Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Νέα λίστα φοροφυγάδων με γιατρούς, δικηγόρους και εταιρείες

Το ποσό των 100 εκατ. ευρώ προέκυψε από ελέγχους στα βιβλία 32 επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων.
Νέα λίστα φοροφυγάδων με γιατρούς, δικηγόρους και εταιρείεςΡεπορτάζ Κώστας Τσαχάκης.
Νέα λίστα με εκτεταμένα κρούσματα φοροδιαφυγής έχει ετοιμάσει το ΣΔΟΕ μετά από μπαράζ ελέγχων το τελευταίο δίμηνο.
Μεγάλα μεσιτικά γραφεία , ξενοδοχειακές μονάδες, οικοδομικές επιχειρήσεις , διαφημιστικές εταιρείες, μεγαλοδικηγόροι και γιατροί έπεσαν στην τσιμπίδα των ελεγκτών του Σώματος. Αν αθροιστούν οι περιπτώσεις απόκρυψης φόρων άνω των 150.000 ανά επιχείριση ή φυσικό πρόσωπο, η συνολική φοροδιαφυγή που διαπιστώθηκε στο διάστημα αυτό «αγγίζει» τα 100 εκατ. ευρώ .
Επί της ουσίας το ΣΔΟΕ… προετοιμάζει την επιχειρήσεις «χειροπέδες 2012» καθώς τα πρόστιμα που επιβάλλονται αν δεν διακανονιστούν η αποπληρωθούν εντός τετραμήνου τότε τα ποσά καθίσταται ληξιπρόθεσμα και ξεκινούν οι διαδικασίες για την αυτόφωρη σύλληψη των επικεφαλής των εταιρειών οι οποίες φοροδιαφεύγουν
Το ποσό των 100 εκατ. ευρώ προέκυψε από ελέγχους στα βιβλία 32 επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων. Αξίζει να σημειωθεί πως οι ελεγκτές άνοιξαν και τραπεζικούς λογαριασμούς τους οποίους αντιπαρέβαλλαν με δηλωθέντα εισοδήματα.
Τα πρόστιμα που καταλογίζονται ξεκινούν από το 40% του εισοδήματος που έχει αποκρυβεί και φθάνουν και στο διπλάσιο αν συνυπολογιστούν και προσαυξήσεις
Πιο αναλυτικά στη κορυφή της λίστας των εταιρειών που φοροδιαφεύγουν βρίσκεται επιχείρηση η οποία δραστηριοποιείται στις αγοραπωλησίες ακινήτων με έδρα των Πειραιά και υποκατάστημα σε άλλες περιοχές του λεκανοπεδίου και κυρίως στα Νότια Προάστια. Διαπιστώθηκε πως μόνο για την χρήση του 2008 απέκρυψε έσοδα ύψους 31,45 εκατ. ευρώ.
Στην δεύτερη θέση βρίσκεται εταιρεία η οποία εισάγει και διακινεί στην εγχώρια αγορά ιατρικά είδη και παράλληλα διαθέτει και διαγνωστικό κέντρο. Στην περίπτωση αυτή η φοροδιαφυγή ....κρατούσε από το 2005. Στις τελευταίες έξι χρήσεις η διοίκηση της επιχείρησης ...ξέχασε να δηλώσει έσοδα 14,15 εκατ. ευρώ.
Τα αναλογούντα πρόστιμα όπως προκύπτουν από τον Κώδικά Βιβλίων και Στοιχείων υπολογίζονται στο διπλάσιο των εσόδων τα οποία απεκρύβησαν και οι φορολογικές αρχές της επέβαλαν συνολικό πρόστιμο ύψους 28,3 εκατ. ευρώ .
Στην λίστα του ΣΔΟΕ πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν ξενοδοχειακές επιχειρήσεις καθώς πιθανότατα εντάθηκαν οι έλεγχοι μετά την ολοκλήρωση της τουριστικής περιόδου. Είναι ενδεικτικό πως μεγάλη αλυσίδα ξενοδοχείων διαπιστώθηκε ότι από το 2003 ως και το 2008 δεν δήλωνε έσοδα ή δεν εξέδιδε παραστατικά με αποτέλεσμα το συνολικό ύψος της φοροδιαφυγής να φθάσει στα 7,58 εκατ. ευρώ
Από κοντά και μεγάλο ξενοδοχείο στην Πλατεία Συντάγματος στα βιβλία του οποίου οι ελεγκτές του Σώματος απεκάλυψαν αδήλωτα έσοδα της τάξης των 7,5 εκατ. ευρώ.
Εξάλλου διαπιστώθηκε ότι ότι δύο διαφημιστικές εταιρείες -η μία εξ΄ αυτών ειδικεύεται στην υπαίθρια διαφήμιση- απέκρυψαν έσοδα 6,38 και 5,37 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Στα μεγάλα “ψάρια” συμπεριλαμβάνονται αρκετές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις οικοδομικές εργασίες και στην κατασκευή ακινήτων , μία γνωστή εταιρεία ταχυμεταφορών, αρκετοί δικηγόροι της πρωτεύουσας και μια επιχείρηση τηλεπωλήσεων. Όπως σημειώνει στέλεχος του ΣΔΟΕ οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και εντός του 2012 με αμείωτο ρυθμό και θα έχουν καλύτερα αποτελέσματα εφόσον και οι τράπεζες δίνουν με γρηγορότερους ρυθμούς τα στοιχεία που τους ζητά το Σώμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα