Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019

Αντώνης Παρασκευόπουλος: Εξαιρετικής ποιότητας η φετινή παραγωγή στη Μεσσηνία

Στη φετινή παραγωγή ελαιολάδου στη Μεσσηνία αναφέρθηκε ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, στο περιθώριο της ομιλίας του με θέμα "Παρακολούθηση δακοπληθυσμού και δακοκτονίας με την αξιοποίηση νέων ψηφιακών τεχνολογιών", κατά την προχθεσινή ημερίδα στο Διοικητήριο.
Σύμφωνα με όσα τόνισε, για την περιοχή της Τριφυλίας προβλέπεται να φτάσει στους 28 χιλιάδες τόνους, ενώ για ολόκληρο το νομό θα ξεπεράσει αρκετά το όριο των 50 χιλιάδων τόνων, εκτιμώντας, μάλιστα, ότι στην Πελοπόννησο η φετινή παραγωγή θα φτάσει στους 105 χιλιάδες τόνους. Πρόσθεσε, δε, ότι η ποιότητα της παραγωγής θα είναι εξαιρετική, αφού από τις πρώτες παραγωγές η οξύτητα είναι 0,1 έως 0,2.
Σε κάθε περίπτωση, παρά το αισιόδοξο μήνυμα του κ. Παρασκευόπουλου, δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το ελληνικό ελαιόλαδο χάνει έδαφος στο διεθνή ανταγωνισμό, όχι μόνο έναντι της Ισπανίας, της Ιταλίας, αλλά και της Τυνησίας, ενώ προοδεύουν σταθερά χώρες

όπως η Πορτογαλία, η Τουρκία και το Μαρόκο.
Επίσης, τα εξαιρετικά μικρά μερίδια του ελληνικού επώνυμου τυποποιημένου ελαιολάδου στις διεθνείς αγορές, που έχουν αρχίσει να συνδυάζονται με δυσκολότερη παρουσία και του χύμα.
Το βασικότερο είναι ότι το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών και τα κέρδη των κλάδων μεταποίησης/ εμπορίας είναι ανεπαρκή και ευάλωτα, και δεν μπορούν να υποστηρίξουν/ χρηματοδοτήσουν μια αειφόρο ανάπτυξη της ελληνικής ελαιοκομίας, παρά τον πακτωλό των επιδοτήσεων από την Ε.Ε.
Τέλος, το ελληνικό ελαιόλαδο είναι παρατημένο επί δεκαετίες στην τύχη του, αν και είμαστε μια χώρα αγροτική, ενώ και η μεγάλη φετινή παραγωγή στις ελαιοπαραγωγικές χώρες δεν προδιαθέτει καμία έκρηξη τιμών. Τουναντίον. Α.Π. tharros

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα