Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

Διώξεις σε βαθμό κακουργήματος από επιχειρηματία στον Γ. Κανελλόπουλο

"Φανταστικοί οι ισχυρισμοί" η απάντηση του πρώην γραμματέα του ΥΠΑΑΤ

Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης
Μεγάλη ποινική δικογραφία, η οποία σε πρώτη ανάγνωση φαίνεται να «ακουμπά» τον πρώην γενικό γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Κανελλόπουλο κι εννέα ακόμα στελέχη του, ήρθε στο φως της δημοσιότητας. Πίσω από την υπόθεση βρίσκονται εκατομμύρια ευρώ κρατικών επιχορηγήσεων για επενδύσεις που δεν έγιναν.
Το άκρως ενδιαφέρον περιεχόμενο, το οποίο με μια πρώτη ματιά φέρεται να αφορά ένα σύνηθες πλέον σκάνδαλο διαφθοράς κρατικών αξιωματούχων αλλά στη δεύτερη ανάγνωσή του προσφέρει αποκαλυπτικά στοιχεία για τις οικονομικοπολιτικές προεκτάσεις της και προκαλεί εύλογα ερωτήματα και για τις πραγματικές ποινικές διαστάσεις του, έφερε στη δημοσιότητα η «Εφημερίδα των Συντακτών».
Τα πράγματα κατ΄αρχάς φαίνονται ξεκάθαρα: Η δικαστική διερεύνηση ξεκίνησε από τη μήνυση ενός επιχειρηματία, ως εκπροσώπου Ανώνυμης Εμπορικής και Βιομηχανικής Εταιρείας, σε βάρος του κ. Κανελλόπουλου και εννέα ακόμα υπαλλήλων του υπουργείου, μελών της επιτροπής εξέτασης των επενδύσεων του ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού προγράμματος « Αλέξανδρος Μπαλτατζής» .

Τι υποστηρίζει με λίγα λόγια ο επιχειρηματίας: Ότι οι μηνυόμενοι δεν του ενέκριναν, ζημιώνοντάς τον, επένδυση εκατομμυρίων ευρώ κατά παράβαση καθήκοντος και αλλοιώνοντας πρακτικά σχετικών συνεδριάσεων. Για τον τότε δε γενικό γραμματέα του υπουργείου, Γεώργιο Κανελλόπουλο, ο επιχειρηματίας-μηνυτής, 14 μήνες μετά την έγκλησή του, υπέβαλε συμπληρωματικό υπόμνημα ζητώντας τη δίωξή του και για παθητική δωροδοκία, δίνοντας μάλιστα και πολιτική χροιά στην υπόθεση, αφού επισημαίνει ότι ο ίδιος «ανήκε σε παράταξη πολιτικά αντίθεση από αυτή που διοικούσε το υπουργείο».
Αναφέρει μεταξύ άλλων το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί σε βάρος του κ. Κανελλόπουλου:
«Μετά την παρέλευση μηνών κι ενώ ο μηνυτής δεν είχε προβεί σε καμία προσφορά ωφελημάτων προς εσάς και τους συγκατηγορουμένους σας προκειμένου να λάβει αντίγραφο της απόφασης που χρειαζόταν (σ.σ. για την έγκριση της επίμαχης επένδυσης) του χορηγήσατε αντίγραφο πρακτικών της γνωμοδοτικής επιτροπής με εμφανώς αλλοιωμένο το περιεχόμενό τους, σύμφωνα με τα οποία η επένδυσή του εντασσόταν στο πρόγραμμα με συνολικό προϋπολογισμό 1.720.000 ευρώ και όχι με το ποσόν των 7.505.000 ευρώ με το οποίο είχε εγκριθεί».
Κι ακόμα ότι «ζητήσατε για τον εαυτό σας άμεσα και με συμπερασματικά (;) συναγόμενη συμπεριφορά ανταλλάγματα ενόψει εγκρίσεως της αιτήσεως του μηνυτή, με τις παλινωδίες και την παρέλευση πολύτιμου χρόνου για τον τελευταίο, μην αφήνοντάς του άλλη επιλογή από το να σας προσφέρει παράνομα χρηματικά ωφελήματα η αξία των οποίων ανέρχεται τουλάχιστον στον ποσόν των 1.000.000 ευρώ για ενέργεια μελλοντική ή ήδη τελειωμένη που ανάγεται στα καθήκοντά σας». Η υπόθεση βρίσκεται πλέον στο στάδιο της ανάκρισης όπου διαβιβάστηκε η δικογραφία μετά την άσκηση ποινικών διώξεων σε βαθμό κακουργήματος. Πρόσφατα η ανακρίτρια διαφθοράς (του νόμου 4022/11) Ρέα Κατσίβελη, που έχει χρεωθεί την υπόθεση, κάλεσε σε απολογία τους κατηγορούμενους στους οποίους έδωσε προθεσμίες για να προετοιμάσουν την υπεράσπισή τους.
Μάλιστα ο Γεώργιος Κανελλόπουλος, γενικός γραμματέας τού ΥΠΑΑΤ κατά την επίμαχη χρονική περίοδο (2010-2011) και πρόεδρος τότε της Γνωμοδοτικής Επιτροπής Εγκρισης Αιτήσεων Ενίσχυσης του υπουργείου, που αρχικά διώχθηκε για «ψευδή βεβαίωση» αλλά στη συνέχεια του απαγγέλθηκε και η κατηγορία της «παθητικής δωροδοκίας σε βαθμό κακουργήματος», έχει πάρει προθεσμία για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Σχετικά, με το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας που αποδίδεται στον τότε γενικό γραμματέα τού ΥΠΑΑΤ, Γεώργιο Κανελλόπουλος, και μάλιστα με το σκεπτικό τής «συμπερασματικά συναγόμενης συμπεριφοράς», ο ίδιος στην εφημερίδα, εξέφρασε την απορία του «για την εύκολη υιοθέτηση από μια δικαστική λειτουργό φανταστικών -όπως τα χαρακτηρίζει- ισχυρισμών ενός επιχειρηματία που θέλει να εκδικηθεί επειδή δεν του δόθηκαν μερικά εκατομμύρια του ελληνικού Δημοσίου που δεν τα εδικαιούτο και επιπλέον γιατί η ίδια δικαστική λειτουργός δεν έχει στείλει ακόμα τη δικογραφία στον εισαγγελέα ποινικής δίωξης για τη διαπιστωμένη πλέον απάτη που έκανε ο επιχειρηματίας σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου». Οψόμεθα για το ποινικό μέλλον της υπόθεσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα