Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019

Όνειρο θερινής νυκτός η απονομή σύνταξης σε δύο μήνες - Οι υποσχέσεις που έμειναν μόνο... στα χαρτιά!

 Σχεδόν 30 υπουργοί Εργασίας από το 1983 μέχρι σήμερα έχουν υποσχεθεί μείωση του χρόνου απονομής της σύνταξης, άλλοι σε δύο με τρεις μήνες και άλλοι σε λίγες ημέρες.
Ειδικότερα σύμφωνα με την έρευνα που έκανε το Dikaiologitika News από το 1983 μέχρι το 2011 οι υπουργοί υπόσχονταν καταβολή προσωρινής σύνταξης μέχρι να καταβληθεί ολόκληρη η κύρια σύνταξη και στην συνέχεια από το 2011 που υιοθετήθηκε η προσωρινή σύνταξη, άρχισαν οι υπουργοί να υπόσχονται μείωση του χρόνου απονομής της σύνταξης μέσα σε δύο, τρεις μήνες ή ακόμη και 30 ημέρες!
Όλες οι κυβερνήσεις υποσχέθηκαν μείωση του χρόνου απονομής της σύνταξης και όλες έμειναν στα χαρτιά, αφού ο χρόνος απονομής φτάνει σήμερα τα τρία χρόνια.
Ειδικότερα πάρα το γεγονός ότι υπάρχουν δύο Προεδρικά Διατάγματα (ΠΔ) που ρυθμίζουν το θέμα της χορήγησης προσωρινής σύνταξης μέσα σε δυο μήνες, κάνεις δεν

κατάφερε να τα υλοποιήσει μέχρι το 2011 που τελικά εφαρμόστηκε η προσωρινή σύνταξη. Το ΠΔ 258/83 (ΦΕΚ 95Α/18.7.83) - που ισχύει από την 1.9.1983 - αφορά την έκδοση προσωρινής κύριας σύνταξης. Επίσης, το ΠΔ 392/85 (Α 136) - που ισχύει από την 1.9.85 - αφορά την έκδοση προσωρινής σύνταξης, στην περίπτωση που ισχύει η διαδοχική ασφάλιση.
Στην συνέχεια τον Φεβρουάριο του 1999 ο τότε υπουργός Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου είχε δώσει οδηγίες προς τα ασφαλιστικά ταμεία για την έκδοση προσωρινών συντάξεων μέσα σε δυο μήνες από την κατάθεση των δικαιολογητικών. Ποτέ δεν υλοποιήθηκε στην πράξη.
Στην συνέχεια το 2003 ο τότε υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας παρουσιάζοντας το ασφαλιστικό νομοσχέδιο τόνισε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις «θα μειωθεί σημαντικά ο χρόνος καθυστέρησης που υπάρχει σήμερα στη διαδικασία έκδοσης διαδοχικών συντάξεων κατά 4-6 μήνες (με τα ισχύοντα για την έκδοση των συντάξεων αυτής της κατηγορίας απαιτούνται από 10 μήνες έως και 2 έτη)». Η μείωση του χρόνου απονομής της σύνταξης δεν μειώθηκε τελικά.
Το 2004 ο υπουργός Απασχόλησης Πάνος Παναγιωτόπουλος έθεσε ως πρώτο στοίχημα τη μείωση -έως μηδενισμού- της ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων με τις καθυστερήσεις στην απονομή της σύνταξης. Αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπως δεσμεύτηκε ο κ. Παναγιωτόπουλος, το υπουργείο θα ανακοίνωνε συγκεκριμένη ημερομηνία μέσα στο 2005, πέρα από την οποία η σύνταξη θα χορηγούνταν μέσα σε μία εβδομάδα! Αποδείχθηκε όνειρο θερινής νυκτός αφού ποτέ κανείς δεν πήρε την σύνταξη του μέσα σε εφτά ημέρες.
Το 2006 ο υπουργός Εργασίας Σάββας Τσιτουρίδης συστήνει ειδικό περιφερειακό υποκατάστημα απονομής συντάξεων στη Νομαρχία Αθηνών για την ταχύτερη έκδοση των συνταξιοδοτικών αποφάσεων των ασφαλισμένων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Το περιφερειακό κέντρο είχε ο στόχος που έμεινε μόνο στα χαρτιά για την μείωση του χρόνου απονομής της σύνταξης.
Το 2007 ο υπουργός Εργασίας Βασίλης Μαγγίνας κάνει τα επίσημα εγκαίνια του Κέντρου Ανακεφαλαίωσης Ενσήμων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ σημειώνοντας ότι με την πλήρη αξιοποίηση των υπηρεσιών του, ο μέσος χρόνος απονομής σύνταξης γήρατος αναμένεται να μειωθεί στις 30 ημέρες ή και λιγότερο! Πανηγυρικές δηλώσεις που έμειναν δηλώσεις.
Στην συνέχεια τον Μάιο του 2009 η Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κα. Φάνη Πάλη Πετραλιά, ανακοίνωσε ότι η εφαρμογή του ΑΜΚΑ από τα Ασφαλιστικά Ταμεία, θα αρχίσει την 1 Οκτωβρίου 2009. Σημειώνοντας ότι αυτό θα βοηθήσει πάρα πολύ στην μείωση του χρόνου απονομής της σύνταξης.
Με την αλλαγή κυβέρνησης το 2009 ο νέος υπουργός Εργασίας, τότε, Ανδρέας Λοβέρδος από τις πρώτες ημέρες προχώρησε σε σύσκεψη με θέμα την γρήγορη απονομή σύνταξης.
Το 2011 επιτέλους φτάνουμε στην υποχρεωτική έκδοση προσωρινής σύνταξης κάτι που βοήθησε ιδιαίτερα τους συνταξιούχους καθώς έπαιρναν ένα ποσοστό της σύνταξης, η αναμονή όμως για τον χρόνο απονομής όλης της σύνταξης δεν μειώθηκε. Ο τότε Αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης υπογράμμισε ότι θα απονέμεται σύνταξη σε 1-1,5 μήνα για τις περιπτώσεις που η ασφάλιση έχει γίνει σε ένα ταμείο και εντός 1,5-2,5 μηνών στην περίπτωση ασφάλισης σε δύο ή περισσότερα ταμεία (διαδοχική ασφάλιση)!
Τον Δεκέμβριο του 2014 ο τότε και σημερινός υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης είχε ανακοινώσει οτι μέσω του Ενιαίου Κέντρου Απονομής Συντάξεων από το 2015 η έκδοση και απονομή σύνταξης θα είναι πλέον ζήτημα λίγων ημερών! Τελικά οι λίγες ημέρες ακόμη είναι 2 και 3 χρόνια.
Επίσης το 2017 η τότε υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου είχε υποσχεθεί ότι μέχρι το τέλος του 2017 θα εκκαθαριστεί το σύνολο των εκκρεμών αιτήσεων, ενώ, από το τέλος του 2017 και μετά, η απονομή της σύνταξης θα γίνεται εντός τριμήνου από την υποβολή της αίτησης. Τελικά φτάσαμε στον Ιούλιο του 2019 όπου η υπουργός Εργασίας φεύγοντας από το υπουργείο Εργασίας άφησε σε εκκρεμότητα σύμφωνα με τον νυν υπουργό Εργασίας 435.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης!
Σήμερα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης υπόσχεται ψηφιακή σύνταξη σε μια προσπάθεια να τεθεί ένα τέλος στην πρωτοφανή καθυστέρηση στην έκδοση συντάξεων που φθάνει και τα τρία χρόνια
Το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας προβλέπει ότι εντός διετίας, δηλαδή έως τον Ιούνιο του 2021, πρέπει να εκδίδονται ψηφιακά πάνω από το 90% των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης! H απονομή των συντάξεων που εκκρεμούν ήδη θα προχωρήσει με δύο ταχύτητες, καθώς ένα τμήμα τους θα ενταχθεί στο νέο ψηφιοποιημένο σύστημα που θα ισχύσει μετά την ψήφιση του νόμου για την ψηφιακή σύνταξη με την επωνυμία Άτλας τον Νοέμβριο και ένα τμήμα θα συνεχίσει να εκδίδεται με τη διαδικασία που ισχύει σήμερα.
Την 1η Ιουνίου 2020 το 34,33% των νέων συντάξεων θα βγαίνει αυτόματα. Τον Ιανουάριο του 2021 ένα άλλο 30% και τον Ιούνιο του 2021 θα φτάσει στο 90%. Το υπόλοιπο 10% που ανήκει σε ειδικές κατηγορίες δεν θα χρειάζεται περισσότερο από τρεις μήνες.  dikaiologitika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα