Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Mα που πήγαν τα λεφτά; Πότε θα εκδικασθεί και πότε τα τελεσιδικήσει η υπόθεση Proton Bankq

Άλλη μία υπόθεση που μπροστά της ωχριούν τα σκάνδαλα Κοσκωτά, Ψωμιάδη κλ.π.
Πώς «λεηλατήθηκε» η Proton Bank - Ποιοι εμπλέκονται στο σκάνδαλο
Πώς «λεηλατήθηκε» η Proton Bank - Ποιοι εμπλέκονται στο σκάνδαλο. Τι αποκαλύπτει το πόρισμα των ελεγκτών της Τράπεζας της Ελλάδος Υπεξαίρεση πολλών εκατομμυρίων ευρώ από την Proton Bank, «δανειοδοτήσεις» τεράστιων ποσών χωρίς να τηρείται κανένας κανόνας τραπεζικών συναλλαγών, χρηματοδοτήσεις μεταξύ μετόχων, στελεχών και συνεργατών με χαλαρά, προνομιακά κριτήρια, ελλιπείς διαδικασίες και χαμηλές εξασφαλίσεις, είναι μερικά μόνο από τα όσα αποκαλύπτονται στο πόρισμα των ελεγκτών της τράπεζας της Ελλάδος για την Proton Bank. Κύκλοι της αγοράς, φέρονται να κάνουν λόγο για «σκάνδαλο μπροστά στο οποίο ωχριά το σκάνδαλο Κοσκωτά». Σύμφωνα, μάλιστα, με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής», στην υπόθεση εμπλέκονται γνωστοί επιχειρηματίες όπως ο Γ. Ρήγας, μέσω του επενδυτικού ομίλου Sciens, ο Παύλος Ψωμιάδης, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή κατηγορούμενος για την υπόθεση Ασπίς, ο μεγαλομέτοχος της ομάδας μπάσκετ του Πανιωνίου, Ηλίας Λιανός, ο επιχειρηματίας Σοφοκλής Ρόβης, η εταιρεία Vosivon Holdings Ltd του Άρη Βωβού, η ηθοποιός Βάνα Μπάρμπα, ο δικηγόρος Αλέξανδρος Λυκουρέζος, αλλά και άλλοι!
Ακολουθεί απόσπασμα από το δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής»:

 «Αποκάλυψη-σοκ για τη λεηλασία της Proton Bank αποτελεί το πόρισμα των ελεγκτών της Τράπεζας της Ελλάδος. Δεν είναι μόνο η υπεξαίρεση από τον κ. Λαυρέντη Λαυρεντιάδη των 52 εκατ. ευρώ, υπόθεση για την οποία έχει επιληφθεί ο Εισαγγελέας, αλλά ποσό σχεδόν δεκαπλάσιο που μέσα από ένα σύμπλεγμα τραπεζικών και επιχειρηματικών συναλλαγών και χρηματοδοτήσεων βγήκε από τα ταμεία της τράπεζας και μεταφέρθηκε στην Alaπs. Όπως αναφέρουν κύκλοι της αγοράς, «το σκάνδαλο Κοσκωτά ωχριά μπροστά σ’ αυτό της Proton Βank».
Το πόρισμα των ελεγκτών της Διεύθυνσης Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος που παρουσιάζει «Το Βήμα» αποκαλύπτει χρηματοδοτήσεις μεταξύ μετόχων, στελεχών και συνεργατών με χαλαρά, προνομιακά κριτήρια, ελλιπείς διαδικασίες και χαμηλές εξασφαλίσεις.
Οι χρηματοδοτήσεις εμφανίζονται σαν να αφορούν προσωπικές συναλλαγές μεταξύ φίλων, χωρίς καμία αίσθηση τραπεζικής λειτουργίας, με βασικούς κανόνες και πρακτικές του χρηματοπιστωτικού συστήματος να καταπατούνται. Ενας κύκλος επιχειρηματιών με κοινά επενδυτικά συμφέροντα γύρω από τις εταιρείες του κ. Λαυρεντιάδη αλλά και διάφοροι «ημέτεροι» και «κολλητοί» αντιμετωπίζουν την τράπεζα ως προσωπικό ταμείο περιφρονώντας τους καταθέτες που είχαν εμπιστευθεί τα χρήματά τους. Αναμφίβολα το θέμα εγείρει ζητήματα για τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και προκαλεί ερωτήματα προς τις αρμόδιες αρχές που άφησαν το πράγμα να πάρει τέτοιες διαστάσεις.
Μέσα από τον έλεγχο των δανείων της Proton Bank προκύπτει το έγκλημα που συντελέστηκε από τον κ. Λαυρέντη Λαυρεντιάδη κατά της εταιρείας Alaπs. Εκτός από δάνειο 50,6 εκατ. ευρώ που έχει χορηγήσει άμεσα η Proton Bank στην Αlaπs, για το οποίο η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά πιθανή ζημιά 20,1 εκατ. ευρώ, η τράπεζα χρηματοδότησε την εξαγορά θυγατρικών εταιρειών της Alaπs από πρώην στελέχη της ύστερα από απόφαση της διοίκησης να επικεντρώσει τις δραστηριότητές της στον κλάδο του φαρμάκου και να απεμπλακεί από τις υπόλοιπες. Το σχέδιο πήρε την «έγκριση» της Deutsche Bank, η οποία είχε προσληφθεί από τον κ. Λαυρεντιάδη ως σύμβουλος για να υποδείξει τη μέθοδο της διάσπασης του ομίλου. «Η εισήγηση της Deutsche Bank προς τη διοίκηση της εταιρείας ήταν να προχωρήσει σε αποσχίσεις θυγατρικών (sπn offs) και να επικεντρωθεί στα γεννόσημα φάρμακα, καθώς οι μεταρρυθμίσεις στην Υγεία αναμένεται να αυξήσουν τη διείσδυση των γεννοσήμων στην αγορά» αναφέρεται στο πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος.
Οι ελεγκτές σημειώνουν ότι σχεδόν το σύνολο των sπn offs εξαγοράστηκε από εταιρείες των οποίων οι βασικοί μέτοχοι ήταν στελέχη της Alaπs και συνεργάτες του κ. Λαυρεντιάδη και πως η Protοn Bank ήταν η αποκλειστική τράπεζα που τους χρηματοδότησε. Οσον αφορά το τίμημα μεταβίβασης, αναφέρουν ότι «διενεργήθηκαν αποτιμήσεις από ορκωτούς οι οποίες εμφανίζουν αδυναμίες».
Στο πόρισμα επισημαίνεται ότι από τα δάνεια που εκταμιεύθηκαν από την Proton Bank προς τα sπn offs συνολικού ύψους 524 εκατ. ευρώ ποσό τουλάχιστον 490 εκατ. ευρώ μεταφέρθηκε στην Alaπs. Δηλαδή, ο κ. Λαυρεντιάδης έσπασε την Alaπs σε κομμάτια και τα πούλησε σε φίλους και συνεργάτες του, οι οποίοι για την αγορά τους πήραν δάνεια από την Proton Bank. Με τον τρόπο αυτόν τα λεφτά των καταθετών μεταφέρθηκαν στις τσέπες του κ. Λαυρεντιάδη.
Οι χρηματοδοτήσεις των εξαγορών έγιναν με διαδικασίες - εξπρές και σε συγκεκριμένη περίοδο, μεταξύ 7 και 9 Ιουνίου 2010, ώστε να ολοκληρωθεί σύντομα η «δουλειά». Το χρονικό διάστημα όμως δεν ήταν αρκετό για να ολοκληρωθεί τυπικά η όλη διαδικασία, με αποτέλεσμα να καταγράφονται πολλές παρατυπίες. Μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις η εξαγοράζουσα εταιρεία συστήθηκε λίγες ημέρες πριν, ακόμη και την ίδια ημέρα με την κατάθεση του αιτήματος προς την Proton Bank για τη χρηματοδότηση της εξαγοράς.
Χορηγήσεις-εξπρές
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η έκδοση ομολογιακού δανείου προς την εταιρεία Rovinvest του επιχειρηματία κ. Σοφοκλή Ρόβη, η οποία εξαγόρασε στις 9 Ιουνίου 2010 τις εταιρείες Provet και Κτηνιατρική Προμηθευτική. Για τις εξαγορές αυτές η Rovinvest πήρε ομολογιακό δάνειο ύψους 57,6 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία συνέταξε επίσημο αίτημα χρηματοδότησης στις 7 Ιουνίου 2010, το οποίο υπέβαλε μέσω fax την επομένη 8 Ιουνίου 2010. Το δάνειο εγκρίθηκε αυθημερόν από την Επιτροπή Πιστοδοτήσεων της Proton Bank (απόφαση 1484/8.6.2010) και εκταμιεύθηκε την επομένη 9 Ιουνίου 2010.Οπως αναφέρουν οι ελεγκτές, η χορήγηση αποφασίστηκε «χωρίς εισήγηση», η οποία κατατέθηκε τελικώς στις 16 Ιουνίου, δηλαδή, όπως τονίζουν, «μεταγενέστερα της εκταμίευσης». Σ ύμφωνα με τους ίδιους, αυτό «αποτελεί παραβίαση των εσωτερικών διαδικασιών της τράπεζας».Επίσης κατά την ημέρα χορήγησης των δανείων «εκκρεμούσε η προσκόμιση σειράς πιστοποιητικών, πολλά εκ των οποίων προβλέπονται ως όρος για τη χορήγηση ομολογιακού δανείου», όπως αναφέρεται στο πόρισμα.
Με πανομοιότυπο τρόπο, τις ίδιες ακριβώς ημερομηνίες και τις ίδιες παρατηρή σεις εκ μέρους των ελεγκτών της Τράπεζας της Ελλάδος (λες και ήταν γραμμένες με καρμπόν) έγινε η χρηματοδότηση της εξαγοράς της Alaπs Medical & Diagnostics από τη Νovo Atreus, εταιρεία που ανήκει στον επιχειρηματία κ. Γιάννη Μπαϊλάν κατά 99,2% και είχε συσταθεί με συμβολαιογραφική πράξη της κυρίας Αικατερίνης Πελέκη, γνωστής από το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου. Τις ίδιες ημέρες, 8 και 9 Ιουνίου 2010, πραγματοποιήθηκε η εξαγορά της Μεντιτέκ από τη First Aid Care, η οποία, σύμφωνα με το πόρισμα, συστάθηκε λίγες ημέρες πριν και συγκεκριμένα την 1η Ιουνίου 2010 από τον κ. Αντώνη Ρογκόπουλο, που είναι διευθύνων σύμβουλος και στην Καραϊσκάκη ΑΕ, εταιρεία που διαχειρίζεται το γήπεδο του Ολυμπιακού και η η οποία ανήκει κατά 50% στον κ. Λαυρεντιάδη. Η εξαγορά έγινε με χρηματοδότηση ύψους 60 εκατ. ευρώ από την Proton Bank και παρουσίασε ανάλογα προβλήματα με τις παραπάνω εξαγορές τόσο όσον αφορά τη δυνατότητα εξυπηρέτησης του δανείου όσο και τη διαδικασία.
Εταιρεία που συστήθηκε για την εξαγορά των θυγατρικών της Alaπs με χρηματοδότηση της Proton Bank ήταν και η Devtec του κ. Παντελή Ντεβετζή, η εταιρεία του οποίου Biochem Diagnostics είχε εξαγοραστεί το 2007 από τον όμιλο Alaπs. Τη φορά αυτή οι ρόλοι αντιστράφηκαν και ο κ. Ντεβετζής πήρε δάνειο από την Proton Bank ύψους 57 εκατ. ευρώ για την εξαγορά της εταιρείας Gerolymatos Animal Health του ομίλου της Alaπs. Και στην περίπτωση αυτή το αίτημα κατατέθηκε στις 8 Ιουνίου 2010 και η εκταμίευση έγινε την επομένη. Το μοτίβο επαναλαμβάνεται τις ίδιες ημερομηνίες και για τη δανειοδότηση του επιχειρηματία κ. Κώστα Μπαλλή με 75 εκατ. ευρώ για την εξαγορά της εταιρείας Ballis Personal and Home Care.

«Χορός» θυγατρικών
Ένα άλλο κοινό σημείο όλων αυτών των εξαγορών, όπως προκύπτει από την έρευνα των ελεγκτών της Τράπεζας της Ελλάδος, είναι ότι ως μελέτη βιωσιμότητας της εξαγοράς παρουσιάζεται το αντίστοιχο απόσπασμα από έκθεση της Deutsche Bank. Όπως επανειλημμένως αναφέρουν οι ελεγκτές, η παρουσίαση της Deutsche Bank περιέχει περιορισμένη πληροφόρηση. Δεν υπάρχουν, δηλαδή, επαρκή στοιχεία για το business plan, τις προβλεπόμενες ταμειακές ροές κτλ., παραβιάζοντας, όπως τονίζεται στο πόρισμα, «τηβασική προϋπόθεση της τράπεζας ότι για την έγκριση ενός δανείου απαιτείται η τεκμηριωμένη δυνατότητα αποπληρωμής του δανείου».
Δάνεια υπερ-εξπρές με διάτρητες διαδικασίες έχουμε και στην περίπτωση της χρηματοδότησης του επενδυτικού ομίλου Sciens του επιχειρηματία κ. Γιάννη Ρήγα, όπου η κυρία Βασιλική Αθανάσογλου, σύζυγος του τότε διευθύνοντος συμβούλου της Proton κ. Αντώνη Αθανάσογλου, εμφανίζεται ως συνεργαζόμενη δικηγόρος. Η θυγατρική της Sciens Cyprus Properties & Holdings Ltd ιδρύθηκε τον Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010 ως offshore εταιρεία με έδρα τις νήσους Κέιμαν. Την ίδια ημέρα, παραμονή Χριστουγέννων, κατέθεσε αίτηση στην Proton Bank για δάνειο 35 εκατ. ευρώ, το οποίο εγκρίθηκε την Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου και εκταμιεύθηκε αυθημερόν. Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι ελεγκτές, το επίσημο εισηγητικό έγινε δύο μήνες μετά, στις 21 Φεβρουαρίου 2011. Σ’ αυτό, προσθέτουν, αναφέρεται ότι «το δάνειο θα χρησιμοποιηθεί για επενδυτική εξαγορά στον χώρο του real estate, χωρίς ωστόσο να δίνονται περαιτέρω διευκρινίσεις, αν και η εκταμίευση είχε ήδη πραγματοποιηθεί».
Η λήψη μη επαρκών καλύψεων χτύπησε κόκκινο στην περίπτωση της δανειοδότησης του κ. Ανδρέα Ριαλά, προέδρου και μεγαλομετόχου της On Telecoms, η χρηματοδότηση του οποίου με 3,6 εκατ. ευρώ χαρακτηρίζεται από τους ελεγκτές «υψηλού κινδύνου». Οπως σημειώνουν, αρχικά στη σύμβαση είχε τεθεί όρος ο κ. Ριαλάς να μη μεταβάλει κατά τη διάρκεια του δανείου τα ακίνητα περιουσιακά του στοιχεία στο Λονδίνο αξίας 4 εκατ. στερλινών. Εν τούτοις προχώρησε μονομερώς στη διαγραφή του όρου από τη σύμβαση με«σιωπηρή αποδοχή της τράπεζας», όπως αναφέρεται. Συνολικά οι επιχειρήσεις του κυπριακής καταγωγής κ. Ριαλά, ο οποίος έχει εξαγοράσει και το επενδυτικό κεφάλαιο North Real Estate Opportunities του κ. Γιώργου Παπαμαρκάκη , πρωταγωνιστή στο σκάνδαλο με τα δομημένα ομόλογα, έχουν χρηματοδοτηθεί με περίπου 30 εκατ. ευρώ από την Proton Bank.
ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΚΙ Ο ΚΟΥΜΠΑΡΟΣ
Οι συστάσεις, οι φίλοι και τα ανοίγματα
Δάνεια χορηγούνταν σε «ημετέρους» και φίλους κατόπιν συστάσεως των μετόχων και μελών του διοικητικού συμβουλίου, όπως στην περίπτωση του κ. Σπύρου Μαρτσέκη, αναπληρωτή γενικού διευθυντή της εταιρείας KPMG. Σύμφωνα με το πόρισμα, ο κ. Μαρτσέκης έλαβε προσωπικό δάνειο ύψους 320.000 ευρώ ύστερα από σύσταση του κ. Αντώνη Αθανάσογλου αλλά και λόγω των στενών σχέσεών του με τον κ. ΛαυρέντηΛαυρεντιάδη, καθ’ ότι «ο τελευταίος έχει βαφτίσει το παιδί του κ. Μαρτσέκη», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται. Στην έκθεση σημειώνεται ότι το δάνειο χορηγήθηκε με «πολύ ευνοϊκό πρόγραμμα αποπληρωμής» και πως μοναδική εξασφάλιση αποτελεί «ενέχυρο επί προθεσμιακής κατάθεσης 50.000 ευρώ».
Μεσολάβηση του ενός εκ των ιδρυτών της Proton Bank κ. Ηλία Λιανού υπήρξε στη χρηματοδότηση του ατζέντη παικτών μπάσκετ κ. Τάσου Δελημπασάκη. Ο κ. Λιανός, μεγαλομέτοχος στην ομάδα μπάσκετ του Πανιωνίου, εμφανίζεται να καταβάλλει από λογαριασμό του 260.000 ευρώ για πληρωμή δόσεων και ληξιπρόθεσμων τόκων δανείου ύψους 650.000 ευρώ που είχε πάρει ο κ. Δελημπασάκης. Μάλιστα, όπως σημειώνουν οι ελεγκτές, «ο κ. Λιανός ήταν παράλληλα και πρόεδρος της Επιτροπής Πιστοδοτήσεων της τράπεζας συμμετέχοντας στη διαδικασία έγκρισης των δανείων του πιστούχου»! Η κυρία Βάνα Μπάρμπα εμφανίζεται να έχει πάρει δύο στεγαστικά δάνεια συνολικού υπολοίπου 388.000 ευρώ και ένα προσωπικό δάνειο 23.000 ευρώ έναντι προσημείωσης διαμερίσματος 152 τ.μ. στη Γλυφάδα, εμπορικής αξίας 610.000 ευρώ. Οι ελεγκτές σημειώνουν ότι «η τράπεζα προέβη στην έγκριση του προσωπικού δανείου ενώ υφίσταντο καθυστερημένες δόσεις στα στεγαστικά δάνεια και επιπροσθέτως είχαν εμφανιστεί στον Λευκό Τειρεσία ληξιπρόθεσμες οφειλές από κάρτες, οι οποίες εξακολουθούν να εμφανίζονται και κατά το 2011».
Ο δικηγόρος Αλέξανδρος Λυκουρέζος αναφέρεται ότι έχει πάρει επενδυτικό δάνειο 563.000 ευρώ με προσημείωση γραφειακού χώρου 175 τ.μ. στο Κολωνάκι εκτιμώμενης αξίας 700.000 ευρώ. Όπως σημειώνεται στην έκθεση, «το ακίνητο είναι ιδιοκτησίας της εταιρείας Adroit Maritime Co Ltd, από την οποία έχει ληφθεί η εταιρική εγγύηση». Οι ελεγκτές όμως προσθέτουν ότι «εκκρεμεί η προσκόμιση του legal oπnion ώστε να επιβεβαιωθεί η ορθότητα της εν λόγω εγγύησης».
Ο κ. Ευθύμιος Μπουλούτας, μέχρι πρότινος διευθύνων σύμβουλος της Marfin Popular Bank, ρύθμισε τον Σεπτέμβριο του 2010 οφειλή του ύψους 1,9 εκατ. ευρώ προς την Proton Bank μεταθέτοντας τη λήξη του δανείου του από τον Ιούλιο του 2010 στον Ιούλιο του 2015. Όπως επισημαίνουν οι ελεγκτές της Τράπεζας της Ελλάδος, το δάνειο είχε χορηγηθεί με ενέχυρο περίπου 445.000 μετοχές της MIG, η αξία των οποίων την περίοδο του ελέγχου ήταν 240.000 ευρώ ή μόλις 13% του ποσού του δανείου έναντι 149% που προβλέπεται από την κεντρική τράπεζα. Ένα άλλο στέλεχος του ομίλου της MIG, ο κ.Κυριάκος Μάγειρας , διευθυντής Χρηματοδοτήσεων της εταιρείας, έλαβε δάνειο 1 εκατ. ευρώ το 2007 το οποίο έληγε το 2010. Εγινε όμως ρύθμιση μεταθέτοντας τη λήξη του υπολοίπου (550.000 ευρώ) το 2015. Προς κάλυψη του δανείου έχουν ληφθεί ενέχυρο 290.000 μετοχές της MIG αξίας 156.000 ευρώ κατά τη σύνταξη της έκθεσης που χαρακτηρίζεται χαμηλό καθώς απαιτείται ενέχυρο που θα καλύπτει το 149% του δανείου.
Για περισσότερες λεπτομέρειες και για να διαβάσετε ολόκληρο το δημοσίευμα της εφημερίδας, πατήστε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα