Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

του ΜΠΑΜΠΗ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ
υποψήφιου βουλευτή Μεσσηνίας  της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Ασφάλεια και Πολιτική Προστασία
Σε περιόδους κρίσης όπου η ανασφάλεια των πολιτών εντείνεται και η απίσχναση των δυνατοτήτων της Πολιτείας γίνεται καθολικό φαινόμενο οφείλουμε να αποτρέψουμε φαινόμενα γενικευμένης ανομίας αλλά και να προστατέψουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα  με βάση τη νομιμότητα και τις Συνταγματικές πρόνοιες. Η Δημοκρατική Αριστερά προτάσσει την προστασία του πολίτη σε συνδυασμό με τον απαρέγκλιτο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι μια ισορροπία επιτεύξιμη, στα πλαίσια μιας σύγχρονης δημοκρατικής Πολιτείας.
 Αστυνομία
Ριζική αναδιοργάνωση της ΕΛ.ΑΣ με στόχο την αποτελεσματικότερη και νόμιμη λειτουργία.
·         Καταγραφή των ελλείψεων σε στελεχιακό δυναμικό βάσει των οργανογραμμάτων.
·         Απαλλαγή του αστυνομικού από πρόσθετα διοικητικά βάρη με στόχο την περιπολία και το αίσθημα ασφάλειας του πολίτη στην καθημερινότητα.

·         Ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής. Οι απαιτήσεις από την Αστυνομία είναι μεγάλες. Στον αγώνα πάταξης της εγκληματικότητας είναι απαραίτητη η ενίσχυση και ο εκσυγχρονισμός της υλικοτεχνικής υποδομής. Οι αστυνομικές δυνάμεις πρέπει να είναι εξοπλισμένες με τα κατάλληλα μέσα ώστε να φέρνουν εις πέρας την αποστολή τους, να διαφυλάσσεται η σωματική τους ακεραιότητα και υγεία, να εκτίθενται στο μικρότερο δυνατό βαθμό στον κίνδυνο.
·         Εκπαίδευση των αστυνομικών δυνάμεων. Σύγχρονη και δημοκρατική εκπαίδευση υψηλού επιπέδου των αστυνομικών δυνάμεων με στόχο την επιχειρησιακή ικανότητα αλλά και τον σεβασμό των δικαιωμάτων του πολίτη, αποφυγή λαθών και ακραίων ή βίαιων συμπεριφορών.
·         Ανεξαρτησία, αξιοκρατία  και αλλαγή στον τρόπο ανάδειξης ηγεσίας με στόχο την εμπέδωση της αξιοκρατίας. Απαλλαγή από τον κομματισμό, αξιοποίηση και διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού με βάση την αποτελεσματικότητα, τις ικανότητες.
·         Βαρύτητα στην ασφάλεια του πολίτη και αποδέσμευση αστυνομικών δυνάμεων από άλλα καθήκοντα φύλαξης ιδιωτών και ιδιωτικών συμφερόντων. Ο αστυνομικός πρέπει να βρίσκεται στην κοινωνία, στην γειτονιά, κοντά στις πιθανές εστίες εγκλήματος και όχι απομακρυσμένος και τοποθετημένος σε σημεία υπέρ άλλων σκοπιμοτήτων και στοχεύσεων.
·         Πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος, της εισαγόμενης εγκληματικότητας και των εγκληματικών δικτύων. Δυστυχώς η εγκληματικότητα πέραν της μικροεγκληματικότητας στην καθημερινότητα εμφανίζεται με οργανωμένο τρόπο, σε δίκτυα, με αυξημένες δυνατότητες και σύνθετες επιδιώξεις. Δίκτυα εγχώριας αλλά και αλλοδαπής εγκληματικότητας πρέπει να τεθούν στο στόχαστρο. Με συνδυασμένες πρακτικές, με οργάνωση και επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα να διωχθούν και να παταχθούν. Το οργανωμένο διεθνικό έγκλημα αποτελεί αντικείμενο διαχείρισης της Αστυνομίας και των ευρωπαϊκών/ διεθνών συνεργασιών.
·         Το εγχώριο μικροέγκλημα (του δρόμου, του σχολείου, της οικογένειας) πρέπει να ενδιαφέρει σε προληπτικό επίπεδο και την (τοπική) κοινωνία, η οποία οφείλει - όπου και όταν μπορεί - να προλαβαίνει τα κοινωνικά προβλήματα πριν καταστούν εγκληματογόνα.
·         Η ποινικοποίηση της φτώχειας, δηλαδή το έγκλημα επιβίωσης, πρέπει να εξαιρεθεί από τη δράση των κατασταλτικών μηχανισμών και να ανατεθεί σε φορείς αλληλεγγύης.
·         Αλλαγή του τρόπου αντιμετώπισης των κοινωνικών διαμαρτυριών. Οι λαϊκές και κοινωνικές διαμαρτυρίες είναι δημοκρατικό δικαίωμα συνταγματικά κατοχυρωμένο. Η αντιμετώπισή του δεν πρέπει να γίνεται με αστυνομικούς όρους. Μέσα από κοινωνικό διάλογο τον οποίο προτείνουμε πρέπει να βρεθεί ένα σημείο ισορροπίας.
·         Θεσμοθέτηση συνεργασίας ΕΛΑΣ και Δημοτικής Αστυνομίας

Πολιτική Προστασία
Η Πολιτική Προστασία είναι ακρογωνιαίος λίθος για την εμπέδωση του αισθήματος της ασφάλειας. Υποχρέωση της Πολιτείας ο εκσυγχρονισμός του συστήματος Πολιτικής Προστασίας με στόχο την αποτελεσματικότητα. Η φύση της αποστολής και του έργου της Πολιτικής προστασίας απαιτεί τον άρτιο σχεδιασμό και συντονισμό πολλών μέσων και υπηρεσιών. Άμεσες δράσεις που πρέπει να προωθηθούν είναι:
·         Επικαιροποίηση και συνεχής ανανέωση των μελετών και του σχεδιασμού
·         Έλεγχος της οργάνωσης και του συντονισμού. Έλεγχος της ετοιμότητας, της αντιμετώπισης, της κινητοποίησης και του συντονισμού των μέσων.
·         Συνεργασία με τις εθελοντικές ομάδες και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού τους.
·         Έρευνα και διάσωση με αυξημένες επιχειρησιακές δυνατότητες και συμμετοχή σε διεθνείς αποστολές όπου κριθεί απαραίτητο.
Πυροσβεστική
Το Πυροσβεστικό Σώμα είναι ο πυλώνας, η κεντρική δύναμη του συστήματος της Πολιτικής Προστασίας. Η ενίσχυσή του, η αντιμετώπιση των ελλείψεων σε ανθρώπινο δυναμικό είναι σημαντικές. Η Δημοκρατική Αριστερά αναγνωρίζοντας τη σημασία του Σώματος αυτού προτείνει την ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής της Πυροσβεστικής. Το κόστος των αδυναμιών η χώρα το πλήρωσε ακριβά. Μια άρτια εκπαιδευμένη και με τα απαραίτητα τεχνικά μέσα Πυροσβεστικής θα απέτρεπε κινδύνους και καταστροφές. Ιδιαίτερη βαρύτητα στην δασοπροστασία και στην αεροπυρόσβεση ( ευθύνη της Πολεμικής Αεροπορίας).


Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή.
Η Ελλάδα, θαλάσσια χώρα με πληθώρα φυσικών και τεχνητών λιμανιών έχει ανάγκη ενός ισχυρού και αποτελεσματικού Λιμενικού Σώματος. Η ένταξη του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής στο σύστημα Πολιτικής Προστασίας καθώς και η προσφορά του εν γένει στην υπόθεση της ασφάλειας του πολίτη είναι καθοριστική. Επιπλέον η φύλαξη των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών και των δικαιωμάτων της χώρας επί αυτών είναι αποστολή ύψιστης εθνικής και οικονομικής σημασίας. Αναβαθμίζουμε τον ρόλο του Λιμενικού Σώματος εντάσσοντας τις ανάγκες του στο πλαίσιο μια συνολικής πολιτικής για την ασφάλεια. Κρίσιμη η ενίσχυση στο επίπεδο της υλικοτεχνικής υποδομής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα