Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Το θεατρικό πρόσωπο της κρίσης στη Μικρή Επίδαυρο

Το Cyclops Survival αποτελεί την συμβολή του Κέντρου Κλασικού Δράματος και Θεάματος στο πρόγραμμα World Crisis Theatre (Είσοδος ελεύθερη)

«Το να πετάς ατάκες για την κρίση και τους υπαίτιους γι' αυτήν, έχει γίνει ένας κοινός τόπος για πολλές παραστάσεις και δηλώσεις ανθρώπων του θεάτρου στον Τύπο» δηλώνει σε ανακοίνωσή του, το Κέντρο Κλασικού Δράματος και Θεάματος. «Το να προσεγγίσεις όμως θεατρικά την κρίση, πέρα από τον αφορισμό και το σύνθημα, είναι τόσο σημαντικό όσο και δύσκολο.»
Η θεατρική πρσέγγιση της κρίσης στάθηκε αφορμή για την συσπείρωση θεάτρων από πέντε ευρωπαϊκές χώρες στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος CULTURE World Crisis Theatre: από την Γαλλία το σχήμα LaTransplanisphere, από την Ιταλία το Teatro Internazionale, από την Πορτογαλία το Ex Quorum, από την Γερμανία το Bildung und Ιntegrazion και από την Ελλάδα το Κέντρο Κλασικού Δράματος και Θεάματος του Παντείου Πανεπιστημίου. Ολοι αυτοί οι οργανισμοί παρουσιάζουν τα έργα τους στο Μικρό Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου από τις 23 μέχρι και τις 25 Αυγούστου υπό την Αιγίδα του Ελληνικού Φεστιβάλ.
Η συμβολή του Κέντρου Κλασικού Δράματος και Θεάματος του Παντείου Πανεπιστημίου γίνεται με την παράσταση του το πολιτικού μιούζικαλ «Cyclops Survival» σε κείμενο και σκηνοθεσία Γιάγκου Ανδρεάδη.

«Πρόκειται για μία μπρεχτικού τύπου διασκευή του σατυρικού δράματος "Κύκλωψ" του Ευριπίδη που έχει ως θέμα του την ανθρωποφαγία, όχι μόνο στην κυριολεκτική, αλλά, κυρίως, στην πολιτική και κοινωνική προέκτασή της, όπως την βιώνουμε μέσα στον ζόφο της σημερινής κρίσης» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κέντρου Δράματος. «Υπηρετώντας μια τέτοια λογική οι ηθοποιοί που παίζουν στο έργο μεταμορφώνονται άλλοτε σε μυθικά όντα και άλλοτε σε σημερινούς πάσχοντες και αγωνιζόμενους ανθρώπους.»

Επί σειρά ετών το Κέντρο Δράματος έχει πειραματιστεί στο ανέβασμα παραστάσεων με δύο τρόπους: πρώτον, με κλασικού τύπου παραστάσεις που έκαναν τον γύρο της Ελλάδας και της Ευρώπης από την Θράκη και την Κύπρο μέχρι το Κάδιθ και την Λισαβόνα και, δεύτερον, με παραστάσεις που μετέφεραν το τραγικό μήνυμα μέσα από μορφές πολιτικού μιούζικαλ. Σε αυτή την δεύτερη κατηγορία ανήκει Cyclops Survival.

Διανομή (Αλφαβητικά): Χρήστος Ευθυμίου (Σιληνός), Γιώργος Μωρόγιαννης (Κύκλωπας), Μάνια Παπαδημητρίου (Anchorwoman / Αθηνά), Κίμων Ρηγόπουλος (Οδυσσέας), Οι Ευαγγελία Δημητρίου, Θεοδώρα Ευγενάκη, Μαριλία Μερσινιάδη, Κώστας Μητράκας, Ηλίας Παπακωνσταντίνου, Ειρήνη Πολυδώρου, Νίκος Τουρνάκης, Δημήτρης Τσικούρας, Διονύσης Χριστόπουλος στους ρόλους του χορού των σατίρων.
Λοιποί συντελεστές: Νίκος Αθανασάκης (μουσική), Φάνης Καφούσιας (χορογραφία), Σταύρος Μπονάτσος (σκηνικά), Άντζυ Καρατζά (κοστούμια), Νίκος Τουλιάτος (κρουστά), Δημήτρης Νάκος (βίντεο), Κώστας Μητράκας (βοηθός σκηνοθέτη).


INFO
Μικρό Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, Παρασκευή 23 Αυγούστου, 22:00.
Είσοδος ελεύθερη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα