Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023

Τον Απρίλιο τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ


Τον Απρίλιο θα εκδοθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ του 2023, ενώ η πληρωμή του φόρου κατοχής ακινήτων, θα ξεκινήσει από τον Μάιο και θα ολοκληρωθεί σε 10 μηνιαίες δόσεις.
Συγχρόνως, το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ έχουν προγραμματίσει άλλες 4 παρεμβάσεις στη φορολογία των ακινήτων, που αφορούν στις αντικειμενικές αξίες, στην κατάργηση δικαιολογητικών κατά τις μεταβιβάσεις κ.λπ.
Σε ότι αφορά στον ΕΝΦΙΑ του 2023, τα σημειώματα θα αναρτηθούν στους προσωπικούς λογαριασμούς των κατόχων ακινήτων, εντός του Απριλίου.
Η πληρωμή του φόρου θα γίνει σε 10 δόσεις ξεκινώντας από τον Μάιο και θα ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2024.
Σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ του 2022 δεν θα αλλάξει τίποτα και για τους φορολογούμενους που έμεινε αμετάβλητη η περιουσία τους, σε σχέση με το 2022, θα πληρώσουν τον ίδιο φόρο.
Όμως, θα μεταβληθεί ο οφειλόμενος ΕΝΦΙΑ, προς τα πάνω ή προς τα κάτω, για όσους φορολογούμενους, η ακίνητη περιουσία τους την 1η-1-2023 είναι διαφορετική σε σχέση με εκείνη που υπήρχε την 1η – 2022.
Οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες ακινήτων οφείλουν να προβούν σε διορθώσεις του Ε9, που τηρείται στο Taxisnet, ώστε η εικόνα της ακίνητης περιουσίας τους να είναι η πραγματική.
Οι διορθώσεις πρέπει να γίνουν έως την 31η Μαρτίου, ώστε να υπάρχει περιθώριο στις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, να εκδώσουν τον ΕΝΦΙΑ του 2023, με βάση τα νέα δεδομένα.
Αυτοματοποιήσεις διαδικασιών
Παράλληλα, όπως ανέφεραν στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, και ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ σχεδιάζουν επίσης και τις ακόλουθες παρεμβάσεις σε ότι αφορά στα ακίνητα:
  • Την αυτόματη ενημέρωση του Ε9 για τις μεταβολές που επέρχονται στην ακίνητη περιουσία των φορολογουμένων, μετά από μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές ακινήτων. Αντί να υποβάλλονται δηλώσεις από τους υπόχρεους, οι μεταβολές θα «περνάνε» αυτόματα στη μερίδα τους στο Ε9.
  • Την κατάργηση διαφόρων πιστοποιητικών που ζητούνται σήμερα κατά τις μεταβιβάσεις ακινήτων και δυσχεραίνουν τη διαδικασία.
  • Την επέκταση συστήματος αντικειμενικών τιμών σε 2.167 περιοχές σε όλη την Ελλάδα, ώστε πλέον να καλύπτεται το 100% της επικράτειας.
  • Τη μείωση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων σε ορισμένους δήμους της χώρας, όπου αυξήθηκαν σημαντικά οι αντικειμενικές τιμές και οι οποίες είναι αισθητά υψηλότερες των αγοραίων τιμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα