Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023

Χρηματιστήριο: «Επιασε» πανηγυρικά και τις 1.064 μονάδες κλείνοντας σε υψηλά 100 μηνών


Με τις ευρωπαϊκές αγορές να επιστρέφουν κοντά στα υψηλά έτους, το ελληνικό χρηματιστήριο δεν δυσκολεύτηκε να καταγράψει μία νέα μεγάλη ανοδική κίνηση, με τον Γενικό Δείκτη να φτάνει σε υψηλά 100μηνών, κλείνοντας στο υψηλό ημέρας, στις 1064,43 μονάδες με άνοδο 2,2%.
Για μία ακόμη συνεδρίαση είχαμε πολύ υψηλές συναλλαγές ύψους 130 εκατ. ευρώ με πάρα πολλά προσυμφωνημένα πακέτα.
Τράπεζες, ΟΤΕ και λοιπές... δυνάμεις της υψηλής κεφαλαιοποίησης
Η άνοδος προήλθε κυρίως από την εκτίναξη των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης σε όλους τους κλάδους. Οι τράπεζες αυξήθηκαν κατά 3,64%, αλλά είχαν και την συνδρομή του ΟΤΕ ο οποίος πραγματοποίησε την καλύτερη συνεδρίαση εδώ και πολύ καιρό. Τον ΟΤΕ ακολούθησαν και οι υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης.
Το ισοζύγιο ανοδικών /πτωτικών έδειξε στο τέλος της συνεδρίασης με 107 μετοχές να καταγράφουν άνοδο και 17 υποχώρηση.
Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης αυξήθηκε κατά 2,26% και ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατά 1,54%. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, οι χρηματοοικονομικές αυξήθηκαν κατά 8,59% με την μετοχή της MIG να καταγράφει το τρίτο συνεχόμενο limit up ενόψει της Γενικής Συνέλευσης της Δευτέρας που θα ανακοινωθούν οι όροι της Δημόσιας Προσφοράς της Τράπεζας Πειραιώς.
Οι τηλεπικοινωνίες αυξήθηκαν κατά 4,43% λόγω της εκτίναξης του ΟΤΕ, οι τράπεζες είχαν την γνώριμη καλή εικόνα με 3,64% με μεγάλη άνοδο και στις 5 τραπεζικές μετοχές (4 συστημικές και Αττικής που είχε άνοδο 21% λόγω επικείμενων εξελίξεων), οι πρώτες ύλες αυξήθηκαν κατά 3,39% και το Εμπόριο 2,5%. Ενδεικτικό της δυναμικής ανόδου είναι ότι από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες μόνο ο κλάδος υγείας δεν μεταβλήθηκε και την μικρότερη άνοδο είχαν τα Ταξίδια-Αναψυχή 0,53%.
Το ελληνικό χρηματιστήριο από την αρχή του χρόνου καταγράφει άνοδο που είναι μία από τις υψηλότερες στην Ευρώπη. Η άνοδος είναι αποτέλεσμα της καλής μακροοικονομικής εικόνας, αλλά και των έντονων επιχειρηματικών εξελίξεων και αποτελεσμάτων.
Οι οίκοι αξιολόγησης φαίνεται ότι φέρνουν πιο κοντά την επενδυτική βαθμίδα μέσα στο β' εξάμηνο 2023, σύμφωνα με εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών. Όλα αυτά συνηγορούν στην εξαιρετική χρηματιστηριακή πορεία, με τον Γενικό Δείκτη να κατευθύνεται προς τις 1.090 μονάδες που είναι τα επίπεδα του Αυγούστου του 2014.
Ευρωπαϊκές αγορές: Οι δηλώσεις στελεχών της FED χάλασαν το κλίμα
«Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται» για τα χρηματιστήρια και η συνεδρίαση κινήθηκε πολύ καλά για τις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές μέχρι και τις 17.00 ώρα Ελλάδος. Και αναφέρουμε την συγκεκριμένη ώρα, γιατί κάποιες δηλώσεις στελεχών της Fed στην Αμερική έστρεψαν αρνητικά τους αμερικανικούς δείκτες και χάλασαν το θετικό κλίμα.
Λίγο μετά τις 17.30 ώρα Ελλάδος, ο γερμανικός DAX αυξανόταν μόλις 0,5%, ενώ είχε φτάσει και στο 1,5% ενδοσυνεδριακά. Ο γαλλικός CAC είχε γυρίσει αρνητικός. Στις αμερικανικές αγορές, οι 3 μεγαλύτεροι δείκτες, ο Dow Jones , ο S&P 500 και ο Nasdaq κινούνταν πτωτικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα