Σάββατο 28 Απριλίου 2012

ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ Ολα ρευστά, με σίγουρο μόνο τη μη αυτοδυναμία

ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ  Ολα ρευστά, με σίγουρο  μόνο τη μη αυτοδυναμία
Το πολιτικό σκηνικό εμφανίζεται εξαιρετικά ρευστό. Οι τάσεις όμως είναι δεδομένες και καταγράφηκαν σε όλες τις δημοσκοπήσεις που προηγήθηκαν: Ελλειψη αυτοδυναμίας, καθίζηση του δικομματισμού, ενίσχυση των μικρότερων κομμάτων ιδιαίτερα της Αριστεράς, ενισχυμένη παρουσία της Ακροδεξιάς και τελικά πολύχρωμη Βουλή. Από το… πόσα χρώματα θα έχει η Βουλή αναμένεται να εξαρτηθεί και η επόμενη ημέρα των εκλογών. Στην περίπτωση που δεν μπουν στη Βουλή τα κόμματα που φαίνεται ότι κινούνται στο όριο του 3%, τότε ο εκλογικός νόμος θα πριμοδοτήσει με έδρες κυρίως το πρώτο κόμμα, ενισχύοντας την πλαστογράφηση της λαϊκής βούλησης.
Μια εβδομάδα λοιπόν απομένει μέχρι τις εκλογές, και τα κόμματα ανεβάζουν τους τόνους προσπαθώντας να ενισχύσουν τα ποσοστά τους. Σε όλη την Ευρώπη η κρίση φέρνει αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό και όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα προς την Ελλάδα: τη χώρα που χρησιμοποιήθηκε ως πειραματόζωο για την εφαρμογή των σκληρών μέτρων λιτότητας και δημοσιονομικής πειθαρχίας με αποτέλεσμα την κατάρρευση του πολιτικού συστήματος.
Οι εκλογές λειτουργούν ως πολιτικό εργαστήριο για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην Ευρώπη η γενικευμένη χρήση των συνταγών της τρόικας. Μπροστά στον κίνδυνο ανατροπών που θα θέσουν υπό αμφισβήτηση την πολιτική του γαλλογερμανικού άξονα, γενικεύονται οι νύξεις για "χαλάρωση" της λιτότητας, ενώ όλο και περισσότεροι μιλούν για μέτρα ανάπτυξης.
Στις νέες συνθήκες αμφισβητείται πλέον έντονα η συνταγματικότητα του εκλογικού νόμου που οδηγεί σε απίστευτες στρεβλώσεις της αναλογικότητας στην εκπροσώπηση αλλά και της κατανομής των εδρών σε ορισμένες περιφέρειες. Στην κατηγορία των περιφερειών που κρύβουν εκπλήξεις ανήκει και η Μεσσηνία, η οποία κατατάσσεται στις μικρές εκλογικές περιφέρειες από την άποψη των εδρών.
Πρόκειται για 16 περιφέρειες με 72 έδρες στις οποίες θα διατεθούν από την πρώτη κατανομή πολύ λίγες έδρες. Και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εκλογολόγων, τη συντριπτική πλειοψηφία των αδιάθετων εδρών θα την πάρει η Νέα Δημοκρατία από το "δώρο" των 50 εδρών που θα έχει ως πρώτο κόμμα. Σύμφωνα με την εκτίμηση του γνωστού πολιτικού αναλυτή Ηλ. Νικολακόπουλου, από τις 72 έδρες των μικρών περιφερειών, οι 55 τουλάχιστον θα πάνε στο πρώτο κόμμα.
Ειδικότερα για τη Μεσσηνία η κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής:
• Η Νέα Δημοκρατία θα πάρει σίγουρα μία έδρα από την πρώτη κατανομή, καθώς για να πάρει και δεύτερη χρειάζεται 40%.
• Το ΠΑΣΟΚ για να πάρει σίγουρα έδρα θα πρέπει να συγκεντρώσει ποσοστό 20%, κάτι που με βάση τα τελευταία δημοσκοπικά δεδομένα θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο. Ακόμη πιο δύσκολο είναι να πάρει την έδρα στη δεύτερη κατανομή αν δεν συγκεντρώσει το ποσοστό που προαναφέραμε. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Η. Νικολακόπουλου, ένα κόμμα της τάξης του 20% θα πάρει με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο από 51 μέχρι 55 έδρες. Τουλάχιστον 18 από αυτές θα τις πάρει στις ολιγοεδρικές περιφέρειες (1-3 έδρες) καθώς η ανάδειξη βουλευτών σε αυτές κατ’ εξαίρεση συμβαδίζει με το τοπικό εκλογικό αποτέλεσμα (απλή αναλογική υπολοίπων). Με τη μαθηματική λογική θα πάρει 6 στις διεδρικές και 12 στις τριεδρικές, ενώ δεν υπάρχει εκτίμηση αν κατορθώσει να κερδίσει κάποια από τις 8 μονοεδρικές. Ετσι θα μένουν στο… μερτικό του 33 με 37 έδρες αλλά θα τις πάρει: Από την Επικράτεια, τις 10 μεσαίου μεγέθους εκλογικές περιφέρειες (με 73 συνολικά έδρες) και τις 4 μεγάλες εκλογικές περιφέρειες (με συνολικά 87 έδρες). Σύμφωνα με τον κ. Νικολακόπουλο, το ΠΑΣΟΚ κατ’ εξαίρεση μπορεί να επανέλθει στην τελευταία φάση της κατανομής των αδιάθετων εδρών στις περιφέρειες με 4 ή 5 έδρες.
• Από τα μικρότερα κόμματα με τη μαθηματική λογική, αναγκαία (όχι όμως και ικανή) συνθήκη είναι να συγκεντρώσουν ποσοστό μεγαλύτερο του 8-8,5%. Και σε διαφορετική περίπτωση, το τοπικό αποτέλεσμα να είναι πολύ υψηλότερο του πανελλαδικού μέσου όρου. Αυτό δείχνει η πείρα των κατανομών μέχρι σήμερα καθώς στις προηγούμενες εκλογές το ΚΚΕ κέρδισε έδρα σε 3 πενταεδρικές το 2007 με ποσοστό 8,15% (Μαγνησία, Τρίκαλα, Ιωάννινα) και 1 έδρα το 2009 με ποσοστό 7,54% (Μαγνησία). Το ΛΑΟΣ κέρδισε 1 έδρα το 2009 με ποσοστό 5,63% (Μαγνησία). Εκεί το ποσοστό ήταν υψηλότερο (5,82%) ενώ τα ποσοστά του κόμματος στις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες ήταν σχετικά μικρά, πήρε λιγότερες έδρες σε αυτές και… περίσσεψε μια σε πενταεδρική.
Με βάση τα προηγούμενα αποτελέσματα:
• Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πιο κοντά στην έδρα με βάση τα δημοσκοπικά ποσοστά και το γεγονός πως στην προηγούμενη αναμέτρηση βρέθηκε 5 θέσεις πίσω από τον τελευταίο νομό (Ηράκλειο) στον οποίο κέρδισε έδρα.
• Το ΚΚΕ θεωρητικά έχει ελπίδες με τα ίδια δεδομένα καθώς στην προηγούμενη αναμέτρηση βρέθηκε 7 θέσεις πίσω από τον τελευταίο νομό (Λέσβος).
• Ο ΛΑΟΣ την προηγούμενη φορά έφτασε σε απόσταση αναπνοής καθώς βρέθηκε 3 θέσεις κάτω από τον τελευταίο νομό (Αχαΐα), πλην όμως δημοσκοπικά εμφανίζει συρρίκνωση και εφόσον αυτό επαληθευτεί στην κάλπη δεν υπάρχει περίπτωση να κερδίσει έδρα.
• Από εκεί και ύστερα υπάρχουν 3 κόμματα που δεν έχουν μετρηθεί επί πραγματικού εδάφους και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ούτε τη γεωγραφική κατανομή της δύναμής τους. Πρόκειται για τη Δημοκρατική Αριστερά, τους Ανεξάρτητους Ελληνες και τη Χρυσή Αυγή. Με τα δημοσκοπικά δεδομένα εκείνο που μπορεί να ισχυριστεί κάποιος είναι ότι για να κερδίσουν έδρα στο νομό θα πρέπει να υπερβούν το μέσο πανελλαδικό όρο.
• Μικρότερα κόμματα από αυτά, δεν έχουν καμία απολύτως πιθανότητα να κερδίσουν έδρα στη Μεσσηνία.
Μετά από όλα αυτά επανερχόμαστε στην… αρχή: Η Νέα Δημοκρατία έχει σίγουρα μία έδρα από την πρώτη κατανομή και θα κερδίσει όσες περισσέψουν αφού η κατανομή των αδιάθετων γίνεται από το μικρότερο προς το μεγαλύτερο. Για το ΠΑΣΟΚ ο κίνδυνος μη εκπροσώπησης είναι κάτι παραπάνω από ορατός. Και οι μικρότεροι ελπίζουν να επιβεβαιωθούν και με το… παραπάνω οι δημοσκοπήσεις, για να κερδίσουν έδρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα