Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023

Η αποκωδικοποίηση της ομιλίας Μητσοτάκη: Τα μηνύματα, οι αποδέκτες και ο γρίφος των εκλογών


Με το… βλέμμα στραμμένο στις επερχόμενες κάλπες είναι το Μαξίμου, μετά και την ολοκλήρωση της τριήμερης συζήτησης στη Βουλή αναφορικά με την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ για τις παρακολουθήσεις.
Στον δρόμο προς τις κάλπες η κυβέρνηση θέλει να ανοίξει τη βεντάλια των θεμάτων και να μην περιοριστεί η πολιτική επικαιρότητα στις υποκλοπές, επιχειρώντας να φύγει από την άμυνα και να περάσει στην αντεπίθεση.
Στο πλαίσιο αυτό, ένα μεγάλο κομμάτι της ομιλίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ολομέλεια ήταν επικεντρωμένο σε μια σειρά θεμάτων, που στόχο έχουν να «πιέσουν» το ΣΥΡΙΖΑ και να συσπειρώσουν το γαλάζιο εκλογικό ακροατήριο. Πάντως, επί της ουσίας κάποια είδηση δεν βγήκε από τη χθεσινή συζήτηση και μια σειρά ερωτημάτων παραμένουν αναπάντητα. Το μόνο σίγουρο είναι πως στη μακρόσυρτη αυτή προεκλογική περίοδο θα κυριαρχήσουν οι υψηλοί τόνοι, κάτι που… βολεύει πάντως τους δύο βασικούς μονομάχους καθώς αυξάνει τα ποσοστά συσπείρωσής τους.
Χθες υπήρξε ένα σκληρό μπρα ντε φερ ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, μετά τα όσα είπε στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας για την παρακολούθηση έξι προσώπων (μεταξύ των οποίων ο Κωστής Χατζηδάκης και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ). Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να λέει πως στην επιστολή που του έστειλε ο κ. Ράμμος ονόματα δεν υπήρχαν, καλώντας τον Αλέξη Τσίπρα να πει από που ενημερώθηκε για τα πρόσωπα που ανέφερε πως ήταν υπό παρακολούθηση. Ακολούθησε ένας «μίνι» διάλογος στην Ολομέλεια και ένας πόλεμος ανακοινώσεων στη συνέχεια, δίνοντας μια πρόγευση του κλίματος που θα επικρατήσει το επόμενο διάστημα.
Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η υπόθεση των παρακολουθήσεων είναι στα χέρια της Δικαιοσύνης και αναφέρθηκε σε μια σειρά κινήσεων που έγιναν όταν έγινε γνωστή η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη.
Μίλησε δε εκ νέου για «ρυπαρά δίκτυα», τα οποία διέρρεαν εμπιστευτικά στοιχεία μέσα από την ΕΥΠ.
Ήταν εμφανές πως η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη χθες είχε ως κεντρικό στόχο να συσπειρώσει το γαλάζιο ακροατήριο. Δεν είναι τυχαίο πως εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση για μια σειρά θεμάτων, κάνοντας αναφορές στα όσα έχει πει ο Χ. Καλογρίτσας, στο μεταναστευτικό και στο φράχτη στον Έβρο, στον «Μάξιμο Σαράφη» της Novartis κ.α.
Παράλληλα, ωστόσο, κοίταγε και προς τον χώρο του κέντρου, καθώς κυρίως στο συγκεκριμένο ακροατήριο η υπόθεση των παρακολουθήσεων έχει αντίκτυπο. Στο πλαίσιο αυτό εντείνεται η προσπάθεια προσέγγισης αυτού του κοινού με ένα αφήγημα σταθερότητας και μια σύγκριση με την περίοδο του 2015. Ενδεικτική ήταν η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον Αλέξη Τσίπρα πως «τις κρίσεις του 2015 τις προκαλέσατε εσείς, με τους δικούς σας ερασιτεχνικούς -στην καλύτερη περίπτωση- χειρισμούς».
Γρίφος η ημερομηνία των εκλογών
Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός δεν αποκάλυψε την ημερομηνία των εκλογών, ωστόσο, σημείωσε πως φτάνει στο τέλος η πρώτη κυβερνητική θητεία και μίλησε για μια «δεύτερη γόνιμη τετραετία». Μάλιστα, φρόντισε να ξεδιπλώσει εκ νέου την προεκλογική στρατηγική, καθώς μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει «σταθερότητα, συνέπεια και συνέχεια» και έκανε εκ νέου λόγο για «αυτοδύναμη Ελλάδα».
Στο δρόμο προς τις κάλπες από την κυβέρνηση θέλουν να εστιάσουν στην οικονομία και στα εθνικά θέματα, ενώ επιδιώκουν να φύγει η συζήτηση από το θέμα των παρακολουθήσεων.
Παράλληλα, όσο πιο κοντά θα έρχονται οι κάλπες τόσο πιο εμφατικά θα μπαίνουν τα διλήμματα της επόμενης αναμέτρησης, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να καλεί χθες τους πολίτες «να συγκρίνουν και να κρίνουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα