Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024

Στα 10.804.630 ευρώ το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Τριφυλίας

Στα 10.804.630 ευρώ διαμορφώνεται το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Τριφυλίας, όπως ψηφίστηκε χθες από τη Δημοτική Επιτροπή η οποία το εισηγήθηκε προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο με έκτακτη συνεδρίαση θα το συζητούσε χθες το απόγευμα.
Αυτό που τονίστηκε στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής χθες το μεσημέρι είναι πως δεν μπορεί ένα τόσο σημαντικό θέμα να έρχεται σε έκτακτη συνεδρίαση, ενώ περισσότερες ενστάσεις από τα μέλη της αντιπολίτευσης εκφράστηκαν όταν ενημερώθηκαν ότι το ίδιο απόγευμα (δηλαδή χθες) θα ακολουθούσε Δημοτικό Συμβούλιο για αυτό το θέμα.
Από εκεί και πέρα τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τη συζήτηση που έγινε είναι ότι τα χρήματα στο δήμο είναι πολύ λίγα -«δεν υπάρχουν χρήματα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Αντώνης Βλάχος- και ότι θα ακολουθήσει αύξηση των δημοτικών τελών, καθώς υπολογίζεται ότι ο δήμος θα πρέπει να καταβάλει στην ΤΕΡΝΑ 1,3 εκ. ευρώ το χρόνο για τη διαχείριση των απορριμμάτων, συν τα έξοδα για τα ογκώδη αντικείμενα που θα διαχειρίζεται άλλη εταιρεία, όπου εκεί το κόστος υπολογίζεται στα 140 ευρώ ο τόνος συν ΦΠΑ.
Όσον αφορά το τεχνικό πρόγραμμα, όπως ανέφερε ο κ. Βλάχος, για τη Διεύθυνση    Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολιτικής Προστασίας το ποσό είναι στα 
  • 8.536.358,90 ευρώ, για τη Διεύθυνση Διαχείρισης Απορριμμάτων, Ανακύκλωσης, Περιβάλλοντος και Πρασίνου 
  • 1.870.171,13 ευρώ, για το Αυτοτελές Γραφείο Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής 
  • 339.300 ευρώ και για το Τμήμα Πολιτισμού, Αθλητισμού και Κοινωνικής Προστασίας 
  • 58.000 ευρώ.
Από την πλευρά της αντιπολίτευσης η Χάιδω Παναγιωτοπούλου επεσήμανε: «Το τεχνικό πρόγραμμα είναι ο σοβαρότερος βραχίονας λειτουργίας του δήμου. Δεν μπορεί να έρχεται σε έκτακτη συνεδρίαση με την πρόσκληση να βγαίνει Παρασκευή και η συνεδρίαση να είναι Δευτέρα. Διαφωνώ με το έκτακτο, η ίδια δημοτική αρχή είστε με την προηγούμενη και έπρεπε να το έχετε φέρει από τις αρχές του χρόνου. Αυτό δείχνει ότι μας αγνοείτε και αγνοείτε το 56% του λαού της Τριφυλίας που εκφράζουμε οι αντιπολιτεύσεις».   
Η Κατερίνα Τσιγκάνου επεσήμανε πως με αυτή τη διαδικασία (του έκτακτου) υποτιμούν το ίδιο το αντικείμενο, που είναι το τεχνικό πρόγραμμα.
Από εκεί και πέρα η συζήτηση στάθηκε στο ζήτημα της καθαριότητας και ο κ. Βλάχος επεσήμανε ότι υπολογίζεται πως ο δήμος θα πηγαίνει στην ΤΕΡΝΑ 12.000 τόνους σύμμικτα απορρίμματα το χρόνο, που μεταφράζεται σε 1,3 εκ. ευρώ συν τα ογκώδη αντικείμενα που πρέπει να διαχειριστούν για ανακύκλωση με κόστος 140 ευρώ ο τόνος συν ΦΠΑ.
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της κ. Παναγιωτοπούλου σχετικά με τη δημιουργία ΣΜΑ, τόνισε πως πλέον έχουν μειωθεί οι βλάβες στα απορριμματοφόρα 80%, αφού δεν πηγαίνουν στο Αλιμάκι και προς το παρόν φαίνεται πως δεν χρειάζεται να γίνει ΣΜΑ.
Σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων, ο αντιδήμαρχος Σωτήρης Μπακούρος επεσήμανε πως υπάρχει ανάγκη να αυξηθούν τα δημοτικά τέλη. Πάνω σε αυτό η κ. Παναγιωτοπούλου τόνισε ότι θα πρέπει να προωθηθεί η ανακύκλωση για να μειωθεί ο όγκος σκουπιδιών, με τον κ. Βλάχο να απαντά πως αυτό δεν είναι εύκολο να γίνει καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα διάθεσης των ανακυκλώσιμων υλικών και η ΤΕΡΝΑ δεν τα δέχεται.
Επίσης η κ. Παναγιωτοπούλου είπε πως «στις προμήθειες υπάρχει ένα ποσό 600.000 ευρώ που είναι στα όρια των απευθείας αναθέσεων. Δεν υπάρχει η αρχή της διαφάνειας». Αναρωτήθηκε αν έχουν ερωτηθεί και έχουν καταθέσει προτάσεις οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων, ενώ τόνισε πως για μελέτες έχει προβλεφθεί ένα ποσό πενιχρό μόλις 55.000 ευρώ. Απαντώντας ο κ. Βλάχος τόνισε πως δεν υπάρχουν χρήματα στο δήμο, για αυτό καθυστέρησε να έρθει το τεχνικό πρόγραμμα, αφού έπρεπε να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός.
Από την πλευρά της η κ. Τσιγκάνου τόνισε πως με το να συζητιέται ως έκτακτο το τεχνικό πρόγραμμα υποτιμούν το ίδιο το αντικείμενο: «Φαίνεται να μην σας ενδιαφέρει να κατατεθούν προτάσεις για κάτι καλύτερο» είπε και στάθηκε στο μικρό ποσό που έχει προβλεφθεί για τις μελέτες και ιδιαίτερα στα πολλά όπως ανέφερε προβλήματα στη σχολική στέγη. Κ. Μπούρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα