Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Εκλογές 2012 : Τέσσερις υποψήφιοι συστήνονται...


ImageΔύο υποψήφιες, η Δήμητρα Λυμπεροπούλου και η Παναγιώτα Μπάκα από τους Οικολόγους Πράσινους και δύο υποψήφιοι βουλευτές, ο Χρήστος Σταματόπουλος από τους «Ανεξάρτητους Έλληνες» και ο Παναγιώτης Χαλβατσιώτης από τη «Δημοκρατική Αριστερά», μιλούν σήμερα στο «Θάρρος» για το διακύβευμα των εκλογών της 6ης Μαΐου.
Ειδικότερα, απάντησαν στις ακόλουθες ερωτήσεις:
1) Ποιο είναι για σας το δίλημμα των εκλογών;
2) Στις συγκεντρώσεις και περιοδείες που κάνετε ποια είναι τα ζητήματα που θέτει ο κόσμος; Τι εισπράττετε ως απαίτηση και προσδοκία από το κόμμα σας;
3) Γνωρίζετε ότι πολλοί λένε ότι οι προτάσεις σας είναι μη ρεαλιστικές και ότι επενδύετε στην οργή των ψηφοφόρων για να κερδίσετε ψήφους; Τι απαντάτε;
4) Τι θα κερδίσει η Μεσσηνία από τυχόν εκλογή βουλευτή του κόμματός σας στις προσεχείς εκλογές; (Αντ’ αυτής, ο κ. Χαλβατσιώτης απαντά στην ερώτηση: «Η πρόταση η οποία έχει κατατεθεί για συνεργασία των κομμάτων της Αριστεράς έγινε για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους ή εκφράζει μια βαθύτερη ανάγκη του κόσμου;»).Δήμητρα Λυμπεροπούλου
Υποψήφια βουλευτής των Οικολόγων Πράσινων

«Η εκλογή βουλευτή μας στο νομό μόνο ελπίδα
για ένα καλύτερο μέλλον μπορεί να εγγυηθεί»
1. Με εξαίρεση την περίοδο 1989-90, η Ελλάδα των τελευταίων δεκαετιών είχε πάντα αυτοδύναμες μονοκομματικές κυβερνήσεις με ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αυτό, φυσικά, δεν εμπόδισε τη χώρα να φθάσει σε καταστάσεις που ελάχιστα απέχουν από ακυβερνησία, στον απόηχο μάλιστα της ισχυρότερης κοινοβουλευτικά κυβέρνησης που είχαμε ποτέ: μόλις τον περασμένο Νοέμβριο, η κυβέρνηση Παπαδήμου είχε ξεκινήσει με πάνω από 250 βουλευτές.
Το ότι, σε μια τέτοια συγκυρία, επισείεται ο κίνδυνος της… μετεκλογικής ακυβερνησίας, δείχνει ότι μάλλον έχουμε χάσει την ουσία των λέξεων. Κυβέρνηση εκ των πραγμάτων θα υπάρξει, έστω και μόνο γιατί θα είναι απαγορευτικό το πολιτικό τίμημα για όποιους αναλάβουν την ευθύνη για επαναπροκήρυξη εκλογών σε μια τέτοια συγκυρία. Ζητούμενο, όμως, δεν είναι τόσο να αποκτήσουμε πρωθυπουργό και υπουργούς, όσο να έχουμε σχέδιο διακυβέρνησης που να μην εξαντλείται στην απλή προσυπογραφή προαποφασισμένων εξελίξεων, και μάλιστα προς το χειρότερο.
Σε αυτές, λοιπόν, τις εκλογές, οι Οικολόγοι Πράσινοι επενδύουμε σε ευρύτερη ανατροπή του πολιτικού σκηνικού και δηλώνουμε ανοικτοί στη συμμετοχή μας σε ενδεχόμενες νέες μετεκλογικές πλειοψηφίες, ικανές να οικοδομήσουν εναλλακτικές λύσεις και να χαράξουν μια διαφορετική πορεία για τη χώρα.

2. Οι πολίτες απαιτούν έργα και όχι λόγια, προσδοκούν ένα σχέδιο αλλά και ένα όραμα στο οποίο να μπορούν να ελπίζουν και από αυτό να εμπνέονται. Εμείς θέλουμε να ελπίζουν ότι η ζωή τους μπορεί να γίνει καλύτερη, αν αλλάξουν τα στερεότυπα της κατανάλωσης και της ευημερίας που κυριάρχησαν μέχρι τώρα. Αυτή την ελπίδα της επόμενης ημέρας μπορούμε να ισχυριστούμε ότι έχουμε τρόπο να τη δώσουμε. Όμως και οι πολίτες καλούνται να αποδείξουν ότι διδάχθηκαν αρκετά και δε σκέφτονται ούτε ψηφίζουν όπως χθες.

3. Οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν αποτελούμε απλά και μόνο ένα κίνημα προαγωγής περιβαλλοντικών ευαισθησιών και μόνο. Αυτό είναι ένα εντέχνως πλην σαφώς -και θα έλεγα και ιδιοτελώς- κατασκευασμένο μύθευμα. Εμείς βλέπουμε τους ανθρώπους που κατοικούν τον πλανήτη Γη αλλά και τον ίδιο τον πλανήτη ως μια ολότητα κοινωνική και περιβαλλοντική και, κατ’ επέκταση, οικονομική και πολιτική. Οι εκλογές θα είναι δύσκολος και άνισος αγώνας μεταξύ αυτών που ελέγχουν και εμπλέκονται στο πολιτικό κατεστημένο, που διαθέτουν μέσα, μοχλούς χειραγώγησης και επηρεασμού της κοινής γνώμης και αυτών που προσπαθούν και επιδιώκουν να μεταμορφώσουν το πολιτικοκοινωνικό πλαίσιο, όχι με ευκαιριακές και συγκυριακές, αλλά με δομικές και διαρθρωτικές αλλαγές.
Συνεπώς, οι εκλογές είναι μέρος μιας ευρύτερης κοινωνικής και πολιτικής προσπάθειας που δεν μπορεί παρά να συντελεσθεί με την άμεση συμμετοχή και εμπλοκή των πολιτών. Πολίτες ενεργοί και πληροφορημένοι που παίρνουν μέρος σε αυτή τη διαδικασία υπερβαίνοντας τη δύσκολη καθημερινότητα, το διάχυτο φόβο για χειρότερες μέρες, πρέπει να εκφραστούν και εκλογικά, η αποχή δεν είναι δημιουργική στάση. Δεν υπάρχουν σωτήρες, η κάθε μία και ο κάθε ένας μπορεί να είναι μέρος της λύσης αν το επιλέξει. Αντίθετα, αν παραμείνει στις μέχρι σήμερα γνωστές πρακτικές, θα εξακολουθεί να είναι μέρος του προβλήματος.
Οι Ο.Π. έχουμε ήδη προτάξει τον κοινωνικό – οικολογικό μετασχηματισμό της οικονομίας με αποκέντρωση, τοπική διάσταση και ενίσχυση του τομέα της κοινωνικής οικονομίας, διεκδικώντας παράλληλα ένα διαφορετικό κοινωνικό συμβόλαιο ευημερίας που θα βασίζεται περισσότερο στα κοινωνικά συλλογικά αγαθά και λιγότερο στην αγοραστική δύναμη και αυτές είναι ρεαλιστικές προτάσεις.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν είναι ένα κόμμα που δημιουργήθηκε χθες με συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης, θέλουμε και μπορούμε να είμαστε μέρος της λύσης γιατί έχουμε παρελθόν, παρόν και μέλλον.

4. Θα κερδίσει αυτά που δεν κέρδισε τόσα χρόνια από αυτούς που την εκπροσωπούσαν μέχρι τώρα στο ελληνικό κοινοβούλιο. Τα παιδιά της μεταπολίτευσης είναι καιρός να συνταξιοδοτηθούν.
Θέλουμε η Μεσσηνία να αξιοποιήσει στο έπακρο αυτά που διαθέτει, να αναπτυχθεί ο πρωτογενής τομέας αλλά και ο δευτερογενής. Δε διανοούμαστε να έχουμε το καλύτερο ποιοτικά ελαιόλαδο και να μένει αδιάθετο στις αποθήκες των παραγωγών.
Η βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία αλλά και η ολοκληρωμένη διαχείριση, συνδυασμένη με ήπιο τουρισμό, ανανεώσιμη ενέργεια και μικρής κλίμακας μεταποίηση, μπορούν να δώσουν ξανά ζωή στα χωριά και τις κωμοπόλεις μας, να επιτρέψουν την οργάνωση σε συστήματα τοπικής οικονομίας και να εξασφαλίσουν αυτάρκεια σε διατροφικά είδη. Περιπτώσεις χωριών, όπως η Ανάβρα στη Μαγνησία, δείχνουν ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό.
Και ας σταθώ λίγο στην τουριστική ανάπτυξη, την ήπια τουριστική ανάπτυξη. Θα δοθεί η ευκαιρία στις μικρές μονάδες να αναπτυχθούν και να ευημερήσουν, λέμε όχι στις φαραωνικές επενδύσεις στον Τουρισμό που δεν αποφέρουν εισόδημα στις τοπικές κοινωνίες, αλλά καταστρέφουν τη βιωσιμότητά τους.
Λέμε «όχι» στην επένδυση για εξόρυξη λιγνίτη στη Μεσσηνία και «ναι» στη διατήρηση της αγροτικής παραγωγής, αλλά και της τουριστικής αξιοποίησης της περιοχής.
Λέμε όχι στην ανυπαρξία που έχει καταδικαστεί ο τόπος μας τόσα χρόνια, και πιστεύουμε πως η εκλογή βουλευτή του κόμματός μας στο νομό μόνο ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον μπορεί να εγγυηθεί.


Χρήστος Σταματόπουλος
Υποψήφιος βουλευτής των «Ανεξάρτητων Ελλήνων»

«Ο λαός δεν μπορεί
να ξεγελαστεί
από ψευτοδιλήμματα»
1. Όλοι γνωρίζουμε ότι οι εκλογές αυτές είναι οι πιο σημαντικές στη Νεότερη Ιστορία. Το δίλημμα των εκλογών είναι αν θα καταφέρουμε ως Έλληνες ψηφοφόροι να αντισταθούμε, με ψυχρή λογική, στις σειρήνες των ρομαντικών ψευδαισθήσεων, που όλον αυτό τον καιρό προσπαθούν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ να μας πείσουν. Η ιδεολογία που προπαγανδίζεται είναι ότι δεν υπάρχει διέξοδος. Ναι, δεν υπάρχει έξοδος, αλλά για όσους δεν ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν. Ίσως γιατί μια εθνική διέξοδος θα σήμαινε την κατάρρευσή τους. Προσπαθούν, λοιπόν, με νόμιμα- άνομα μέσα να μας πείσουν ότι πρέπει να συμμορφωθούμε στο Μνημόνιο, αλλιώς θα χαθούμε ως Έθνος. Πρέπει, όμως, να καταλάβουν ότι ο λαός δεν μπορεί να ξεγελαστεί από αυτά τα ψευτοδιλήμματα.

2. Ξέρετε, όλον αυτό τον καιρό που έρχομαι σε επαφή με τον κόσμο, εισπράττω μια γενική απαξίωση του πολιτικού συστήματος, η οποία κορυφώνεται ως προς τα δύο μεγάλα κόμματα. Βέβαια, πρέπει να τονίσω ότι τόσα χρόνια στην Καλαμάτα, λόγω του επαγγέλματος που ασκώ, συναναστρέφομαι συνέχεια με τον κόσμο, ο οποίος πάντοτε επέκρινε το γενικότερο πολιτικό καθεστώς. Ωστόσο, υπάρχει μια σημαντική διαφορά. Τώρα η οργή του κόσμου έχει ξεχειλίσει, γεγονός που φαίνεται από τις αποδοκιμασίες των πολιτικών, κι αυτό που έχει ως κύρια απαίτηση είναι οι προεκλογικές μας δεσμεύσεις να τεθούν σε άμεση εφαρμογή.
Ως «Ανεξάρτητοι Έλληνες» αυτό έχουμε υποσχεθεί. Άμεσες και εφαρμοστές λύσεις. Αυτό προσδοκά και ο κόσμος.

3. Η απάντηση σε αυτό είναι η αποδοχή και η θέρμη που εισπράττουμε από τον κόσμο όλον αυτό τον καιρό από την ίδρυση του κόμματος των «Ανεξαρτήτων Ελλήνων». Πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι η ψήφος μας στις επερχόμενες εκλογές θα προσδιορίσει θετικά ή αρνητικά τη ζωή των γενεών που θα μας ακολουθήσουν. Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι γνωρίζουν ότι το κυβερνητικό μας πρόγραμμα είναι ευκταίο και, πάνω απ’ όλα, πραγματοποιήσιμο, καθώς θέτει νέες δομές σε αρκετούς τομείς της κοινωνίας, όπως στην οικονομία. Εμείς ξεκαθαρίζουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει το ζήτημα του χρέους, αξιοποιώντας τις δυνάμεις της και τους δικούς της πόρους, πράγμα το οποίο τόσα χρόνια τα κόμματα εξουσίας αποφεύγουν, όντας φερέφωνα των εκάστοτε συμφερόντων. Αυτή η πολιτική εξυπηρέτησης παραγόντων που βλάπτουν το συμφέρον και την οικονομία της Ελλάδας έχει έρθει ο καιρός να σταματήσει.

4. Στις 6 Μαΐου καλούμαστε να πάρουμε μια σημαντική απόφαση που θα αποτελέσει πυξίδα για το μέλλον. Ενδεικτικά, θα αναφέρω ότι η Ελλάδα καταλαμβάνει τη πρώτη θέση ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης που δέχθηκε μείωση μισθού 25,3%. Κάποιος πρέπει να βάλει φρένο σε αυτό το κλίμα της διάχυτης αβεβαιότητας για τα παιδιά μας. Δεν υποσχόμαστε ότι θα κάνουμε θαύματα ή ανέφικτες δράσεις. Όμως, δεσμευόμαστε ότι με εθνική συνείδηση και σκληρό αγώνα θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για ένα βιώσιμο προς όλα τα κοινωνικά στρώματα μέλλον. Αυτό θα κερδίσει η Μεσσηνία από την εκλογή ενός βουλευτή των «Ανεξαρτήτων Ελλήνων». Έναν αληθινό πολιτικό, που με αίσθημα ευθύνης δε θα προσπαθεί με πολιτικά τεχνάσματα να ξεγελάσει.

Παναγιώτα Μπάκα
Υποψήφια βουλευτής των Οικολόγων Πράσινων

«Να αφήσουμε πίσω τη γενιά των πολιτικών
της χούντας και της μεταπολίτευσης»
1. Για εμάς τους Οικολόγους Πράσινους οι πολίτες δεν πρέπει να απαντήσουν: Κυβέρνηση ή ακυβερνησία. Δεν είναι αυτό το πραγματικό δίλημμα. Το δίλημμα είναι εάν θα αφήσουμε το παρελθόν πίσω, εάν θα καταλάβουμε τα λάθη μας και θα πάμε ένα βήμα εμπρός.
Η οικονομική κρίση είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, έχουμε κρίση, κοινωνική, ηθική, περιβαλλοντική και είναι κρίσιμο να μη φτάσουμε και σε κρίση του δημοκρατικού πολιτεύματος. Σε αυτή την πλατφόρμα οι Οικολόγοι Πράσινοι καταθέτουν τις προτάσεις τους, πιστεύοντας στην αλλαγή του πολιτικού σκηνικού. Οι βασικές μας προτεραιότητες και αρχές (βιώσιμη ευημερία με περιβαλλοντική και κοινωνική συνοχή) δεν έχουν αλλάξει. Η ένταση της κρίσης και οι δύσκολες στιγμές που περνά η πατρίδα μας, αλλά και όλη η Ευρώπη, μάλλον φανερώνουν την ουσία των προβλημάτων της στρεβλής ανάπτυξης που επισημαίναμε και στην προ μνημονίου εποχή. Άλλο, όμως, δημοσιονομική εξυγίανση, και άλλο επίθεση στη βιωσιμότητα.

2. Ο κόσμος είναι οργισμένος. Το βλέπουμε αυτό καθημερινά, το βιώνουμε ως πολίτες και το κατανοούμε και εμείς. Οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν ταυτίζονται με το υπάρχον πολιτικό σκηνικό και αυτό που για τους άλλους παρουσιαζόταν ως μειονέκτημα δείχνει τώρα ότι είναι το πολιτικό μας πλεονέκτημα, καθώς οι πολίτες δε μας ταυτίζουν με το πολιτικό σύστημα που έφερε τη χώρα στη σημερινή κατάσταση. Αλλά η οργή δε δίνει διέξοδο και θέλουμε να γεφυρώσουμε την οργή με την αντιπρόταση, προτείνοντας ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο.
Τα καθημερινά οικονομικά προβλήματα των πολιτών, ο ασφαλιστικός τομέας που καταρρέει, όπως και συνολικά το κράτος πρόνοιας, οι γιατροί που δεν μπορούν να καλύψουν τους ασφαλισμένους, οι παιδικοί σταθμοί που δεν προσφέρονται στα παιδιά μας, οι υπηρεσίες που η κρίση πλήττει βάναυσα. Απέναντι σε αυτά τα προβλήματα του κόσμου το μόνο που βλέπουμε, δυστυχώς, από το παλαιοκομματικό σύστημα είναι ένα υφιστάμενο πολιτικό σκηνικό, που προσπαθεί χρόνια το ίδιο να αναπαραχθεί. Και χθεσινοί ή σημερινοί συντελεστές του, θεωρώντας την «πολιτική» επάγγελμα, προώθησαν (ως και τα ύπατα αξιώματα) γόνους τους. Καταλήξαμε σε μεγάλο βαθμό σε «πολιτικούς εξ αίματος».
Είναι η ώρα που κι αυτό θα πρέπει να προσμετρηθεί στη βούληση των πολιτών και να αφήσουμε πίσω τη γενιά των πολιτικών της χούντας και της μεταπολίτευσης.

3. Οι Οικολόγοι Πράσινοι είναι κόμμα ενεργών πολιτών και αναζητούν τις λύσεις και προτάσεις σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Κίνητρο για μας είναι η προώθηση των πράσινων οικολογικών λύσεων, που τα τελευταία χρόνια εφαρμόζονται σε σειρά χωρών με απτά αποτελέσματα. Θέσεις για το ενεργειακό, τη διαχείριση απορριμμάτων, τις συγκοινωνίες, τα συλλογικά αγαθά, την ανόρθωση του πρωτογενούς τομέα, την αποκέντρωση, μια άλλη οικονομία υπηρέτης της κοινωνίας και όχι των αριθμών, με πλάτεμα της δημοκρατίας και συμμετοχή των πολιτών.
Θα χρησιμοποιήσω το παράδειγμα του τουρισμού για τις προτάσεις μας, για μια σειρά αλλαγών για το σχεδιασμό βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξη στον τόπο μας, με:
-Προσδιορισμό σε κάθε περιοχή της οικολογικής αντοχής ή της φέρουσας ικανότητας.
-Έμφαση του τουριστικού προτύπου σε μορφές που συμβάλλουν στη γενικότερη βιωσιμότητα της περιοχής.
-Ενσωμάτωση των αρχών της αειφορίας στη στρατηγική και τις πρακτικές ανάπτυξης του τουριστικού τομέα.
-Διαφάνεια και συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στη λήψη αποφάσεων που αφορούν μεγάλου μεγέθους τουριστικές εγκαταστάσεις.
-Προγράμματα τουριστικής κατοικίας που πρέπει να στραφούν, κυρίως, στην αναβίωση εγκαταλελειμμένων παραδοσιακών οικισμών.
-Προστασία γνώριμων αισθητικών, λειτουργικών και τεχνολογικών χαρακτηριστικών του παρελθόντος για το δομημένο περιβάλλον ιστορικού χαρακτήρα.

4. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να δώσουμε προτάσεις και λύσεις στα τοπικά ζητήματα. Θα χρησιμοποιήσω ως παράδειγμα τον αγροτικό τομέα, που έχει δεχτεί μεγάλη πίεση τα τελευταία χρόνια. Εμείς, οι Οικολόγοι Πράσινοι, απαντάμε με τοπικές πολιτικές απέναντι στην ισοπεδωτική λογική που επιβάλλει η παγκοσμιοποίηση, στηρίζοντας τα δίκτυα παραγωγών - καταναλωτών, ενθαρρύνοντας λύσεις μέσα από το χώρο της κοινωνικής οικονομίας. Λύση για εμάς είναι οι συνεταιρισμοί νέας γενιάς, οι ομάδες παραγωγών, παράγοντας ποιοτικά και επώνυμα προϊόντα, αγωνιζόμενοι για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας. Την ίδια λογική χρησιμοποιούμε και για κάθε οικονομική δραστηριότητα.
Ζητάμε την ψήφο των Μεσσηνίων, γιατί οι Οικολόγοι Πράσινοι είναι ένα κόμμα πολιτών, με οριζόντια, μη αρχηγική δομή και δημοκρατική λήψη αποφάσεων. Γιατί συνδυάζουμε τα προτάγματα της οικολογίας, της μη βίας, της ελευθερίας, με ρεαλιστικές και συνάμα ριζοσπαστικές προτάσεις για την έξοδο από την κοινωνικοοικονομική και περιβαλλοντική κρίση. Γιατί δεν είμαστε φιλοευρωπαϊστές ή αντιευρωπαϊστές, αλλά Ευρωπαίοι. Γιατί θέλουμε να είμαστε στην επόμενη Βουλή, επηρεάζοντας θεσμικά τις εξελίξεις. Γιατί εμείς δε νοσταλγούμε την εποχή πριν από τα μνημόνια, την πελατειακή «δημοκρατία», τις αβίωτες πόλεις και τα καταναλωτικά πρότυπα.


Παναγιώτης Χαλβατσιώτης
Υποψήφιος βουλευτής της «Δημοκρατικής Αριστεράς»

«Άδικα και αναποτελεσματικά τα μνημόνια»
1. Η χώρα διανύει την κρισιμότερη περίοδο μετά τη μεταπολίτευση. Κυρίαρχο δίλημμα είναι: Η σωτηρία της χώρας και η δημοσιονομική της προσαρμογή ή η άτακτη χρεοκοπία και η έξοδος της Ελλάδας από την Ε.Ε. Οι πολίτες της χώρας πρέπει να κλείσουν τα αυτιά τους στις σειρήνες του λαϊκισμού και της δημαγωγίας, να γυρίσουν την πλάτη σε όσους ποντάρουν στην κατάρρευση της χώρας, είτε επειδή νομίζουν ότι βρισκόμαστε σε προεπαναστατική περίοδο και είμαστε έτοιμοι να ανατρέψουμε τον καπιταλισμό, είτε επειδή παρασύρονται από την οργή και το θυμό, είτε από ιδιοτέλεια. Η «Δημοκρατική Αριστερά» πιστεύει πως υπάρχει επιλογή για μιαν άλλη Ελλάδα. Η χώρα έχει τις αντικειμενικές δυνατότητες, όχι μόνο να αποφύγει την κατάρρευση, αλλά να κερδίσει μια θέση ανάμεσα στις πιο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου. Δε μας αρμόζει μια κοινωνία διαλυμένη. Δε μας αρμόζει μια νέα γενιά χωρίς όνειρα. Δε μας αρμόζει ένας λαός χωρίς αισιοδοξία.

2. Οι πολίτες της Μεσσηνίας είναι δυσαρεστημένοι με τις πολιτικές που εφάρμοσαν το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. Ερμηνεύοντας τις προθέσεις τους πιστεύουμε πως ο δικομματισμός θα υποστεί ισχυρό πλήγμα και στο νομό μας. Οι πολίτες είναι εξοργισμένοι με τη μείωση των μισθών και των συντάξεων, με την ακρίβεια, την ανεργία και τις χαμηλές τιμές των αγροτικών προϊόντων. Η «Δημοκρατική Αριστερά» θεωρεί άδικα και αναποτελεσματικά τα μνημόνια. Οι πολιτικές των μνημονίων προωθούν την ακραία λιτότητα, την περιστολή των κοινωνικών δαπανών και την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Επιδεινώνουν την ύφεση, αυξάνουν τρομακτικά την ανεργία, επιφέρουν καταστροφικές συνέπειες στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ μειώνουν και τα έσοδα του κράτους. Σοβαρή ευθύνη έχουν οι διαχειριστές του μνημονίου, ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., που δε διαπραγματεύτηκαν σοβαρά και δεν εξασφάλισαν πριν από την υπογραφή των συμβάσεων τη λήψη μέτρων ανάπτυξης και τη δημιουργία ενός δικτύου κοινωνικής προστασίας. Αυτό που εισπράττουμε είναι ότι οι πολίτες θέλουν την ανασυγκρότηση της χώρας μέσα από ένα πρόγραμμα αλλαγών. Θέλουν την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε. Θέλουν, επίσης, και δικαιότερη κατανομή των βαρών.

3. Θεωρούμε ότι οι προτάσεις μας είναι ρεαλιστικές. Η «Δημοκρατική Αριστερά» είναι η Αριστερά της ευθύνης που προτείνει σύγχρονες, ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες λύσεις για τα προβλήματα της χώρας μας. Αποδέχεται τη πρόκληση για μια κυβερνώσα αριστερά. Είναι μακριά από εμάς η λογική του καταγγελτικού λόγου και της στείρας άρνησης. Δεν επενδύουμε ούτε στο θυμό ούτε στην οργή των πολιτών. Πιστεύουμε ότι οι πολίτες πρέπει να αποφασίζουν με βάση τον ορθό λόγο, να αξιολογούν τα προγράμματα των κομμάτων και ανακρίνουν τις προτάσεις τους. Θέλουμε τον ενημερωμένο πολίτη και όχι τον κομματικό πελάτη. Στον πυρήνα της προγραμματικής πρότασης της «Δημοκρατικής Αριστεράς» βρίσκονται τέσσερις βασικές πτυχές που είναι οι εξής:
Αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής με διαφορετικά μέτρα ισοδύναμου δημοσιονομικού αποτελέσματος. Προώθηση μιας νέου τύπου ανάπτυξης. Ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους. Ριζική αναδιοργάνωση του κράτους και της δημόσιας διοίκησης.
Τέλος, ο πυρήνας των ανανεωτικών ιδεών κωδικοποιείται στις θεμελιώδεις αρχές: Δημοκρατικός σοσιαλισμός-Αριστερός Ευρωπαϊσμός-Μεταρρυθμιστική στρατηγική-Οικολογική εγρήγορση.

4. Η πρόταση για συνεργασία των κομμάτων της Αριστεράς κατατίθεται για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους και για αυτό είναι υποκριτική. Η Αριστερά σήμερα στην Ελλάδα είναι πολυδιασπασμένη για σοβαρούς πολιτικούς και ιδεολογικούς λόγους. Το επικοινωνιακό στοιχείο της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύεται από την επιμονή του να προτείνει τη συνεργασία των κομμάτων της Αριστεράς, όταν είναι γνωστή η άρνηση τόσο του ΚΚΕ όσο και της «Δημοκρατικής Αριστεράς». Επικοινωνιακό χαρακτήρα είχε και η πρότασή του για συνεργασία στις μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες. Η «Δημοκρατική Αριστερά» είναι ανοιχτή σε συνεργασίες με δύο προϋποθέσεις; προγραμματική σύγκλιση σε κοινό πρόγραμμα και αξιόπιστα πρόσωπα για την εφαρμογή του. Με το ΚΚΕ δεν έχουμε τίποτα κοινό, η πρότασή του για έξοδο από την Ε.Ε. και την Ευρωζώνη δε μας ενδιαφέρει και τη θεωρούμε καταστροφική για τη χώρα. Με το μοντέλο οργάνωσης της κοινωνίας και της οικονομίας που προτείνει, δηλαδή η Ελλάδα να γίνει μια χώρα σαν τις χώρες του πρώην υπαρκτού σοσιαλισμού, διαφωνούμε ριζικά. Είναι άλλη πολιτική πρόταση, εμάς δε μας αφορά.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, σχεδόν όλες οι συνιστώσες του και ο μισός ΣΥΝ προτείνουν την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη και την επιστροφή στη δραχμή. Η επίσημη θέση του ΣΥΝ είναι η παραμονή στην Ε.Ε. και στην Ευρωζώνη. Ωστόσο, οι προτάσεις που κάνει, όπως η στάση πληρωμών, η μη αναγνώριση του χρέους, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην έξοδο της χώρας από την Ε.Ε. Αυτή δεν είναι μια επιμέρους διαφορά, είναι στρατηγικού χαρακτήρα. Είναι λάθος, λοιπόν, να εξαπατούμε τους πολίτες με ψευδώνυμα συνθήματα περί ενότητας της Αριστεράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα