Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Υπερχρεωμένα νοικοκυριά: Τριπλασιάστηκαν οι αιτήσεις στην Καλαμάτα

ImageΜε ταχείς ρυθμούς κατατίθενται πλέον από τις αρχές του χρόνου στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας οι αιτήσεις για υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Συνολικά, έχουν κατατεθεί πάνω από 200 αιτήσεις, ενώ έχουν συζητηθεί 57 και έχουν εκδοθεί 12 αποφάσεις. Η έλλειψη ειρηνοδικών, αλλά και προσωπικού στα Ειρηνοδικεία, ωστόσο, δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα για τη γρήγορη προώθηση των υποθέσεων.
Σύντομα δε αναμένεται να γίνουν και αλλαγές στις ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα, κάνοντας τα πράγματα ακόμα πιο ευνοϊκά.
Αύξηση αιτήσεων
Κατά το 2011 στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας κατατέθηκαν 116 αιτήσεις για ένταξη νοικοκυριών στα υπερχρεωμένα. Από τις αρχές του 2012 έως σήμερα κατατέθηκαν άλλες 85 αιτήσεις, με το ρυθμό κατάθεσής τους να παρουσιάζει τριπλασιασμό.
Μέχρι στιγμής έχουν συζητηθεί 57 υποθέσεις και το 2011 εκδόθηκαν 4 αποφάσεις, ενώ άλλες 8 εκδόθηκαν από την αρχή του 2012. Ανάμεσα σε αυτές μόνο μία ήταν απορριπτική. Σε όλες τις άλλες έγιναν δεκτά τα αιτήματα για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.


Ευνοϊκότερες ρυθμίσεις
Αύξηση κατάθεσης αιτήσεων θα φέρουν και οι νέες ρυθμίσεις που συζητείται ότι θα εφαρμοσθούν. Μία από αυτές είναι η κατάργηση του εξωδικαστικού συμβιβασμού ως απαραίτητη προϋπόθεση για να ζητηθεί η δικαστική ρύθμιση της οφειλής. Επίσης, καθιερώνεται το δικαίωμα κάθε πολίτη να διατηρεί έναν τραπεζικό λογαριασμό, του οποίου ποσό κατάθεσης μέχρι το ύψος των 2.000 ευρώ (για κοινούς λογαριασμούς) θα είναι ακατάσχετο και θα προστατεύεται από κάθε πράξη μονομερούς συμψηφισμού απαιτήσεων της τράπεζας. Για μεμονωμένους λογαριασμούς, το ύψος είναι τα 1.500 ευρώ.
Ταυτόχρονα, δικαίωμα δικαστικής ρύθμισης χρεών προς τις τράπεζες θα έχουν και οι έμποροι, εφόσον οι οφειλές τους φτάνουν μέχρι 25.000 ευρώ από την επαγγελματική τους δραστηριότητα.
Άλλη ρύθμιση που ετοιμάζεται είναι η περίοδος ρύθμισης των χρεών, που θα ανέρχεται σε πέντε έτη, θα αρχίζει με την κατάθεση της αίτησης και όχι από την έκδοση της απόφασης.
Τέλος, στις περιπτώσεις οφειλετών με πλήρη αδυναμία καταβολής, η απαλλαγή από τα χρέη θα επέρχεται στα τρία έτη.

Της Βίκυς Βετουλάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα