Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

Aγορά Τριφυλίας : Χοιρινό στο γιορτινό τραπέζι

Χοιρινό, που είναι πιο φθηνό, επιλέγουν στην Τριφυλία οι πολίτες για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι τους. Η κίνηση τις προηγούμενες μέρες ήταν υποτονική και, σε σχέση με προηγούμενες εορταστικές περιόδους, αισθητά μειωμένη. Κόσμος, μπορεί μεν, έστω και λιγότερος, να κυκλοφορεί, αλλά οι αγορές του είναι περιορισμένες, αφού έχουν περιοριστεί οι οικονομικές του δυνατότητες.
Στα κρεοπωλεία της Τριφυλίας χθες και σήμερα, τελευταία μέρα, ό,τι κινηθεί, αλλά «χαλαρά». Εμείς επισκεφθήκαμε χθες κρεοπωλεία στους Γαργαλιάνους, τα Φιλιατρά και την Κυπαρισσία, μιλήσαμε με κρεοπώλες και σας παραθέτουμε τι δήλωσαν στο «Θ»:

Στάθης Γιαννόπουλος, στην Κεντρική Αγορά Γαργαλιάνων: «Τα πράγματα είναι υποτονικά. Ο κόσμος έρχεται, ρωτάει τιμές, βλέπει τα εκλεκτά κρέατα που έχουμε και χορταίνει και με το μάτι πλέον! Δεν ψωνίζει όπως άλλες εποχές. Είναι διστακτικός. Αυτή είναι από τις χειρότερες χρονιές και περιόδους γιορτών, εμπορικά. Στην περιοχή, γαλοπούλες δεν τρώνε πολύ, αυτό είναι “αμερικανιά”, συνήθεια αμερικάνικη. Εδώ τρώνε αρνάκι γάλακτος, κατσικάκι γάλακτος, μοσχάρι γάλακτος, αγριογούρουνο, χοιρίδιο μικρό για το φούρνο. Οι τιμές είναι στα ίδια επίπεδα με τα περυσινά και δε διαφέρουν, όπως πουλούσαμε και πριν από τις γιορτές. 10, 11, 12, το χοιρινό. Ντόπιο χοιρινό μπορεί να πάρει κάποιος και με 4 ευρώ το κιλό!».
Στέλιος Τσίτσας, στην Κεντρική Αγορά Γαργαλιάνων: «Ο κόσμος είναι σφιγμένος πολύ. Έρχεται, ρωτάει για κρέατα και τιμές, ρωτάει μέχρι πότε θα είμαστε ανοιχτά και είναι συνέχεια στο ψάξιμο. Πιστεύω ότι τελευταία στιγμή θα αποφασίσει να πάρει, όχι την ποσότητα την περυσινή, αλλά λιγότερο, για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι του. Μέχρι τώρα η κίνηση δεν είναι ιδιαίτερη. Περιμένει ο κόσμος να πάρει και την επιδότηση και τελευταία μέρα θα κινηθεί, θα ψωνίσει. Περισσότερο επιλέγουν αρνάκι και χοιρινό, γαλοπούλες όχι και τόσο, γιατί, όσο να το κάνεις, είναι αγροτική περιοχή και έχουν και οι ίδιοι, αλλά και μοσχάρι. Υπάρχει μία πτώση σε σχέση με πέρυσι. Οι τιμές είναι και λίγο κάτω από τα περυσινά επίπεδα. Πέρυσι πουλούσαμε 11, φέτος 10, 9 πουλάμε τη γαλοπούλα. Είναι καλές οι τιμές».

Παναγιώτης Αλεξανδρόπουλος, στον πεζόδρομο των Φιλιατρών: «Τις μέρες αυτές, νομίζω, έχουμε μια πάρα πολύ καλή κίνηση. Κυμαίνεται στα περυσινά επίπεδα, μπορεί και λίγο πεσμένη, αλλά για την εποχή και με την κρίση, είναι πολύ καλή. Ο κόσμος, μέρες που έρχονται, θα φάει “αναγκαστικά”, δεν μπορεί να κάνει αλλιώς, έστω και λιγότερο. Την τιμητική τους έχουν η γαλοπούλα και το χοιρινό, αλλά επιλέγουν όλα τα κρέατα, και αρνί και μοσχάρι επίσης. Οι τιμές μπορώ να πω ότι είναι και φθηνότερες από πέρυσι».

Παναγιώτης Οικονομόπουλος, στον πεζόδρομο των Φιλιατρών: «Η κίνηση είναι καλή, αλλά όχι τόση όπως πέρυσι. Κόσμος κυκλοφορεί στην αγορά και μπαίνει μέσα, αλλά δεν ψωνίζει όπως πέρυσι. Παίρνουν και χοιρινό και αρνάκι – κατσικάκι και γαλοπούλα και μοσχάρι, αλλά λιγότερο, λίγο απ’ όλα. Οι τιμές είναι καλές, από 10 ευρώ, ενώ υπάρχουν και πιο φθηνά κρέατα, κοτόπουλο, πανσέτα, μπούτι χοιρινό».

Θεόδωρος Γκρίτζαλης, στην Κυπαρισσία: «Η κίνηση είναι λίγο υποτονική, αλλά αυτές τις δύο τελευταίες μέρες μεγαλώνει. Όμως, σε σχέση με πέρυσι, κάθε χρόνο και χειρότερα, που λέμε. Ο κόσμος έχει πρόβλημα οικονομικό και η αγορά κινείται ελαφρά. Ψωνίζουν λιγότερα κιλά, γιατί η τσέπη δεν αντέχει. Αυτές τις μέρες τα πρωτεία έχει το χοιρινό και μετά το αρνάκι και το κατσικάκι, το μοσχάρι είναι τελευταίο ως επιλογή. Οι τιμές είναι αρκετά καλές και ξεκινάνε το χοιρινό από 5 ευρώ μέχρι 6.5 – 7 ευρώ το χοιρίδιο, ενώ το αρνάκι παίζει από 9.5 μέχρι 10 ευρώ».

Ηλίας Ζουρτσάνος στην Κυπαρισσία: «Η κίνηση είναι μειωμένη, γύρω στο 30% από άλλα Χριστούγεννα, παρ’ όλο που οι τιμές είναι πολύ καλές. Υπάρχουν ντόπια κρέατα στην αγορά, ποιοτικά. Ο κόσμος όμως είναι δύσκολος, είναι σφιχτός πολύ, έχει πρόβλημα οικονομικό και η αγορά είναι πεσμένη. Λίγος κόσμος κυκλοφορεί, αλλά δε βλέπεις χαμόγελα στον κόσμο. Σκέψεις μόνο. Το πρώτο πράγμα που κάνουν όταν μπαίνουν στο μαγαζί, είναι να ρωτήσουν τις τιμές, πόσο έχει, και να τους κάνουμε καλύτερη τιμή. Περισσότερο, τώρα τα Χριστούγεννα, επιλέγουν χοιρινό γιατί είναι πιο φθηνό. Ξεκινάνε από 4 ευρώ μέχρι 6. Και μετά αρνάκι».
Σωτήρης Ρίζος στην Κυπαρισσία: «Η κίνηση τις μέρες αυτές πάει πολύ δειλά. Περιμέναμε περισσότερα, αλλά έχει μειωθεί κατά 30%. Αύριο (σ.σ. σήμερα) περιμένουμε, πλέον, τελευταία μέρα. Κόσμος λίγος, κοιτάει και ούτε καν ρωτάει. Αυτοί που ψωνίζουν, παίρνουν λίγο απ’ όλα, αλλά περισσότερο χοιρινό, που είναι πιο φθηνό. Περυσινές τιμές έχουμε και πιο κάτω, αλλά κίνηση δεν υπάρχει».
Του Ηλία Γιαννόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα