Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Τι γίνεται με τα αναδρομικά που ζητούν πρώην βουλευτές

ImageΔιαφορές αποδοχών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και αποζημιώσεις για ηθική βλάβη ζητούν αναδρομικά και με το νόμιμο τόκο πρώην βουλευτές, με τις πρώτες αγωγές να έχουν κατατεθεί και να αναμένεται να συζητηθούν στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών.
Οι πρώην/συνταξιούχοι βουλευτές έχουν δικαίωμα, βάσει του νόμου, να διεκδικήσουν αυτά τα χρήματα, όμως, όταν πριν από λίγο καιρό αποκαλύφθηκε στη Βουλή η αξίωσή τους, πολλοί έσπευσαν να δηλώσουν την αντίθεσή τους. Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής από τους συγκεκριμένους βουλευτές μόλις τρεις έχουν παραιτηθεί των δικαιωμάτων τους.
Μεταξύ αυτών που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη (Διοικητικά Δικαστήρια), διεκδικώντας διαφορές αποδοχών, είναι και οι πρώην βουλευτές και ευρωβουλευτές Μεσσηνίας Δ. Σαμπαζιώτης, Σ. Καλαντζάκου, Ι. Γιαννακόπουλος, Δ. Κουλουριάνος, αλλά και ο περιφερειάρχης Π. Τατούλης.

Το ακριβές ποσό που ζητούν οι πρώην βουλευτές μέσω των Διοικητικών Δικαστηρίων δεν μπορεί να προσδιοριστεί, καθώς οι διεκδικήσεις κυμαίνονται ανάλογα με τα χρόνια που διετέλεσε βουλευτής έκαστος.
Οι περισσότερες αγωγές υποβλήθηκαν το 2007 και διεκδικούν ποσά κατά μέσο όρο της τάξης των 250.000 ευρώ περίπου η καθεμία για αναδρομικές αυξήσεις τουλάχιστον μίας 5ετίας, αλλά και αποζημίωση για ηθική βλάβη (10.000 έως 15.000 ευρώ), γιατί οι πρώην βουλευτές θεωρούν ότι με τη μη αύξηση (περίπου στο διπλάσιο) των αποδοχών τους το ελληνικό Δημόσιο προσέβαλε την προσωπικότητά τους.ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ: Ο Πέτρος Τατούλης, περιφερειάρχης Πελοποννήσου πλέον, με ανακοίνωσή του διαψεύδει ότι έχει οποιαδήποτε τέτοια πρόθεση. «Δε με αφορά η όποια διεκδίκηση βουλευτών και πρώην βουλευτών που διεκδικούν αναδρομικά», σημειώνει. «Από τις αρχές του 2010 έχω παραιτηθεί από κάθε διεκδίκηση διαφοράς αποδοχών μου από τη Βουλή των Ελλήνων και μένω έκπληκτος για το γεγονός ότι περιλαμβάνεται το όνομά μου σε κατάλογο βουλευτών και πρώην βουλευτών που διεκδικούν αναδρομικά», προσθέτει.
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ: Για απαράδεκτη ενέργεια έκανε λόγο ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, σχολιάζοντας το αίτημα πρώην βουλευτών να ζητήσουν αναδρομικά. «Το συγκεκριμένο αίτημα είναι σε απόλυτη αναντιστοιχία με τη σημερινή κατάσταση του τόπου», τόνισε και κάλεσε όσους έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη να παραιτηθούν από αυτό το δικαίωμα.
Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Συνταξιούχων Βουλευτών, Αριστείδης Τσιπλάκος, είπε ότι ο νόμος και το Σύνταγμα λειτουργούν ενιαία για δικαστές και βουλευτές, και εκτίμησε ότι οι δικαστές βρίσκονται σε δύσκολη θέση, αφού, όπως είπε, πιέζονται να βγάλουν απόφαση για τους βουλευτές, η οποία είναι αντίθετη με αυτή που είχαν βγάλει για τους ίδιους. Ο κ. Τσιπλάκος εκτίμησε ότι, ακόμα και εάν δικαιωθούν οι βουλευτές, δεν πρόκειται να λάβουν τα χρήματα λόγω της κρίσης.
«Σε αυτή τη συγκυρία που ζούμε, δε νοούνται αλλαγές», σχολίασε η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
Χθες το απόγευμα και αφού είχε προηγηθεί σάλος αντιδράσεων, στην κίνηση των πρώην βουλευτών αντιτάχθηκε και ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος. Με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου και Κοινοβουλευτικής Πληροφόρησης, αφού διευκρινίζει ότι «για να ισχύσει και για τους βουλευτές οποιαδήποτε διάταξη νόμου που αφορά σε αποδοχές δικαστικών λειτουργών, θα πρέπει να υπάρξει κοινή απόφαση του προέδρου της Βουλής και του υπουργού Οικονομικών», διαβεβαιώνει: «Τέτοια απόφαση ουδέποτε εκδόθηκε, ούτε βεβαίως πρόκειται να εκδοθεί».
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Αντώνης Πετρόγιαννης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα