Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Ερώτηση για τους εμπρησμούς δασών από ξένη δύναμη

Ερώτηση προς
Α) Τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Στ. Δήμα
Β) Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γ. Παπακωνσταντίνου
Γ) Τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Τ. Γιαννίτση
Θέμα: «Εμπρησμοί δασών από παράγοντες και κατόπιν σχεδίου ξένης δύναμης»
Όπως προέκυψε από συνέντευξη σε τουρκική εφημερίδα ο τ. Τούρκος πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ, (παρά την τυπική ανασκευή μετά τις αντιδράσεις) μίλησε για την ύπαρξη σχεδίου-και των σχετικών πιστώσεων-της προκατόχου του κ. Τανσού Τσιλέρ για εμπρησμό ελληνικών δασών. Το να διαθέτει ένας πρωθυπουργός κονδύλια και γραμμή πιστώσεως για εμπρησμούς δασών των γειτονικών χωρών είναι αυτόχρημα ανατριχιαστικό. Η καταγγελία δεν προέρχεται όμως από τυχαίο πρόσωπο αλλά από πρώην Π/Θ.

Επιπλέον, όπως πληροφορούμαστε, τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Δασική Υπηρεσία καταδεικνύουν ένα αφύσικα υψηλό ποσοστό καμένων εκτάσεων, ειδικά στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, καθ' όλη την δεκαετία του ΄90, τόσο πριν όσο και μετά την θητεία της κ. Τσιλέρ.
Το θέμα είναι άκρως σοβαρό: άπτεται της ασφαλείας της χώρας, της προστασίας του περιβάλλοντος και των διακρατικών, εταιρικών και συμμαχικών σχέσεων των χωρών.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Σε ποιές ενέργειες σκοπεύει να προβεί στο επίπεδο της Ε.Ε. της οποίας η Τουρκία είναι υποψήφιο μέλος, καθώς και στο ΝΑΤΟ, τον ΟΗΕκαι όπου σε διεθνή φόρα που κρίνει αναγκαίο να το πράξει.
2. Έχει ζητήσει εξηγήσεις από την Τουρκία αλλά το ζητούμενο είναι τι θα πράξει αν αυτές-όπως είναι το πιθανότερο-είτε δεν παρασχεθούν είτε αποδειχθούν παραπλανητικές ή άκρως ανεπαρκείς;
3. Αν εξετάζεται η διαδικασία αίτησης αποζημίωσης για τις οικονομικές επιπτώσεις των πυρκαγιών και σε ποιό επίπεδο;
4. Ποια είναι τα στατιστικά στοιχεία αριθμού πυρκαγιών και καμένων εκτάσεων που διαθέτει η Δασική Υπηρεσία, ιδίως για τα νησιά του Αν. Αιγαίου, από το 1985 έως σήμερα. Στοιχεία περί των εκτάσεων που κάηκαν και εκείνων που κάηκαν περισσότερο της μιας φοράς. Ποιές εκτάσεις στα νησιά αυτά, λόγω των αλλεπάλληλων πυρκαγιών, απώλεσαν τον δασικό τους χαρακτήρα;
5. Τι πράττει το υπουργείο Περιβάλλοντος, για την αποκατάστασή τους, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα. Τι οδηγίες προτίθεται να δώσει στις κατά τόπους υπηρεσίες για την προετοιμασία μελετών αναδασώσεων, όπου δεν υπάρχουν, και του κατά προσέγγιση κόστους τους και γενικώς αν είναι σε θέση να στοιχειοθετηθεί πρακτικώς ένα κατά προσέγγιση κόστος αποζημιώσεως.
Η βουλευτής
Ντόρα Μπακογιάννη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα