιφανειών κλπ.
5. Κατάργηση πιστοποιητικών για τις μεταβιβάσεις ακινήτων
Ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ προανήγγειλε ότι θα καταργηθούν πιστοποιητικά που αποτελούν πηγή ταλαιπωρίας χωρίς να προσφέρουν κάτι.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, «φωτιά| πήραν οι μεταβιβάσεις ακινήτων, οι γονικές παροχές και δωρεές κληρονομιάς το 2022 .
Μέσω της πλατφόρμας MyProperty υποβλήθησαν 230.000 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης και γονικής παροχής και μπήκαν στα δημόσια ταμεία πάνω από 370 εκατομμύρια ευρώ.
6. Βελτίωση στη λειτουργία της πλατφόρμα δήλωσης των μισθώσεων ακινήτων
Οι φορολογούμενοι που εκμισθώνουν ακίνητα υποχρεούνται να υποβάλουν στην ΑΑΔΕ τη δήλωση έναρξης ή λύσης μιας σύμβασης για τη μίσθωση ακινήτου στην οποία καταγράφονται τα στοιχεία του ακινήτου, τα στοιχεία του μισθωτή, το ύψος του μισθώματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα