Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Κρούγκμαν: Η Τρόικα εμποδίζει την Ελλάδα να ανακάμψει

Αυτά ισχυρίζεται ο νομπελίστας Αμερικανός οικονομολόγος και όχι κάποιοι .....αντιπολιτευόμενοι απάτριδες Έλληνες!!!!
Κρούγκμαν: Η Τρόικα εμποδίζει την Ελλάδα να ανακάμψει

Νέα «καρφιά» κατά της Τρόικας εξαπολύει σε άρθρο του ο οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, ο οποίος συγκρίνοντας την οικονομική κρίση στην Ελλάδα με αυτή της Ινδονησίας, υποστηρίζει πως η Ελλάδα δεν μπορεί να επανακάμψει λόγω του ευρώ και των πιέσεων της Τρόικα.


Σε άρθρο του με τίτλο «Η Ασιατική κρίση εναντίον της κρίσης του Ευρώ», ο Κρούγκμαν συγκρίνει την οικονομική κρίση της Ινδονησίας το 1997 με την αντίστοιχη στην Ελλάδα του 2007 πριν την άφιξη της Τρόικα.
Συγκρίνοντας τις δύο χώρες, αποδεικνύεται ότι αν και η οικονομική κατάσταση στην Ινδονησία ήταν πολύ χειρότερη από την αντίστοιχη στην Ελλάδα σε επίπεδα ΑΕΠ όταν άρχισε η κρίση σε κάθε μία από τις χώρες, το ελληνικό χρέος «εκτοξεύθηκε» μετά την επέμβαση της Τρόικα και του ΔΝΤ στην Ελλάδα.
«Όλα αυτά που λένε για τους λόγους που δεν μπορεί να επανακάμψει η Ελλάδα, διαρθρωτικά προβλήματα, διαφθορά, αδύναμη ηγεσία, μπλα μπλα, τα έλεγαν και για την Ινδονησία. Γιατί όμως η Ινδονησία επανέκαμψε και η Ελλάδα δεν μπορεί;» αναρωτιέται ο Κρούγκμαν για να δώσει αμέσως παρακάτω μόνος του την απάντηση, την οποία στηρίζει σε δύο βασικούς λόγους:
«Ο πρώτος λόγος, είναι ότι η Ινδονησία έχει ένα νόμισμα που μπορούσε να υποτιμηθεί και το έκανε σε μεγάλο βαθμό. Αυτό δημιούργησε μεν βραχυπρόθεσμη οικονομική πίεση, αλλά εν τέλει άνοιξε τον δρόμο για την ανάπτυξη κυρίως μέσω εξαγωγών. Και δεύτερον, το ΔΝΤ ενώ στην αρχή θέλησε να επιβάλλει πολιτικές λιτότητας στην Ασία, εν τέλει έκανε πίσω. Στην Ελλάδα όμως η Τρόικα είναι αμείλικτη χωρίς να έχει μάθει τίποτα από την εμπειρία», επισημαίνει ο Κρούγκμαν.


ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα