Τετάρτη 12 Απριλίου 2017

ΤΡΙΦΥΛΙΑ - ΤΡΑΓΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΑΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΟΥΚΟΥΜΗ


ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΕΝΗ είναι η Δημοτική αρχή Τριφυλίας καθώς σε συνεδριάσεις Δ.Σ. απονέμονται βραβεία για πλεονάσματα που δείχνουν νοικοκύρεμα και από την άλλη, ισχυρίζονται ότι ο Δήμος αδυνατεί να πληρώσει δικαιωμένους συμβασιούχους από τα δικαστήρια. Μόνο που ψεύδονται καθώς η πίστωση του κωδικού για την μισθοδοσία των δικαιωμένων συμβασιούχων περνά από το Ελεγκτικό συνέδριο και από πόρους του αρμόδιου υπουργείου, οπότε ΔΕΝ επιβαρύνουν τους πολίτες. Όπως συνέβη στη περιφέρεια, στην Πάτρα, Αθήνα, Καλαμάτα κι αλλού.
Σε ερώτησή του στο τελευταίο Δ.Σ. ο κ. Σαράντος Κουκούμης τόνισε για το θέμα ότι¨Υπάρχει μια μερίδα – ένα θέμα που έχει απασχολήσει κατά καιρούς το δήμο – εργαζομένων με stage εδώ στο δήμο κι έχουν απολυθεί. Κι ο δήμος, ενώ έχουν πάρει αυτοί οι υπάλληλοι Πρωτόδικη απόφαση ότι πρέπει να επανέλθουν στο δήμο γιατι κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες – τους έδωσε το δικαστήριο το αορίστου χρόνου – εμείς, σαν δήμος, πηγαίνουμε σε ένδικα μέσα, πηγαίνουμε στον Άρειο Πάγο, ξοδεύουμε επιπλέον λεφτά, για να μην προσληφθούν αυτοί οι άνθρωποι στο δήμο. Γιατί τέτοια διαμάχη με κάποιους εργαζόμενους που, στο κάτω κάτω, και αυτοί έχουν ανάγκη του δουλειά σήμερα, αλλά και ο δήμος ανάγκη τις υπηρεσίες τους! Κατά καιρούς ψάχνουμε για προσωπικό, δεν υπάρχει, δεν μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας

ΤΡΑΓΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΑΤΣΙΒΕΛΑ ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟ ΓΕΜΑΤΟ...ΑΜΑΡΤΙΕΣ!

Ο Δήμαρχος Τριφυλίας επισήμανε χωρίς όμως να μιλά για την ταμπακιέρα ότι: Το βέβαιον είναι ότι αυτός ο Δήμος έχει πάρα πολλές αμαρτίες και πάρα πολλές αμαρτίες και οικονομικές αμαρτίες και χρωστάει και θα χρωστάει. Και μάλιστα κινδυνεύουμε να πληρώσουμε 250.000 ευρώ για το ΦΠΑ του βιολογικού της Κυπαρισσίας γιατί το 2012 δεν έγινε καμία διαδικασία για να ενταχθεί σε χρηματοδότηση, γιατί με το νόμο που βγήκε απεντάχθηκε η δαπανη του ΦΠΑ. Και δεν έγινε καμία προσπάθεια να διαχειριστεί αυτό τότε. Μας έρχονται από δεξιά και αριστερά πολλές οφειλές, πρέπει να βρούμε ένα πόσο που ξεπερνά τις 600.000 το χρόνο που θα κοστίσει οποιαδήποτε διαχείριση, κάνουμε μια κουβέντα για να μειώσουμε τα τιμολόγια που δεν μπορεί να πληρώσει ο κόσμος και μου λέτε, μετά τους 25 εργαζόμενους που είναι στην καθαριότητα τους οποίους η κυβέρνηση μας τους φορτώνει σαν μόνιμους, μετά τις προγραμματισμένες προσλήψεις των 6 κι άλλων 2 που περιμένουμε, 32, να πάρουμε κι άλλους 10 εργαζόμενους τους οποίους σας δηλώνω ξεκάθαρα ο δήμος δεν έχει λεφτά να τους πληρώσει γιατί χρειάζονται 150.000 ευρώ το χρόνο. 
ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΥΜΗΘΗΚΕ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΠΗΓΑΝ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ
Κι όταν κάνετε μια πρόταση, κάνε κι αυτό, κάνε και τ’ άλλο, κοστολογείστε τες και πες τε μου και που θα πα’ να τις βρω! Κατά συνέπεια, μακάρι να μπορούσε ο δήμος να κρατήσει αυτούς τους εργαζόμενους και να κρατήσει και όλους τους άλλους που ήταν στα προγράμματα stage που ήταν απ’ την πόλη των Φιλιατρών κι απ’ την πόλη των Γαργαλιάνων και τα οποία ποτέ αυτοί οι άνθρωποι δεν πρόκειται να δικαιωθούν! Και κάποια στιγμή θα πρέπει να τα δούμε τα πράγματα με μια προοπτική ότι πρέπει να δούμε τι χρειάζεται ο δήμος σαν εργαζόμενους. Ποιοτικά τι χρειάζεται! Χρειαζόμαστε πτυχιούχους; Χρειαζόμαστε μηχανικούς; Χρειαζόμαστε χημικούς μηχανικούς; Χρειαζόμαστε ηλεκτρονικούς; Τι χρειαζόμαστε; Αυτή τη στιγμή η επάρκεια του δήμου σε διοικητικό προσωπικό είναι δεδομένη. Κατά συνέπεια δεν μπορώ εγώ και δεν έχω τη δυνατότητα, σαν δήμος, να πληρώσουμε και επιπλέον υπαλλήλους. Οπότε, νομοτελειακά πάμε σ’ αυτό. Δεν μπορεί να σηκώσει άλλο το κόστος δαπάνης ο δήμος για οποιεσδήποτε επιπλέον διορισμούς. Μπορούμε να πάμε σε πράγματα τα οποία να είναι πολλαπλασιαστικά και ανταποδοτικά...κατέληξε ο Δήμαρχος Τριφυλίας. ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ


ΓΡΑΠΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΙΑΜΑΤΙΚΑ ΛΟΥΤΡΑ ΣΤΟ ΒΡΩΜΟΝΕΡΙ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ

Για τα Ιαματικά Λουτρά Βρωμονερίου πότε έλεγε αλήθεια ο κ. Κατσίβελας; Προεκλογικά το 2014 ή τώρα; Έχει χαθεί το Ιαματικό νερό; 
Στέρεψαν οι Ιαματικές πηγές του Βρωμονερίου από τη μέρα που βγήκε Δήμαρχος Τριφυλίας ο κ. Κατσίβελας ή δεν έχει ασχοληθεί καθόλου με τα Ιαματικά Λουτρά Βρωμονερίου; Σε τρία χρόνια χάθηκε το νερό τους; Εξαφανίστηκε; Ή ο κ. Κατσίβελας δεν ενδιαφέρθηκε καθόλου με τα Ιαματικά Λουτρά Βρωμονερίου; Η απάντηση που έδωσε ο κ. Κατσίβελας στην ερώτησή μου στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας εμένα με κάνει να βγάλω το συμπέρασμα ότι δεν έχει ασχοληθεί καθόλου και δεν τον ενδιαφέρουν τα Ιαματικά Λουτρά Βρωμονερίου. Είπε ότι είναι πληγή χρόνια τώρα και ότι είναι μια κουβέντα που πρέπει να γίνει αλλά δεν μπορεί να γίνει τώρα και ότι ο Δήμος Τριφυλίας αυτή τη στιγμή δεν έχει προετοιμάσει ουσιαστικά κάτι συγκεκριμένο. Ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς δεν είναι ξεκάθαρο και ότι έχει δώσει εντολή στη νομικό του Δήμου να το διερευνήσει. Είπε και το κορυφαίο ότι το Ιαματικό νερό του Βρωμονερίου έχει χαθεί. Δυόμιση χρόνια που είναι στη θέση του Δημάρχου Τριφυλίας υπήρχε νερό ή είχε χαθεί; Δυόμιση χρόνια ασχολήθηκε με το Βρωμονέρι και το ιδιοκτησιακό; Δυόμιση χρόνια ενδιαφέρθηκε καθόλου; Στο Δημοτικό Συμβούλιο ποτέ στα δυόμιση χρόνια δεν έχει πει λέξη. 
Ρώτησα στο Δημοτικό Συμβούλιο και δεν μου απάντησε σε τίποτα. Μόνο ότι έχει χαθεί το Ιαματικό νερό του Βρωμονερίου είπε ο κ. Κατσίβελας. Προεκλογικά όμως το 2014 ο κ. Κατσίβελας σε ομιλίες του έλεγε για το Βρωμονέρι. Πότε έλεγε αλήθεια ο κ. Κατσίβελας για το Βρωμονέρι; Προεκλογικά το 2014 ή τώρα; Γιατι δυόμιση χρόνια δεν ενδιαφέρθηκε και δεν έκανε τίποτα για τα Ιαματικά Λουτρά Βρωμονερίου; Γιατί δυόμιση χρόνια δεν ξεκαθάριζε με το ιδιοκτησιακό; Πότε χάθηκε το Ιαματικό νερό του Βρωμονερίου; Από πότε γνωρίζει ο κ. Κατσίβελας ότι χάθηκε το Ιαματικό νερό; Γιατί δεν ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας επί δυόμιση χρόνια ο κ. Κατσίβελας; Οι δημότες του Δήμου Τριφυλίας και οι Γαργαλιανιώτες ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους και ας κρίνουν τον κ. Κατσίβελα.

Με τιμή,
Γιώργος Ασημακόπουλος
Δημοτικός Σύμβουλος Τριφυλίας



Απειλή για την παραγωγή κηπευτικών οι ασφαλιστικές εισφορές ΕΦΚΑ

Με τοποθέτησή του στον ΑγροΤύπο ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Παραγωγών κηπευτικών «Φιλιατρών Γαία» κ. Γ. Αλεξανδρόπουλος αναφέρεται στο ζήτημα των αυξημένων ασφαλιστικών εισφορών ΕΦΚΑ που καλούνται πλέον να καταβάλουν οι παραγωγοί θερμοκηπιακών καλλιεργειών. Όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο ίδιος: «Η αλλαγή των ασφαλιστικών εισφορών του αγρότη έτσι όπως τη νομοθέτησε η κυβέρνηση θα σημάνει το τέλος του πρωτογενή τομέα».
Η αναλυτική τοποθέτηση του κ. Αλεξανδρόπουλου αναφέρει τα εξής:
Η αλλαγή των ασφαλιστικών εισφορών του αγρότη, έτσι όπως νομοθέτησε η κυβέρνηση θα σημάνει το τέλος του πρωτογενή τομέα. Η περιοχή των Φιλιατρών, το δεύτερο θερμοκηπιακό κέντρο της χώρας, το μέρος όπου οι αγρότες ασχολούνται με την καλλιέργεια κηπευτικών και παράγουν προϊόντα 10 μήνες τον χρόνο,εξάγοντας το μεγαλύτερο μέρος τους σε χώρες της Ευρώπης αναμένεται να βιώσει τις συνέπειες αυτής της πολιτικής. Δεν θα πρέπει να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι οι αγρότες παράγουν με παρά πολλές δυσκολίες ποιοτικά προϊόντα  συμβάλλοντας στο ΑΕΠ της χώρας μας.
Τα μηνιαία ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ που λαμβάνουν πλέον οι αγρότες, προβλέπουν εισφορές από 400 έως και 1.300 ευρώ το μήνα και αν πρόκειται για γυναίκα αγρότισσα, αυξάνονται ακόμα περισσότερο. Αυτά σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος παραγωγής, τη μείωση τιμών παραγωγού, την ετεροχρονισμένη ή και ακόμη μη πληρωμή από τους έμπορους, έχουν φέρει τους παραγωγούς  σε απόγνωση.
Αν αναλογιστούμε το μεγάλο κόστος των θερμοκηπιακών καλλιεργειών (αγγουριού – ντομάτας) που ξεπερνούν τις 6.000 – 7.000 ευρώ ανά στρέμμα, χωρίς τις πάγιες εγκαταστάσεις και με έναν μέσoν όρο τα δέκα στρέμματα ανά παραγωγό μιλάμε για 60.000 – 70.000 έξοδα που το 50% τουλάχιστον, θα πρέπει να καταβληθεί άμεσα με το φύτεμα της καλλιέργειας. Επίσης θα πρέπει να σκεφθούμε την αδυναμία του αγρότη να λάβει κάποιο δάνειο.
Ο συνδυασμός των παραπάνω θα αφήσει πολλά θερμοκήπια ακαλλιέργητα. Για παράδειγμα ένας παραγωγός με 50.000 καθαρό κέρδος θα κληθεί να πληρώσει 13.500 φόρο συν 100% προκαταβολή, εισφορά αλληλεγγύης και τέλος επιτηδεύματος. Έτσι φτάνει στις 30.000 ευρώ. Μαζί με τις προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές φτάνει αισίως στις 41.000 ευρώ. Του μένουν δηλαδή 9.000 ευρώ, χωρίς να έχει υπολογιστεί αν έχει κάποιο δάνειο. Με ποια χρήματα θα μπορέσει να καλλιεργήσει ξανά την επόμενη χρόνια;
Άρα θα πάμε σε μια κατάσταση που  οι πιο πολλοί παραγωγοί θα αδυνατούν να συνεχίσουν να παράγουν. Αυτά που έχουν υπολογίσει να εισπράξουν και σαν φόρο και σαν ασφαλιστικές εισφορές θα είναι τελικά πολύ λιγότερα. Η έλλειψη προϊόντων θα οδηγήσει σε εισαγωγές από τρίτες χώρες αλλά και την Ε.Ε. με αποτέλεσμα την οικονομική αιμορραγία της χώρας και την απαξίωση του πρωτογενή τομέα .
Αυτοί που τα σχεδίασαν και τα εφάρμοσαν σίγουρα είναι παντελώς άσχετοι με την αγροτική παραγωγή. Η αγανάκτηση του αγρότη είναι δικαιολογημένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα