Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023

Με Καλογρίτσα και "Σαράφη" οι απαντήσεις Μητσοτάκη στον Τσίπρα για τις υποκλοπές: "Δεν θα συγκρουστούμε, θα συγκριθούμε"


"Δεν θα συγκρουστούμε αλλά θα συγκριθούμε". 
Αυτή είναι η γραμμή στην οποία θα κινηθεί σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του ενώπιον της Βουλής, απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα και στην πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος της κυβέρνησης, με αφορμή τις υποκλοπές.
Οι δύο αρχηγοί θα προσέλθουν σε μία ακόμη μονομαχία λίγο πριν τις κάλπες, γνωρίζοντας ότι κάθε λέξη και κάθε κίνηση μπορεί να αφήσει το αποτύπωμά της στις κρίσιμες ημέρες που ακολουθούν, όπου πρωταρχικός σκοπός είναι η νίκη από την πρώτη αναμέτρηση. Η κυβέρνηση έχοντας διαχειριστεί πολλές κρίσεις, πρέπει να τώρα να διαχειριστεί μια ακόμη. Και όσο αν οι άλλες ήταν εξωγενείς (Έβρος, κορονοϊός, ενεργειακό) η υπόθεση των υποκλοπών είναι μία καθαρά "εσωτερική" υπόθεση. Μία υπόθεση που για την αξιωματική αντιπολίτευση αγγίζει μόνο τον πρωθυπουργό, του οποίου ζητεί την παραίτηση, καθώς τον δείχνει ως "εγκέφαλο" των παρακολουθήσεων.
Τώρα όμως δεν είναι στο κάδρο μόνο ο Νίκος Ανδρουλάκης, αλλά και έξι ακόμη πρόσωπα, 5 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και ένας υπουργός, οι οποίοι φέρονται να ήταν σε νόμιμη επισύνδεση από την ΕΥΠ και μάλιστα στην πλειοψηφία τους για 2 χρόνια. Αυτό προέκυψε από τα στοιχεία που παρέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας την Τετάρτη στην Βουλή.
Αυτό ήταν το δια ταύτα του φακέλου που παρέλαβε από τα χέρια του Χρήστου Ράμμου μετά την επίσκεψή του στην ΑΔΑΕ. Ένα συμπέρασμα που άλλωστε προήλθε μετά από ερώτημα που είχε θέσει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στις 7 Δεκεμβρίου στον πρόεδρο της ανεξάρτητης αρχής.
Η αντεπίθεση
"Πώς γνώριζε ο Αλέξης Τσίπρας από τις αρχές Δεκεμβρίου ότι αυτά τα πρόσωπα ήταν σε νόμιμη επισύνδεση; Πώς τα αποκάλυψε στη Βουλή; Έχει το δικαίωμα να δημοσιοποιήσει και μάλιστα χωρίς την άδεια των 6 προσώπων αυτά τα στοιχεία;", διερωτώνται κυβερνητικές πηγές.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ξεκαθαρίσει ότι όχι μόνο δεν έδωσε ο ίδιος την εντολή για αυτές τις επισυνδέσεις αλλά ότι ούτε ο ίδιος ούτε η κυβέρνηση είχαν γνώση αυτών, ούτε ενημερώθηκαν για την πορεία των επισυνδέσεων.
Θα υπενθυμίσει ότι αμέσως μόλις έγινε γνωστή η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, απομάκρυνε τον διοικητή της ΕΥΠ, αλλά και τον στενό του συνεργάτη Γρηγόρη Δημητριάδη, αλλάζοντας το θεσμικό πλαίσιο, τοποθετώντας και δεύτερο εισαγγελέα που θα δίνει το πράσινο φως για τις επισυνδέσεις, αλλά και φέρνοντας ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο για την ΕΥΠ. Με τον νέο νόμο, είναι δύσκολο έως μάλλον ακατόρθωτο να παρακολουθηθεί ένα πολιτικό πρόσωπο, εάν δεν πει το "ναι" ο πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος έχει τον πρώτο λόγο.
"Ποιο στοιχείο συνδέει τον πρωθυπουργό με αυτές τις παρακολουθήσεις"; είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερώτημα που θα θέσει και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προτάσσοντας τον ρόλο της δικαιοσύνης. Σε αυτήν, αναμένεται να πει ότι προσβλέπουν τώρα τόσο η κυβέρνηση όσο και οι πολίτες για να πληροφορηθούν τι συνέβη με τις παρακολουθήσεις.
Ο πρωθυπουργός πάντως δεν θα απαξιώσει επ’ουδενί τον ρόλο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών σε αυτήν την κρίσιμη χρονική στιγμή, αναγνωρίζοντας την συνδρομή της στην μεταναστευτική κρίση του Έβρου, στην αποκάλυψη και εξάρθρωση πολλών εγκληματικών συμμοριών αλλά και στην υπόθεση της μικρής Μαρίας στη νησίδα του Έβρου, που τελικά δεν πέθανε από τσίμπημα σκορπιού.
Μιλώντας για τους θεσμούς, ο πρωθυπουργός αναμένεται να σταθεί στη δικαιοσύνη, ενώπιον της οποίας βρίσκεται σήμερα ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και ο Νίκος Παππάς και να ρωτήσει εκ νέου τον Αλέξη Τσίπρα γιατί δεν απαντά στην γραμματέα του Χρήστου Καλογρίτσα και στο ερώτημα πόσα χρήματα πήγαν στην Κουμουνδούρου από τον επιχειρηματία. Από τη φαρέτρα των επιχειρημάτων δεν θα λείψει και ο "Μάξιμος Σαράφης" ένας εκ των προστατευόμενων μαρτύρων της Novartis, ο οποίος κρατείται στη ΓΑΔΑ για εμπλοκή του σε απάτη σε βάρος επιχειρηματιών.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει πρόθεση να εξαντλήσει τα λεγόμενά του στο θέμα των υποκλοπών, αλλά όπως έχει πει ο ίδιος αυτή η πρόταση μομφής είναι μία χρυσή ευκαιρία για να γίνουν συγκρίσεις μεταξύ των δύο τετραετιών ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, για να διαπιστώσουν οι πολίτες που βρίσκονταν η χώρα και που είναι σήμερα. "Έγιναν λάθη, αλλά τα αναγνωρίζουμε, αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας και τα διορθώνουμε", αναμένεται να πει για μία ακόμη φορά ο πρωθυπουργός, λίγο πριν αναχωρήσει για το ταξίδι του στο Τόκιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα