Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Κατρακυλάει η τιμή της ντόπιας πατάτας(30-32 λεπτά το κιλό) - Κινδυνεύουν με οικονομική καταστροφή οι παραγωγοί

Κατρακυλάει η τιμή της ντόπιας πατάτας - Κινδυνεύουν με οικονομική καταστροφή οι παραγωγοίΣτα 30 και 32 λεπτά έχει πέσει η τιμή της φρέσκιας πατάτας της Μεσσήνης και του Μπουρνιά και τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για τους παραγωγούς, που κινδυνεύουν με καταστροφή. Και αυτό γιατί μέχρι τώρα δεν έχει βγει ούτε το 20% της παραγωγής και πρέπει με κάθε θυσία οι τιμές να μην πέσουν κι άλλο. Γιατί η παραγωγή μπορεί να μείνει αδιάθετη.
Παρουσιάζοντας την κρισιμότητα της κατάστασης, ο τυποποιητής Γιώργος Γκούμας μας είπε ότι «αυτή την εβδομάδα θα πλησιάσουμε το 20% της παραγωγής». Για τις τιμές ενημέρωσε πως «για τις μεγάλες πατάτες, τις πολύ καλές, τις εξαιρετικές η τιμή αγγίζει τα 32 λεπτά στον παραγωγό. Για όλες τις άλλες και τις μικρές που έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό η τιμή είναι 30 λεπτά». Παρατήρησε ότι «εκεί λέμε και πρέπει να τις κρατήσουμε σταθερά. Να το συνειδητοποιήσουν παραγωγοί και συσκευαστές. Η ζημιά για τον παραγωγό θα είναι ανυπολόγιστη, αν πέσει κάτω από 30 λεπτά. Πρέπει όλοι να βρεθούμε κάτω από κλίμα συνεννόησης και να βοηθήσουμε για την ομαλή προώθηση του προϊόντος σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο».
Για τις εισαγωγές και τη ζημιά που έχουν κάνει, επεσήμανε: «Οι ποσότητες των αιγυπτιακών παραμένουν σε υψηλά επίπεδα για τα δεδομένα της εποχής (10.000 τόνοι), καθώς μπήκαν περισσότερες από κάθε άλλη φορά. Και ο χονδρέμπορος τις δίνει 25 με 26 λεπτά, 10 με 15 λεπτά λιγότερο από τις φρέσκες ελληνικές. Στου "Σκλαβενίτη" οι πατάτες της Καλαμάτας έχουν 60 λεπτά και οι Αιγυπτιακές 40 με 43 λεπτά. Πέρσι οι φρέσκες της Καλαμάτας είχαν 1,30 και παρότι φέτος έχουν πέσει στα 60 λεπτά, ο κόσμος προτιμάει τις αιγυπτιακές και τις γαλλικές λόγω της κρίσης».
Ο κ. Γκούμας είπε ότι «"το κίνημα της πατάτας" λειτούργησε στη βάση του αθέμιτου ανταγωνισμού των κανονισμών της Ε.Ε. και της Ελλάδας. Τα καταστήματα στις λαχαναγορές της χώρας έχουν υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά, μέχρι και 50%». Και πρόσθεσε πως «το Φεβρουάριο είχε απαγορευτεί η διάθεση αιγυπτιακών κι έμειναν για αργότερα. Αυτό ήταν καθοριστικό χτύπημα στο ήδη δύσκολο περιβάλλον για τις φρέσκες πατάτες».
Για τις εξαγωγές παρατήρησε ότι «οι πατάτες εξάγονται σε Τσεχία, Σλοβακία, Πολωνία και σε Λιθουανία και Λετονία (νέες αγορές). Οι εξαγωγές απορροφούν το 70 με 75% της καθημερινής συσκευασίας. Αν δεν υπήρχαν οι αγορές του εξωτερικού, το προϊόν κινδύνευε να μείνει αδιάθετο».
Καλύτερα είναι τα πράγματα σε κάποιες εξαιρέσεις, σε παραγωγούς που δίνουν σε εμπόρους, όπως ο Πέτρος Βλαχογεωργακόπουλος. Σε κτήμα του στον Μπουρνιά έβγαζε πατάτα και την έδινε στον έμπορο από το Αργος Γιάννη Καλογεράκη. «Είμαι εδώ, γιατί μπορούμε να συνεννοούμαστε, τα βρίσκουμε με τον παραγωγό», είπε ο κ. Καλογεράκης και παρατήρησε: «Ο Π. Βλαχογεωργακόπουλος είναι καλλιεργητής σωστός. Τις προσέχει τις πατάτες και τις συσκευάζει καλά. Και το αυτοκίνητο να έστελνα μόνο του, θα ήμουν σίγουρος». Μας ενημέρωσε ότι οι πατάτες πάνε για την Αργολίδα και σημείωσε: «Τις πατάτες Καλαμάτας τις προτιμούμε και τις προωθούμε κάθε χρόνο. Θέλουμε ελληνικές, όχι εισαγόμενες. Τις πουλάμε με ταμπέλα Καλαμάτας, τονίζουμε την περιοχή προέλευσης. Οι φρέσκιες πατάτες Καλαμάτας είναι από τις καλύτερες της Ελλάδας. Μετά είναι της Χαλκίδας, του Πύργου και της Αχαγιάς. Πρέπει να υπάρχουν όλοι, ο αγρότης, ο έμπορος, ο καταναλωτής. Να υπάρχει σωστή σειρά. Δεν μπορεί να πουληθεί ακριβά η πατάτα. Είναι είδος πρώτης ανάγκης».
Ο Πέτρος Βλαχογεωργακόπουλος, αφού ανέφερε ότι έχει καλούς συνεργάτες και προσέχει τη δουλειά του, μας είπε πως τη δίνει 40 λεπτά, αλλά γίνεται καλή διαλογή. Σημείωσε με απογοήτευση και θυμό πως «η πατάτα έχει πάει στα 30 και στα 32 λεπτά στα συσκευαστήρια. Μ’ αυτές τις τιμές χάθηκε ο κόσμος. Δεν μπορούσαν να δεσμεύσουν τις εισαγωγές, να βάλουν ένα φραγμό; Και είναι Μεσσήνιοι ο γ.γ. του υπουργείου και ο πρόεδρος της Ν.Δ., ο οποίος θα έπρεπε να ξέρει το αντικείμενο. Γύρω στο 15% να έχει βγει μόνο. Δεν κάνουμε τίποτα οι παραγωγοί μ’ αυτές τις τιμές. Εκανε κακό το "κίνημα της πατάτας", γι’ αυτό το καταδικάσαμε. Τους άφησαν ανεξέλεγκτους. Δεν εισέπραξε και το κράτος».
Ο κ. Καλογεράκης συμφώνησε πως «έκανε κακό το "κίνημα της πατάτας"» και πρόσθεσε: «Εχει περάσει ότι ο κόσμος πρέπει να τις πάρει 25 λεπτά, ότι φεύγουν με 10 λεπτά από το χωράφι. Οι πατάτες του Νευροκοπίου ήταν παγωμένες. Γι’ αυτό δε δόθηκε δεύτερη παραγγελία. Μόνο ζημιά έκανε το "κίνημα της πατάτας"».
Στα πατατοχώραφα του Μπουρνιά συναντήσαμε και το γεωπόνο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας Γιάννη Κυριακόπουλο, που παρατήρησε: «Ποιοτικά και μακροσκοπικά είναι πολύ καλής ποιότητας οι πατάτες. Μπορεί να οψίμισαν λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, όμως, οι κόνδυλοι είναι σε πολύ καλό επίπεδο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα