Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023

Σαν σήμερα 1/2, Γεώργιος Κονδύλης: Η Ιστορία τού παραδόθηκε άνευ όρων – Από απλός στρατιώτης έγινε στρατηγός, υπουργός, πρωθυπουργός, αντιβασιλέας


Το όνομά του, Γεώργιος Κονδύλης. Ξεκίνησε ξυπόλητος από τον Προυσό κι έφτασε να γίνει πρωθυπουργός και αντιβασιλέας της Ελλάδας. Η Ιστορία του αντιστάθηκε σθεναρά κι όταν δεν κατάφερε να τον σταματήσει, του παραδόθηκε άνευ όρων!
Η καταγωγή του ήταν από τα βάθη των πυκνών δασών της Ευρυτανίας: από τον Προυσό. Στα 17 του χρόνια κατατάχτηκε εθελοντής στο Πυροβολικό. Ήταν παρών σε όλες τις μεγάλες στιγμές της ελληνικής ιστορίας. Πήρε μέρος στην Κρητική Επανάσταση, στον Μακεδονικό Αγώνα, στο Κίνημα στου Γουδή, στους Βαλκανικούς Πολέμους, στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στην Εκστρατεία στην Κριμαία, στην Μικρασιατική Εκστρατεία! Τον αποκαλούσαν Κεραυνό για την ταχύτητα των αποφάσεων και των ενεργειών του.
Φανατικός βενιζελικός και αντιβασιλικός, μεταλλάχτηκε σε ακραιφνή βασιλόφρονα! Ηγήθηκε δύο στρατιωτικών κινημάτων, ενώ κατέστειλε ακόμα δύο!
Φρόντισε για την έκπτωση του βασιλιά Κωνσταντίνου κι έφερε πίσω τον βασιλιά Γεώργιο Β’ με νόθο δημοψήφισμα!


Εξελέγη βουλευτής, χρημάτισε δυο φορές Πρωθυπουργός, Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός Εσωτερικών, υπουργός Στρατιωτικών, έγινε και Αντιβασιλέας! Τι άλλο πια; Ο Γεώργιος Κονδύλης δεν ήταν μέρος της ιστορίας της Ελλάδας, έγραψε την ιστορία της Ελλάδας, στα χρόνια του!


Ο Γεώργιος Κονδύλης ήταν εκείνος που συμπαραστάθηκε στον Ελευθέριο Βενιζέλο, που πολέμησε στην Κρήτη και την Μακεδονία, και «κυνήγησε» τον βασιλιά και τους οπαδούς του. Ο Γεώργιος Κονδύλης ήταν εκείνος ανέτρεψε το δικτατορικό καθεστώς του Θεόδωρου Πάγκαλου οδηγώντας τη χώρα σε δημοκρατικές εκλογές. Και πάλι ο Γεώργιος Κονδύλης ηγήθηκε στρατιωτικού πραξικοπήματος και στη συνέχεια έπαιξε καταλυτικό ρόλο για την Παλινόρθωση του Στέμματος!



Ο Γεώργιος Κονδύλης πέθανε το μεσημέρι της τελευταίας μέρας του Γενάρη του 1936 και μια μέρα σαν σήμερα, 1η Φεβρουαρίου, πλήθος κόσμου απέτισαν τον ίστατο φόρο τιμής στην σορό του, στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης της Αθήνας. Ο Γεώργιος Κονδύλης ήταν μόλις 57 χρονών κι είχε κάνει τα πάντα!
Είχε πει: «Αν ήξερα πόσο εύκολο είναι να κυβερνάς την Ελλάδα, θα το έκανα από τότε που ήμουν λοχίας» και συμπλήρωνε: «Την Ελλάδα μπορεί να την κυβερνήσει κι ένας ημιαγράμματος δεκανέας». Δυστυχώς, δικαιώθηκε πλήρως!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα