Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Σύμφωνα με ανάλυση του Ηλ. Νικολακόπουλου, μέχρι και τις 5 έδρες η Ν.Δ. στη Μεσσηνία

Σύμφωνα με ανάλυση του Ηλ. Νικολακόπουλου, μέχρι και τις 5 έδρες η Ν.Δ. στη ΜεσσηνίαΑπό την καθολική επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας με 5 έδρες στη Μεσσηνία μέχρι το να πάρει μια έδρα μικρότερο κόμμα, προβλέπει ο γνωστός πολιτικός αναλυτής Ηλίας Νικολακόπουλος σε παρουσίαση την οποία κάνει στην εφημερίδα "Τα Νέα" για την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Ως στοιχείο - κλειδί για την κατανομή ο κ. Νικολακόπουλος θεωρεί το κατά πόσον το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ στο νομό θα είναι μεγαλύτερο του 20% αλλά και το πώς θα κατανεμηθούν τα υπόλοιπα των μικρότερων κομμάτων.
Οπως πολλές φορές έχουμε γράψει και κατά το παρελθόν, για να πάρει σίγουρα έδρα το ΠΑΣΟΚ στη Μεσσηνία θα πρέπει να συγκεντρώσει ποσοστό πάνω από 20% που είναι το εκλογικό μέτρο. Με δεδομένο το γεγονός ότι με βάση τις δημοσκοπήσεις στην καλύτερη περίπτωση αυτό θα είναι και το πανελλαδικό ποσοστό του ΠΑΣΟΚ, φαίνεται ότι πολύ δύσκολα ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί στη Μεσσηνία. Και ως εκ τούτου με βάση τα ευρήματα κατά πάσα πιθανότητα το ΠΑΣΟΚ θα μείνει χωρίς εκπροσώπηση στη Μεσσηνία.
Στο συμπέρασμα αυτό οδηγεί η λειτουργία του εκλογικού νόμου. Οπως εκτιμά ο κ. Νικολακόπουλος σε πρόσφατο άρθρο του, ένα κόμμα γύρω στο 20% θα πάρει από 51 έως 55 έδρες. Υπάρχουν 26 ολιγοεδρικές περιφέρειες οι οποίες έχουν αποσυνδεθεί από τις υπόλοιπες γιατί κατά το παρελθόν είχαν συμβεί… τραγικά πράγματα. Σε αυτές τις περιφέρειες η εκλογή βουλευτών συμβαδίζει με το τοπικό εκλογικό αποτέλεσμα. Ετσι το ΠΑΣΟΚ ως δεύτερο πανελλαδικό κόμμα, ακόμη και αν χάσει όλες τις μονοεδρικές περιφέρειες (8) θα εξασφαλίσει σχεδόν σίγουρα 18 έδρες από τις 6 διεδρικές και 12 τριεδρικές περιφέρειες.
Τα πράγματα αλλάζουν στις τετραεδρικές και πενταεδρικές περιφέρειες αν το δεύτερο πανελλαδικά κόμμα πάρει ένα ποσοστό γύρω στο 20%. Στις τετραεδρικές χρειάζεται 25% και στις πενταεδρικές 20% για να εκλέξει βουλευτή από την πρώτη κατανομή. Ετσι θα κερδίσει λίγες έδρες στις περιφέρειες αυτές και στην επόμενη φάση της κατανομής με τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα ψήφων έχει πολύ λίγες πιθανότητες να κερδίσει έδρα γιατί θα έχουν μείνει καθόλου ή και ελάχιστες έδρες που δικαιούται. Γιατί θα πάρει από την πρώτη κατανομή πολλές έδρες στις 14 μεγαλύτερες από τις πενταεδρικές περιφέρειες που μαζί με τις 18 των ολιγοεδρικών και τις έδρες Επικρατείας θα συμπληρώσει λογικά τον αριθμό των 51-55 εδρών.
Λόγω του υψηλού εκλογικού μέτρου, στις τετραεδρικές και πενταεδρικές περιφέρειες τα μικρότερα κόμματα πολύ δύσκολα μπορούν να πάρουν κάπου έδρα, ενώ λίγες πιθανότητες υπάρχουν και στη διαδικασία των αχρησιμοποίητων υπολοίπων. Σύμφωνα με ανάλυση του κ. Νικολακόπουλου ακόμη και αν το εκλογικό αποτέλεσμα οδηγήσει σε διπλασιασμό ή και τριπλασιασμό της δύναμης ορισμένων κομμάτων, η μερίδα του λέοντος σε αυτές τις περιφέρειες (τουλάχιστον οι 55 από τις 72 συνολικά έδρες) θα κατακυρωθεί στο πρώτο πανελλαδικά κόμμα. Το μεγάλο αριθμό των εδρών θα τον πάρουν στις 14 μεγαλύτερες περιφέρειες της χώρας είτε από την πρώτη είτε από τη δεύτερη κατανομή λόγω του μεγάλου αριθμού υπολοίπων.
Ειδικότερα για τη Μεσσηνία πάντως ο κ. Νικολακόπουλος εκτιμά ότι μπορεί να εκπροσωπηθεί μικρότερο κόμμα χωρίς να αποκαλύπτει… ποιο μπορεί να είναι αυτό παρότι και γι’ αυτό υπάρχει ουσιαστικά μια πρώτη εκτίμηση. Με άγνωστο παράγοντα βεβαίως σε όλα αυτά τον τρόπο με τον οποίο θα κατανεμηθεί η δύναμη κομμάτων τα οποία δεν έχουν ιστορικό προηγούμενο ή πραγματικά συγκρίσιμα στοιχεία (Δημοκρατική Αριστερά, Ανεξάρτητοι Ελληνες, Χρυσή Αυγή) και κατά πόσον μπορούν να συγκεντρώσουν μεγάλο αριθμό ψήφων στη Μεσσηνία ώστε να πάρουν εδώ έδρα που τους αναλογεί.


ΣΤΑ "ΝΕΑ"

Η παρουσίαση του κ. Νικολακόπουλου στα χθεσινά "Νέα" έχει ως εξής:
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου αποτελούσε μέχρι πρόσφατα τη συντηρητικότερη περιοχή της χώρας, με τη ΝΔ να αναδεικνύεται σταθερά πρώτο κόμμα από το 1974 μέχρι και το 2007. Η ανατροπή που καταγράφηκε το 2009 (ΠΑΣΟΚ 42,4% και ΝΔ 40,9%) και η οποία επιβεβαιώθηκε στις περιφερειακές εκλογές το 2010 με την εκλογή του Πέτρου Τατούλη, συνιστούν επομένως, υπό μία έννοια, ιστορική εξέλιξη. Οι προηγούμενες εκλογικές καταγραφές δύσκολα όμως μπορούν να χρησιμεύσουν ως οδηγός για τις εκλογές της 6ης Μαΐου, ιδιαίτερα όσον αφορά την κατανομή των εδρών.
Πράγματι, στις τριεδρικές περιφέρειες (Αργολίδα, Αρκαδία, Λακωνία) τα δύο πρώτα κόμματα είναι βέβαιο πως θα εξασφαλίσουν από μια έδρα, ενώ η μάχη θα δοθεί για την τρίτη έδρα μεταξύ του τοπικά πρώτου κόμματος (κατά πόσο θα υπερβεί το εκλογικό μέτρο, δηλαδή το 33%) και του ισχυρότερου τοπικά τρίτου (άγνωστο ποιο θα είναι κατά περίπτωση). Με ενδιαφέρον πάντως αναμένεται ο ενδοπαραταξιακός εμφύλιος στη Λακωνία, όπου Ανεξάρτητοι Ελληνες, ΛΑΟΣ και Χρυσή Αυγή θα προσπαθήσουν να αποσπάσουν τη δεύτερη έδρα της ΝΔ, χωρίς πάντως πολλές ελπίδες, αφού το διαχρονικά χαμηλότερο ποσοστό της ήταν 47,3% το 2009.
Τελείως διαφορετική είναι όμως η κατάσταση στην τετραεδρική Κορινθία και την πενταεδρική Μεσσηνία, όπου το ΠΑΣΟΚ για να είναι βέβαιο πως θα διατηρήσει την κοινοβουλευτική του εκπροσώπηση θα πρέπει να συσπειρώσει πάνω από το 50% των ψηφοφόρων του το 2009. Σε διαφορετική περίπτωση όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, από ένα ακραίο 4-0 υπέρ της ΝΔ στην Κορινθία, έως την εκπροσώπηση κάποιου μικρού κόμματος στη Μεσσηνία, παρόλο που το ποσοστό του θα υπολείπεται αισθητά από το αντίστοιχο του ΠΑΣΟΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα