Κυριακή 22 Απριλίου 2012

Εκλογές 2012: Οι υποψήφιοι συστήνονται...

Image
Τους λόγους που τους ώθησαν να συμμετάσχουν στις εκλογές της 6ης Μαΐου εξηγούν στο «Θάρρος» τέσσερις υποψήφιοι βουλευτές στο Νομό Μεσσηνίας.








Οι Παναγιώτης Κατσίβελας και Άγγελος Κωτσιόπουλος από τη Νέα Δημοκρατία και οι Λεωνίδας Φιλιππόπουλος και Ευστράτιος Καλογερέας από το ΠΑΣΟΚ, απαντώντας σε κοινές ερωτήσεις, αναλύουν τους στόχους και το όραμά τους για το νομό, σε περίπτωση εκλογής τους, και κάνουν γνωστή την πολιτική των κομμάτων τους για τη σωτηρία της χώρας.
Οι τέσσερις υποψήφιοι κλήθηκαν από το «Θάρρος» να απαντήσουν στις ακόλουθες ερωτήσεις:

1) Ούσα η χώρα στη μεγαλύτερη μεταπολεμική κρίση της ιστορίας της, με τους πολιτικούς, όχι άδικα, αποδιοπομπαίους τράγους, ποιοι ήταν οι λόγοι που σας ώθησαν στην ενασχόλησή σας με την πολιτική;
2) Ρουσφέτι, το προπατορικό αμάρτημα του πολιτικού συστήματος, εξαιτίας του οποίου η ελληνική κοινωνία απώλεσε τον παράδεισο της αξιοκρατίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ως νέοι άνθρωποι και πολιτικοί είστε στην ίδια λογική ή μπορείτε να πείτε, μετά λόγου γνώσεως και συνεπειών, απεταξάμην;
3) Ποια τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Μεσσηνίας και πώς θα συμβάλετε, σε περίπτωση εκλογής σας, στην ανάπτυξη και προώθησή τους, ώστε εν μέσω κρίσης ο τόπος να διέλθει αυτή την ατραπό με τις λιγότερες, το δυνατόν, συνέπειες;
4) Ποια θεωρείτε τα μείζονα ζητήματα-προβλήματα της ελληνικής-μεσσηνιακής κοινωνίας για τα οποία πρέπει να δώσετε μάχη από τα έδρανα του Κοινοβουλίου, με όπλα την επαγγελματική σας γνώση και την κοινωνική σας δραστηριότητα;

Ευστράτιος Καλογερέας
Υποψήφιος βουλευτής ΠΑΣΟΚ
«Η ενασχόληση μου με την Πολιτική ήταν στα γονίδιά μου»
1. Κατ’ αρχήν, η ίδια η ενασχόλησή μου με την Πολιτική – όχι, ασφαλώς, με την έννοια της «επαγγελματικής» αναζήτησης Αξιωμάτων – ούτως ή άλλως ήταν στα ατομικά, ή ακόμη και τα οικογενειακά, αν είναι δόκιμη η διατύπωση, γονίδιά μου!
Κατ’ ακολουθία δε, θα μπορούσα, ενδεχομένως να όφειλα, κιόλας, να προσθέσω ότι η πιο πάνω ενασχόληση υπήρξε αναπόσπαστο, κατά μία έννοια, συναρπαστικό, κατά μία άλλη, επώδυνο μέρος, των προσωπικών βιωμάτων, των λεγόμενων απαλών, πολιτικών μου, ονύχων!

Πέραν όλων των αμέσως προηγουμένων, όμως, η οριστική απόφαση της ενασχόλησής μου με την Πολιτική, με τη «σημερινή», συνακόλουθα δε, και με την κυριολεκτικά σημερινή (από 20/4/12), μορφή της, κατά κάποιον τρόπο, «τελεσιδίκησε» μέσα μου… όταν έλαβα στο κινητό μου τηλέφωνο, την Παρασκευή 20/4/ 04 [σε ό,τι αφορά τις σκηνοθετικές (sic) προθέσεις των αποστολέων, καθόλου τυχαία, την παραμονή της «επετείου» (!!) 21 – 4 – 04] έξι (6) απειλητικά SMS, μεταξύ ουκ ολίγων παρόμοιων άλλων… περιέχοντα και τη σαφέστατη φράση: Μη μιλήσεις, γιατί έχεις και παιδί, και θα ήταν κρίμα να πάθει κάτι κακό!
Σημειωτέον ότι τα πιο πάνω, από πολλές απόψεις, λίαν εύγλωττα περιστατικά, των οποίων, εξ άλλου, έλαβαν αυθημερόν γνώση – με την απλούστατη μέθοδο της ακαριαίας (!!) αναμετάδοσης των SMS – πλείστοι όσοι, φίλοι και συνάδελφοι, αδιακρίτως ιδεολογικής, ή και κομματικής ένταξής τους… των ίδιων των ιδιαίτερων Γραφείων, δύο (2) (τότε) πρώην Υπουργών Δημόσιας Τάξης συμπεριλαμβανομένων, και επί των οποίων περιστατικών, στη συνέχεια, και σε βάθος χρόνου, προέκυψαν ουκ ολίγα συμπεράσματα, όχι μόνο επαγωγικά, αλλά και κάποια συνδεδεμένα, με σχεδόν χειροπιαστές «ενδείξεις»… σήμερα, και με τη συγκεκριμένη, αυτή, «καλή ευκαιρία» (συνέντευξη), δε μνημονεύονται, βέβαια, δεν μνημονεύονται, κατά καμία έννοια, και επ’ ουδενί λόγω, προς άγραν εντυπώσεων, και πολύ περισσότερο ψήφων, ή ακόμη, και σταυρών προτίμησης!
Στην πραγματικότητα, η πιο πάνω, κατά το μάλλον και ήττον μελαγχολική αναφορά μου, σχετίζεται, και μάλιστα, αδιάρρηκτα (!!), πολύ περισσότερο, με την Πολιτική, γενικώς… και ελάχιστα έως καθόλου, με τις επικείμενες Εκλογές, ειδικώς, κατά την έννοια του πιο κάτω, κατά φιλοσοφικό και διανοητικό βάθος, απλώς αδιάψευστου «ορισμού»!!
Η οποιαδήποτε μέση ανθρώπινη δυνατότητα, επαρκούς συνειδητοποίησης, του παρόντος, και στοιχειωδώς θεμιτής, (εύλογης, αληθοφανούς) πρόγνωσης του μέλλοντος, βρίσκεται σε ευθεία αναλογία, με την «αντίστοιχη» (μέση) επίγνωση (!!) του παρελθόντος.

2. Ευθύς εξ αρχής, με δεδομένη τη... σχεδόν πληθώρα «θρησκειολογικών» όρων, (προπατορικό αμάρτημα, παράδεισος, απεταξάμην), οι οποίοι, τρόπον τινά, διανθίζουν, το σχετικό ερώτημά σας, την ίδια στιγμή που, κατά μία έννοια, με «διευκολύνετε» (?!), ίσως και κάπως περισσότερο από όσο, ενδεχομένως θα με εξυπηρετούσε … «στα μάτια», του μέσου Μεσσήνιου ψηφοφόρου, αλλά όχι κατ’ ανάγκην, εξ όσων θέλω να ελπίζω (!!), τουλάχιστον, και του μέσου αναγνώστη του «Θάρρους», από το άλλο μέρος, κατά κάποιον τρόπο, αθέλητο, νομίζω με εξωθείτε να σας... εξομολογηθώ, συλλήβδην και διαρρήδην, τα εξής ολίγα.
Σαν αμετανόητος θιασώτης, οπαδός, και «χρήστης» (!!), της ακραιφνώς Ευρωπαϊκής, αλλά και γεωπολιτικά φιλο – ευρωπαϊκής Σοσιάλδημοκρατίας, δεν έχω άλλη λύση, παρά να σας δηλώσω ευθέως, όποιο και αν υποτεθεί ότι, πρόκειται να είναι… για μένα προσωπικά, έστω, και όχι βέβαια, για το ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας, συνολικά, το σχετικό «κόστος», σε επίπεδο ψήφων, ότι, κατά την ταπεινή μου γνώμη, τουλάχιστον, η χρήση θρησκευτικών όρων, ελάχιστα συμβάλλει, στην ακριβή ανάλυση και ανάδειξη, του μείζονος αυτού… κοινωνικού, και κατά βάθος δομικώς πολιτικού προβλήματος, και ακόμη λιγότερο διευκολύνει, την αναζήτηση, την εκπόνηση, και την αποτελεσματική τεκμηρίωση, αξιόπιστων θετικών, και όχι, βέβαια, υπερβατικών προτάσεων, που θα κατέτειναν στη δραστική αντιμετώπισή του!
Κατ’ εμέ, το βαθμιαίο πλην αμετάστρεπτο «ξεπέρασμα», από αδήριτη ανάγκη οικονομίας χώρου και χρόνου, στην προκειμένη περίπτωση, προφανώς, συνοπτικά έως επιγραμματικά μιλώντας, συνεπάγεται και προϋποθέτει, ταυτόχρονα, κατά πρώτο λόγο, τη θέσπιση, και κατά δεύτερο, πλην κύριο λόγο… την άτεγκτη και αδιαπραγμάτευτη, κοινωνική και πολιτική επίβλεψη της απαρέγκλιτης τήρησης, σαφών, περιεκτικών και ακριβοδίκαιων, κανόνων του παιχνιδιού, σε επίπεδο Θεσμών, και διαδικασιών… που, όμως, αντανακλώνται και επαληθεύονται, ή και «διαψεύδονται», χάριν του προφανούς σκοπού, της διαρκούς ανανέωσης και βελτίωσής τους, στο πιο κρίσιμο, ασφαλώς, από όλα τα άλλα, επίπεδο της Παραγωγικής Βάσης!

Παναγιώτης Κατσίβελας

Υποψήφιος βουλευτής Νέας Δημοκρατίας
«Εχθρός της δράσης και του αποτελέσματος

είναι η αναβλητικότητα και ο φόβος»
1. Είναι κάποιες στιγμές της ζωής μας που δεν έχουμε δικαίωμα να απέχουμε από τις ευθύνες που μας αναλογούν, όταν μάλιστα το διακύβευμα είναι η πατρίδα μας, η κοινωνική μας συνοχή και το μέλλον των παιδιών μας. «Αισχρόν εστί σιγάν, της Ελλάδος πάσης αδικουμένης» είπε ο Δημοσθένης. Πιστεύω ότι από αυτές τις εκλογές δεν έχει δικαίωμα να απέχει κανείς και ιδιαίτερα αυτοί που μπορούν να βλέπουν την κοινωνία κατάματα. Άλλωστε, αυτοί είναι και καλύτεροι πρεσβευτές του μηνύματος ενός ηγέτη που νιώθει τον υψηλό προορισμό του.
Είναι ακριβώς η στιγμή που το ιδιωτικό πρέπει να υποχωρεί χάριν του δημόσιου καλού. Ζω την αγωνία της κοινωνίας, βλέπω σκορπισμένα όνειρα, ελπίδες, προοπτικές, φιλοδοξίες, παραδόσεις, ιδέες, θεσμούς. Έτσι ένιωσα την υποχρέωση να δώσω το «παρών» σε αυτό τον αγώνα της κοινωνίας για επιβίωση, να αναστρέψουμε τη φθορά, να διορθώσουμε όλα τα λάθη και τις ανεπάρκειες του παρελθόντος, να δημιουργήσουμε ένα νέο όνειρο, μια νέα ελπίδα, μια άλλη προοπτική. Πίστεψα στις αξίες και τα οράματα του αρχηγού της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά και στρατεύτηκα δίπλα του. Κοίταξα μέσα μου και είδα πίστη, πίστη ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Δεν έμενε παρά να αγωνιστώ.

2. Το ρουσφέτι είναι ένα μικρό μέρος της πολιτικής μας παρεκτροπής. Συνήθως μένουμε σε αυτό, ενώ μας διαφεύγουν πολύ σημαντικότεροι τομείς, που πρέπει ριζικά να αντιμετωπίσουμε, π.χ. τη διαπλοκή του πολιτικού μας συστήματος με τους εργολάβους, τους προμηθευτές του Δημοσίου και τα ΜΜΕ. Αλλά και όχι μόνο.
Πρέπει να απελευθερώσουμε την πολιτική μας ζωή από κάθε σκιά, αλλά και κάθε έκνομη δραστηριότητα. Τα τελευταία γεγονότα, με την παρέμβαση της δικαιοσύνης όσον αφορά στη δραστηριότητα του κ. Τσοχατζόπουλου, που δεν είναι η μοναδική, καθιστούν αναγκαία την κάθαρση του πολιτικού μας συστήματος, αλλά και την παραδειγματική τιμωρία των επιόρκων λειτουργών.
Προς αυτή την κατεύθυνση είναι αναγκαία και καίρια η πρόταση του αρχηγού της Ν.Δ. για τον πραγματικό έλεγχο του «πόθεν έσχες» για όλους όσοι είχαν κυβερνητικά καθήκοντα από το 1974 μέχρι σήμερα και την τιμωρία όσων παρανόμησαν. Τώρα, όσον αφορά στο «ρουσφέτι» ειδικότερα, δε νομίζω ότι υπάρχει σύγχρονος, είτε πολίτης είτε πολιτικός, που δε θα το καταδικάσει σαν μια διαδικασία που παρακάμπτει και καταστρατηγεί την αξιοκρατία και αναπαράγει αδικία. Βεβαίως, ρουσφέτι δεν είναι μόνο, π.χ., να μοιράζεις εργασία. Ρουσφέτι είναι και το να παρεμβαίνεις στην εξέλιξη της ιεραρχίας μιας κρατικής υπηρεσίας, και είμαι στη δυσάρεστη θέση να πω ότι και σήμερα το ΠΑΣΟΚ κάνει τακτοποιήσεις των ανθρώπων του στη δημόσια διοίκηση.
Επίσης, πιστεύω ότι δεν είναι αρκετό να στηριζόμαστε κάθε φορά στην καλή πρόθεση του κάθε πολιτικού για αλλαγή νοοτροπίας και συμπεριφοράς. Δεν είναι αρκετό. Πρέπει να οικοδομήσουμε ένα νέο κράτος με τέτοιες λειτουργίες, που να μη χωράει καμία ρουσφετολογική πολιτική παρέμβαση. Όσο δύσκολο και πολύπλοκο φαίνεται, είναι απαραίτητο και αναγκαίο από την ίδια τη ζωή πλέον. Η πρόταση του Α. Σαμαρά για το ασυμβίβαστο βουλευτικής ιδιότητας και υπουργικού αξιώματος, ως και η αδυναμία αυτού που έχει χρηματίσει υπουργός να είναι υποψήφιος βουλευτής στις επόμενες εκλογές, είναι η μόνη λύση για τη ριζική αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου.

3. Η Μεσσηνία μπορεί και πρέπει να πρωταγωνιστήσει στην εθνική προσπάθεια ανάκαμψης. Λόγω της γεωγραφικής της θέσης, των κλιματικών συνθηκών, της πλούσιας φυσικής και πολιτιστικής της κληρονομιάς, αλλά και των δράσεων που έχουν αναπτυχθεί για την προβολή της περιοχής, ξεκινά να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική αγροτική παραγωγή και ο ποιοτικός ελληνικός τουρισμός από μια προνομιακή και συνάμα στρατηγική θέση. Η αναπτυξιακή στρατηγική στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας θα πρέπει να στοχεύει στην οργάνωση κυρίως: α) της γεωργικής παραγωγής με ανάπτυξη συμπληρωματικών έξυπνων καλλιεργειών, με την επέκταση του ΠΟΠ για το ελαιόλαδο και με ιδιαίτερη έμφαση στην κτηνοτροφία, ώστε να αυξηθεί το γεωργικό εισόδημα (παλαιότερα συμμετείχε στο γεωργικό εισόδημα σε ποσοστό περίπου 25%), β) της αναβίωσης παραδοσιακών επαγγελμάτων που βρίσκονται σε παρακμή και θα μπορούσαν να έχουν είτε αυτόνομα είτε συμπληρωματικά τη δική τους συμβολή στην οικονομία της περιοχής, γ) των προγραμμάτων εναλλακτικών μορφών ποιοτικού τουρισμού, αφού με την κατάλληλη στρατηγική ο φυσικός πλούτος της περιοχής θα πρόσφερε πολλές ανάλογες ευκαιρίες, δ) της μεταποιητικής δραστηριότητας με τα ανάλογα οικονομικά κίνητρα, κυρίως σε νέους, και ι) της λελογισμένης και ισόρροπης μερικής αξιοποίησης των ακτών για τουριστική κυρίως ανάπτυξη, δηλαδή με τον όρο της προστασίας και ανάδειξης του φυσικού, πολιτιστικού και πολεοδομικού περιβάλλοντος, με χωρικά όμως κριτήρια, βασισμένα στο χωροταξικό σχεδιασμό σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.
Θα ήταν εξωπραγματικό να πει κανείς ότι από μόνος του μπορεί να φέρει την ανάπτυξη στο νομό μας και τέτοιες υπερβολές δε χρειάζονται. Πρέπει να γίνουν συνδυασμένες προσπάθειες από όλους τους φορείς της Μεσσηνίας σε οποιοδήποτε επίπεδο. Να σχεδιαστεί ένα πλήρες μοντέλο ανάπτυξης και με πολλή δουλειά, υπομονή και συνέπεια να το υλοποιήσουμε. Έχουμε, επιπλέον, τη δυνατότητα να έχουμε Μεσσήνιο πρωθυπουργό και αυτή την ευκαιρία δεν πρέπει να τη πετάξουμε. Ας γίνει σκοπός μας, ότι η Μεσσηνία που παράγει, είναι η Μεσσηνία που ανακάμπτει.

4. Το μεγαλύτερο πρόβλημα της κοινωνίας μας σήμερα έχει άμεση σχέση με την οικονομική κατάσταση της πατρίδας μας. Ζούμε όλοι μας τη συνέπεια της χρεοκοπίας μας και, μάλιστα, με πολύ οδυνηρό τρόπο. Ανεργία, οικονομική υστέρηση, οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα. Είναι η σκληρή πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, κυρίως σε εθνικό επίπεδο, και πρέπει να πάρουμε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες τόσο ως χώρα, αλλά και στα πλαίσια της Ε.Ε., ώστε να αρχίσουν το συντομότερο οι διεργασίες ανάπτυξης ως μόνης ελπίδας και προσδοκίας ανάκαμψης της οικονομίας μας. Δεν υπάρχει πιο οδυνηρό γεγονός να ζητάς δουλειά για να έχεις δικαίωμα στη ζωή και να μη βρίσκεις.
Πολύ μεγάλο πρόβλημα είναι η ασφάλεια των πολιτών και το θέμα των λαθρομεταναστών. Φτάσαμε να είμαστε υπόδουλοι στην πατρίδα μας. Να μην ορίζουμε το βιός μας και τη ζωή μας. Οι κλοπές και η βία είναι καθημερινά φαινόμενα σε όλη τη Μεσσηνία. Η ανεπάρκεια του κράτους εμφανής. Κοιτάξαμε να φτιάξουμε μια γιγαντιαία γραφειοκρατία που δεν προσφέρει τίποτα. Ήρθε η ώρα να ιεραρχήσουμε τις ανάγκες της κοινωνίας. Να παραδεχτούμε ότι το κράτος πρέπει να προσφέρει πρωταρχικά υπηρεσίες εθνικής άμυνας, ασφάλειας των πολιτών, παιδείας, υγείας και πρόνοιας.
Τα θέματα υγείας, από ό,τι καταλαβαίνετε, έχουν μεγάλη προτεραιότητα στη ζωή μου. Πιστεύω, όταν μια ολόκληρη κοινωνία πλήττεται οικονομικά, η πολιτεία τουλάχιστον οφείλει να παρέχει υψηλές υπηρεσίες υγείας στους πολίτες χωρίς αποκλεισμούς. Μπορούμε να εξορθολογήσουμε τις δαπάνες, αλλά δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να υποβαθμίσουμε την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Αυτό που δεν κατάλαβα ποτέ μου, είναι η έννοια του «πολιτικού κόστους». Η μη απόφαση. Έμαθα από τη δουλειά μου να παίρνω αποφάσεις και, μάλιστα, γρήγορα και πολλές φορές με πολύ κόστος. Εχθρός της δράσης και του αποτελέσματος είναι η αναβλητικότητα και ο φόβος.

Λεωνίδας Φιλιππόπουλος
Υποψήφιος βουλευτής ΠΑΣΟΚ
«Πρέπει να τελειώνουμε με
το λαϊκισμό των υποσχέσεων»
1. Δεν έχω την αίσθηση του αποδιοπομπαίου τράγου. Άλλωστε, δεν είναι όλοι οι πολιτικοί υπεύθυνοι για την κατάσταση που έχουμε φθάσει. Είναι κρίμα κάποιοι να προβαίνουν σε ακραίες αποδοκιμασίες στο σύνολο του πολιτικού κόσμου. Είναι μια αποκρουστική φασιστική αντίληψη η ισοπέδωση των πάντων. Υπάρχουν ατομικές ευθύνες. Ιδιαίτερα σήμερα που η ανανέωση των ψηφοδελτίων φθάνει στους μισούς υποψηφίους, δε βλέπω γιατί οι νέοι υποψήφιοι έχουν ευθύνη. Μάλλον διακατέχονται από την αίσθηση της προσφοράς. Και είναι ευγενική η φιλοδοξία να προσφέρουν, ώστε να διορθωθούν λάθη και παραλείψεις του παρελθόντος και να χαραχθεί μια καινούργια και πιο σύγχρονη πορεία για τη χώρα. Τουλάχιστον, αυτή είναι η δική μου φιλοδοξία.

2. Μακάρι να ήταν το ρουσφέτι η μόνη αιτία που απωλέσαμε τον παράδεισο της αξιοκρατίας. Όμως, αν θέλεις να ξαναστρώσεις το δρόμο προς τον παράδεισο, υποχρεούσαι να αποτάξεις το ρουσφέτι. Πρέπει συνολικά να αλλάξει όλη η παλαιοκομματική νοοτροπία. Κυρίως θα πρέπει να αλλάξει η αντίληψη ότι το βουλευτικό λειτούργημα είναι επάγγελμα και μας εξασφαλίζει το μέλλον. Το ψηφίστε με για να μη μείνω άνεργος, πρέπει να τελειώνει. Όπως πρέπει και να τελειώνουμε και με το λαϊκισμό των υποσχέσεων. Πρέπει όλοι να σταθούμε στρατιώτες στη γραμμή, για να σηκώσουμε και πάλι τον Ήλιο της ανάπτυξης και της εθνικής αξιοπρέπειας πάνω από την Ελλάδα.

3. Αγαπώ την πατρίδα μου, τη Μεσσηνία, και ασπάζομαι ότι η Μεσσηνία είναι ευλογημένος τόπος. Όμως, για να συμβάλεις στην ανάπτυξη, πρέπει από την κεντρική κυβέρνηση να έχει βγει ένα συνολικό πρόγραμμα και να ερευνήσεις ποια από τα πλεονεκτήματα, και είναι πολλά αυτά, της Μεσσηνίας χωράνε. Από εκεί και πέρα, είτε στην αντιπολίτευση είτε, καλύτερα, στην κυβέρνηση, θα έχεις τη δυνατότητα να βοηθήσεις στην υλοποίησή τους. Όμως, εδώ έρχεται η δική μου φιλοσοφία, που δε θέλω ψηφοφόρους πελάτες, αλλά ψηφοφόρους συνεργάτες. Θέλει συνεργασία, για να βρεις τα πλεονεκτήματα και να τα αξιοποιήσεις. Εύκολα μπορείς να αναφέρεις τη γεωργία. Αλλά χρειάζεται συνεχής συνεργασία να πείσεις τον αγρότη για νέες καλλιέργειες, για καθετοποίηση της παραγωγής. Πρέπει να τον πείσεις για τα πλεονεκτήματα, αλλά και να σε πείσει ότι έχει τη θέληση να τα υλοποιήσει και όχι να εκμεταλλευτεί χωρίς αποτελεσματικό έργο, άλλη μια φορά, τις όποιες χορηγίες και επιδοτήσεις. Χρειάζεται και από το λαό αλλαγή νοοτροπίας.

4. Όλα τα προβλήματα είναι μείζονα, δεν υπάρχουν μικρά. Από την αντιμετώπιση της φτώχειας και της ακρίβειας μέχρι τη μάστιγα της εποχής μας, τα ναρκωτικά, από έναν άνεργο που ψάχνει για δουλειά μέχρι τον επιχειρηματία που αγωνιά να κρατήσει ζωντανή την επιχείρησή του. Εδώ, όμως, δε φθάνει μόνον η κοινοβουλευτική δράση. Χρειάζονται ευρύτερες συνεργασίες πολιτικών, τοπικών αρχόντων, φορέων και ατόμων. Τον τελειότερο νόμο να ψηφίσει το Κοινοβούλιο, αν αυτόν δεν τον ασπαστεί όλη η άλλη κοινωνία και δε συνεργαστεί στην εφαρμογή του, θα παραμείνει ένα γραμμένο κείμενο σε ένα χαρτί και τίποτα παραπάνω. Μέχρι πρότινος ήμουν πρόεδρος σε έναν οργανισμό πρόληψης και αντιμετώπισης της εξάρτησης από ψυχοδραστικές ουσίες. Αν δε βρίσκονταν οι εκπαιδευτικοί που θα μας έδιναν βήμα για την πρόληψη και την ενημέρωση, αν δε συνεργαζόταν ο ίδιος ο εξαρτημένος και η οικογένειά του, το αποτέλεσμα θα ήταν μηδαμινό. Η πρώτη και κύρια υποχρέωσή μας, ως πολιτικοί, είναι να εμφυσήσουμε αυτή την ανάγκη συνεργασίας. Πρέπει, ως πολιτικοί, να πάψουμε να βγαίνουμε στα κεραμίδια και να φωνάζουμε ότι χάρη στις προσπάθειές μας έγινε το ένα ή το άλλο. Κάτω και πριν από εμάς υπάρχουν όσοι εμπνεύστηκαν και πρότειναν το έργο, υπάρχουν αυτοί που ασπάστηκαν την αναγκαιότητά του και αγωνίστηκαν στους δρόμους. Πρέπει να πάψει η ανάρμοστη καπηλεία και εγώ κάπηλος δεν υπήρξα.

Άγγελος Κωτσιόπουλος

Υποψήφιος βουλευτής Νέας Δημοκρατίας
«Υπάρχει διέξοδος από την κρίση που μαστίζει τον τόπο»
1. Δραστηριοποιούμαι στην πολιτική σκηνή της χώρας μας, και ειδικότερα του νομού μας, για πολλά χρόνια και έχω υπηρετήσει τον πολιτικό μου χώρο από πολλές θέσεις, με πιο πρόσφατη αυτή του περιφερειακού συμβούλου. Σε όλη μου την πολιτική διαδρομή δεν απέφυγα ποτέ τις δύσκολες καταστάσεις και τα προβλήματα, με μόνο μου κριτήριο το πώς μπορώ να βοηθήσω την πατρίδα μου και το κόμμα μου. Ειδικά σε αυτές τις δύσκολες ώρες και κρίσιμες καταστάσεις που περνάει η Ελλάδα, δε θα μπορούσα να μη δηλώσω παρών!
Αναμφίβολα και κατανοώ την αμφισβήτηση που εισπράττει ο πολιτικός κόσμος και που είναι φυσικό επακόλουθο της αγανάκτησης που νιώθουν οι πολίτες για τα δεινά που υφίσταται η χώρα μας. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να διορθωθούν, ώστε οι πολιτικοί να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη του κόσμου. Πιστεύω ακράδαντα ότι το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο και η λειτουργία του πολιτικού μας συστήματος χρήζει σοβαρής βελτίωσης και αλλαγής στους τομείς που πρέπει, ώστε να εξυπηρετείται ο πολίτης. Παρ’ όλα αυτά, δε συμφωνώ με τη συνολική αμφισβήτηση, καθώς ενδέχεται μέσα σε αυτήν να απορριφθούν έντιμοι, άξιοι και ικανοί πολιτικοί, καθώς και οι λύσεις που προτείνουν για να εξέλθει η χώρα από το τραγικό αδιέξοδο, στο οποίο την έχει εμπλέξει τα δύο τελευταία χρόνια η διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ένας από τους προεκλογικούς στόχους μου είναι να δείξω στους συμπολίτες μου, όσο πιο καθαρά μπορώ, ότι υπάρχει ελπίδα, ότι υπάρχει διέξοδος από την κρίση που μαστίζει τον τόπο. Η Νέα Δημοκρατία είναι η μοναδική πολιτική δύναμη που μπορεί να εμπνεύσει αισιοδοξία στους Έλληνες πολίτες και να οδηγήσει τη χώρα και την κοινωνία έξω από το φαύλο κύκλο της κρίσης. Η οικονομική πολιτική που προτείνουμε αποτελεί εγγύηση της δημοκρατικής ομαλότητας, εθνικής ενότητας και της ευρωπαϊκής πορείας μέσω της παραμονής μας στο ευρώ, της ανάκαμψης και της ανάπτυξης. Για αυτόν το λόγο είναι αναγκαία η ύπαρξη μιας ισχυρής, αυτοδύναμης κυβέρνησης με νωπή τη λαϊκή εντολή. Αυτή της Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά. Πιστεύω στην κρίση του Έλληνα, και ότι τελικά θα αναγνωρίσει ότι μόνο οργανωμένα και μέσω της υπεύθυνης επιλογής των άξιων και ηθικών ανθρώπων θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση την επόμενη ημέρα των εκλογών. Από τη θέση του βουλευτή θα προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις να αλλάξω τα κακώς κείμενα, δίνοντας έμφαση στις αξίες και στους άξιους.

2. Σίγουρα το «ρουσφέτι» είναι μια από τις καταδικαστέες πρακτικές που οδήγησαν τη χώρα μας στη σημερινή κατάσταση και το πολιτικό σύστημα σε απαξίωση.
Υπάρχουν πολλά που πρέπει να διορθωθούν, ώστε οι πολιτικοί να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη του κόσμου. Από τη θέση του βουλευτή θα προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις να αλλάξω τα κακώς κείμενα. Η αποτελεσματική και δίκαιη, πέρα από κομματικές αγκυλώσεις, αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει η Ελλάδα αποτελεί κύριο εργαλείο για να διορθώσουμε τη σημερινή εικόνα. Πρέπει επειγόντως να αναστρέψουμε το κύμα φυγής των νέων μας, κάνοντάς τους να εμπιστευθούν πάλι την πατρίδα τους. Αυτό θα γίνει μόνο όταν πρυτανεύσει το δίκαιο και εγκαταλειφθούν για πάντα οι πελατειακές πρακτικές. Μόνο έτσι θα επανέλθουν στο προσκήνιο η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, οι σωστές κοινωνικές αξίες και αρχές, η καταξίωση, ο πολιτισμός και η ηθική, καταπολεμώντας τη διαφθορά, την ασυδοσία και την ατιμωρησία. Όραμά μου είναι η πολλή δουλειά και τα λίγα και μεστά λόγια, και αυτό θα πράξω απ’ όποια θέση κι αν κληθώ να το κάνω. Είναι καιρός πια να δοθεί στην πολιτική ο ρόλος που της αρμόζει και οι πολιτικοί να πράξουμε αυτό για το οποίο μας εκλέγει ο λαός.

3. Από την επόμενη κιόλας ημέρα της εκλογής μου, μοναδική μου απασχόληση θα είναι το πώς θα μπορέσω να βοηθήσω ώστε να δρομολογηθεί η έξοδος της χώρας μας από το φαύλο κύκλο της κρίσης. Ταυτόχρονα, και σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και οργανώσεις, θα δρομολογήσω συγκεκριμένες ενέργειες για την προβολή του νομού μας και την τόνωση της τοπικής οικονομίας μέσω της εκμετάλλευσης του πλούτου μας. Η ανάπτυξη του νομού μας πρέπει να στηριχθεί στους παρακάτω βασικούς πυλώνες:
Πρώτον, του τουρισμού με τη λειτουργία ποιοτικών τουριστικών μονάδων και την ουσιαστική τουριστική προβολή του νομού μας. Δεύτερον, της παραγωγής ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, με παράλληλη διασύνδεση με μικρομεσαίες μεταποιητικές μονάδες και αναδιοργάνωση του τρόπου εκμετάλλευσης και προώθησης αυτών. Η αναβάθμιση και λειτουργική επέκταση του αερολιμένα Καλαμάτας και η περαιτέρω αξιοποίηση των λιμανιών Καλαμάτας, Κυπαρισσίας και Πύλου είναι αναγκαίες δράσεις για τη μέγιστη αξιοποίηση των παραπάνω δύο συγκριτικών πλεονεκτημάτων του νομού μας. Πιστεύω ακράδαντα ότι οι τομείς αυτοί, με την ολοκλήρωση των δύο μεγάλων οδικών αξόνων και τη διασύνδεσή τους με ένα αναβαθμισμένο εσωτερικό οδικό δίκτυο του νομού, θα συντελέσουν στην ουσιαστική οικονομική ανάκαμψη και ανάπτυξη του νομού μας. Στη προσπάθεια αναγέννησης της χώρας μας θέλω να βοηθήσω – μπορώ να βοηθήσω! Η πολιτική μου διαδρομή είναι ατράνταχτη απόδειξη της συνέπειας και του ήθους με τα οποία ανέκαθεν έδρασα στην πολιτική σκηνή του τόπου μας. Με αυτά σκοπεύω να συνεχίσω και να εργαστώ με πάθος για μια νέα Μεσσηνία και μια νέα Ελλάδα, απαλλαγμένες από τις αγκυλώσεις και τις στρεβλώσεις του παρελθόντος. Αυτή η διαχρονική μου θέση αποτελεί και τη μοναδική μου δέσμευση απέναντί τους. Τους ευχαριστώ όλους για τη πολύτιμη στήριξή τους.

4. Αναμφίβολα η οικονομική δυσπραγία που μαστίζει την Ελλάδα είναι ορατή και στη Μεσσηνία. Θεωρώ, λοιπόν, ότι η καταπολέμηση της ανεργίας μέσω στοχευμένων δράσεων, που θα διευκολύνουν την προσέλκυση ξένων και εγχώριων επενδύσεων και συνεπαγόμενα θα φέρουν την οικονομική ανάκαμψη και ανάπτυξη, πρέπει να αποτελέσει πρωταρχικό μέλημα. Στόχος μου και στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι η εφαρμογή μέτρων που θα συμβάλλουν αποτελεσματικά προς αυτήν την κατεύθυνση. Επιγραμματικά, σας αναφέρω τα παρακάτω: α) Σταθερό, απλό και δίκαιο φορολογικό σύστημα, καθώς και άμεση πάταξη της φοροδιαφυγής, β) Άμεση μείωση της γραφειοκρατίας στο δημόσιο και επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης και λειτουργίας νέων επιχειρήσεων, γ) Ισονομία για όλους τους πολίτες, άμεση απονομή της δικαιοσύνης και επιβολή των αποφάσεων αυτής, δ) Επιτάχυνση της απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και διάθεση κονδυλίων σε αναπτυξιακούς τομείς και δράσεις, όπως είναι τα δίκτυα υποδομών, οι νέες τεχνολογίες, ο θεματικός τουρισμός και ο τομέας της ενέργειας, με σεβασμό πάντα στο περιβάλλον και με τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών, ε) Αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και του ορυκτού μας πλούτου προς όφελος της Ελλάδας και των πολιτών της, στ) Έλεγχος των καρτέλ και στοχευμένη κατάργηση των μονοπωλίων για επίτευξη ανταγωνιστικότητας και μείωσης του κόστους ζωής, ζ) Ρύθμιση των επισφαλών δανείων επιχειρήσεων και ιδιωτών.
Παράλληλα, θα πρέπει να δώσουμε προσοχή και λύσεις στο έντονο πρόβλημα της εγκληματικότητας που ταλανίζει τους συμπολίτες μας, προκαλώντας αισθήματα ανασφάλειας. Όπως τόνισε και ο πρόεδρος του κόμματος, είναι καιρός να «ανακαταλάβουμε τις πόλεις και τα χωριά μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα