Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Πτώση σε Ιατρικές και Νομικές Σχολές - Στροφή σε σχολές που δίνουν άμεσα δουλειά

Πτώση σε Ιατρικές και Νομικές Σχολές - Στροφή σε σχολές που δίνουν άμεσα δουλειά
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ
Γενική πτώση στις βάσεις εισαγωγής στις σχολές με μεγάλη ζήτηση (ιατρικές και νομικές) καταγράφεται φέτος, ενώ ανοδικά κινήθηκαν βάσεις στις στρατιωτικές σχολές με εξαίρεση της σχολές Ικάρων και Ευελπίδων που έμειναν σταθερές. Ανοδο παρουσίασαν, επίσης οι σχολές τουριστικών επαγγελμάτων και διοίκησης τουριστικών επιχειρήσεων.
Πτώση καταγράφηκε σε 338 τμήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ιατρική Σχολή Αθηνών έπεσε για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια κάτω από τα 19.000 μόρια, ενώ εντυπωσιακή ήταν η πτώση και στις οικονομικές σχολές.
Καθοδική ήταν η πορεία των βάσεων στις νομικές σχολές (στην Αθήνα η μείωση ήταν της τάξης των 408 μορίων), καθώς και στις πολυτεχνικές σχολές (959 μόρια ήταν η πτώση στη σχολή Πολιτικών Μηχανικών της Αθήνας).
Το ρεκόρ πτώσης σημειώθηκε στη Σχολή Ιταλικής Γλώσσης και Φιλολογίας (5.023) μόρια, ενώ η μεγαλύτερη πτώση σε σχολή των δύο μεγάλων αστικών κέντρων χωρίς ειδικά μαθήματα εισαγωγής καταγράφηκε στο Τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (1809 μόρια).
Πτώση σε Ιατρικές και Νομικές Σχολές - Στροφή σε σχολές που δίνουν άμεσα δουλειά Αντίθετα, ρεκόρ ανόδου σημείωσε η Μουσική Σχολή Αθήνας όπου η βάση εισαγωγής εκτοξεύθηκε κατά 6.670 μόρια.
Συνολικά 28 τμήματα έμειναν σταθερά, αλλά ταυτόχρονα υπάρχουν φέτος και 28 νέα τμήματα προερχόμενα από συγχωνεύσεις της «Αθηνάς» που δεν είναι συγκρίσιμα, σε σχέση με τις περσινές επιδόσεις των υποψηφίων τους).
Συνολικά 26 τμήματα έχουν εφέτος εισακτέους με βαθμολογίες άνω των 18.000 μορίων, δηλαδή ένα 5,75% του συνόλου τους (ενώ πέρυσι ήταν 8%). Αντίθετα, κάτω των 10.000 μορίων βρέθηκαν εφέτος 119 μόρια σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ (πέρυσι ήταν 81 τμήματα).
Στα ΤΕΙ καταγράφηκαν καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με πέρυσι, με τα τμήματα «πρώτης γραμμής» να καταγράφουν άνοδο. Αντίθετα σε άλλα τμήματα έχουμε εφέτος πολύ χαμηλές βάσεις εισαγωγής (π.χ. τα τμήματα τουριστικών επιχειρήσεων, όπου ειδικό μάθημα που εξεταζόταν ήταν τα Αγγλικών και θα δεχθεί εφέτος πρωτοετείς με βάση κοντά στα 4000 μόρια).
Ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων φέτος ανήλθε σε 104.988 (από 116.173 πέρυσι).
Στα πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στα ΤΕΙ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού εισήχθησαν συνολικά 71.761 απόφοιτοι του Λυκείου (80.615 πέρυσι).
Αναλυτικά οι πίνακες με τις βάσεις εισαγωγής σε Πανεπιστήμια και Τεχνολογικά Ιδρύματα:
Στο διαδίκτυο «ανέβηκαν» επίσης και συγκριτικοί πίνακες με τις βάσεις της φετινής χρονιάς σε σχέση με αυτές του 2012:
Η διαδικτυακή ανάρτηση των αποτελεσμάτων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση έγινε στις 10.00 στην διεύθυνση results.minedu.gov.gr, όπου οι υποψήφιοι θα πρέπει να πληκτρολογήσουν:
  • τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους
  • τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα –Πατρώνυμο - Μητρώνυμο
Την ίδια ώρα αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο και τα αποτελέσματα των εισαγόμενων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με τις ειδικές κατηγορίες των αλλοδαπών-αλλογενών και των αποφοίτων Λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων Κρατών-Μελών της Ε.Ε. μη ελληνικής καταγωγής, στην διεύθυνσηmoreresults.minedu.gov.gr.
Σε αυτή την περίπτωση οι υποψήφιοι θα πρέπει να πληκτρολογήσουν τον αριθμό ταυτότητας ή Διαβατηρίου τους.
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δώσουν οι υποψήφιοι στον εντοπισμό της βάσης που τους αφορά, καθώς το ιδιαίτερα πολύπλοκο σύστημα θα αποδώσει πολλές διαφορετικές βάσεις ανά σχολή. Αυτό, καθώς υπάρχουν τέσσερις διαφορετικές βάσεις (γενική, πολυτέκνων, τριτέκνων και κοινωνικών κριτηρίων) που αφορούν αποτελέσματα για αυτούς που έδωσαν εξετάσεις φέτος, αυτούς που απλώς συμπλήρωσαν μηχανογραφικό, αυτούς που προέρχονται από τα τεχνικά λύκεια, αυτούς που προέρχονται από τα γενικά νυχτερινά και αυτούς από τα νυχτερινά ΕΠΑΛ.
Τι ισχύει για μετεγγραφές
Οι φετινοί επιτυχόντες θα πρέπει να ξέρουν ότι θα έχουν τη δυνατότητα, εφόσον το επιθυμούν και ανήκουν στις κατηγορίες που προβλέπει ο νόμος, να καταθέσουν αιτήσεις μετεγγραφής.
Συγκεκριμένα, δικαίωμα μετεγγραφής έχουν όσοι έχουν εισαχθεί στην Ανώτατη Εκπαίδευση τα σχολικά έτη 2010-2011, 2011-2012 και 2012-2013 εφόσον κατά το έτος 2011 το ετήσιο εισόδημά τους και των μελών της οικογένειάς τους δεν ξεπερνούσε το ποσό των 7.500 ευρώ κατά κεφαλήν. Για τις μονογονεϊκές οικογένειες, για υποψηφίους με συγκεκριμένα θέματα υγείας, για παιδιά περισσότερο από 10 μήνες ανέργων το ποσό διπλασιάζεται στα 15.000 ευρώ κατά κεφαλήν.
Οι μετεγγραφές γίνονται με υπουργική απόφαση και ο αριθμός των θέσεων δεν επιτρέπεται να ξεπερνά το 10% του συνολικού αριθμού των εισακτέων ανά Σχολή ή Τμήμα στην Αττική ή τη Θεσσαλονίκη και το 15% του συνολικού αριθμού των εισακτέων στις υπόλοιπες Σχολές ή Τμήματα. Από τις διατιθέμενες θέσεις το 30% θα διατεθεί στους εισακτέους της σχολικής χρονιάς 2010-2011, το 40% στους εισακτέους της σχολικής χρονιάς 2011-2012 και το 30% στους εισακτέους της σχολικής χρονιάς 2012-2013.
Τα κριτήρια μετεγγραφής κατατάσσονται ως εξής:
  • εισόδημα του υποψηφίου και της οικογένειάς του
  • αν πάσχει από συγκεκριμένες παθήσεις
  • αν έχει αδέλφια ενεργούς φοιτητές
  • αν οι γονείς του υποψηφίου πάσχουν από συγκεκριμένες παθήσεις
  • αν είναι θύμα τρομοκρατίας και, τέλος,
  • τα μόρια εισαγωγής του υποψηφίου στην Ανώτατη Εκπαίδευση
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα