Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Στο "Τρενοτεχνείο": Παραδοσιακό αλώνισμα για το αυγουστιάτικο φεγγάρι (Φωτογραφίες)


Γράφτηκε από τον Kώστας Μπούρας 
Παραδοσιακό αλώνισμα, πολύ κέφι και μουσική πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση στο "Τρενοτεχνείο" στην Κυπαρισσία για το Αυγουστιάτικο φεγγάρι.
Σε ένα χώρο που έχει δημιουργήσει ο γνωστό ηθοποιός Νίκος Καλογερόπουλος, μετατρέποντας τις παλιές αποθήκες και το μηχανοστάσιο σε χώρο πολιτισμού και διασκέδασης. Εκεί με την συνεργασία της Ένωσης Φιλιατρινών Γυναικών και του Συνεταιρισμού των Γυναικών "Φιλιατρινούλα" αναβίωσε όχι μόνο το παραδοσιακό αλώνισμα, αλλά υποδέχθηκαν και το μεγαλύτερο φεγγάρι του χρόνου με μουσικές και τραγούδια.
Η αρχή έγινε με το αλώνισμα όπου τα άλογα που είχαν φέρει με το κυκλικό τους περπάτημα πατούσαν τα στάχια να βγει το σιτάρι, ακολούθησε η εντυπωσιακή είσοδος της μουσικής ομάδας των Πουτζαίων από την Μαντίνεια με τραγούδια και μουσικές για να συνεχιστεί έτσι με πολύ κέφι όλη η βραδιά και ενώ το φεγγάρι άρχισε να βγαίνει ολόγιομο δίπλα από το κάστρο της Κυπαρισσίας. Ο κόσμος που βρέθηκε εκεί απόλαυσε μια καταπληκτική βραδιά αφού είχε την ευκαιρία να μάθει αρκετά λαογραφικά στοιχεία από τον δάσκαλο και συγγραφέα Ευστάθιος Κακούτη. Ενώ ο χώρος του παλιού μηχανοστασίου έχει αλλάξει πλέον ριζικά, έχοντας όμως έντονο το χαρακτήρα του τρένου, ενώ καταπληκτική είναι η σύνθεση από μισοκαμένους κορμούς ελιών που αποτελούν το ντεκόρ και μεταφέρθηκαν εκεί από τις φωτιές που είχαν εκδηλωθεί πριν λίγους μήνες στην Κυπαρισσία, μάλιστα ο Νίκος Καλογερόπουλος με τους συνεργάτες του όχι μόνο τις έχει φωτίσει αλλά σε κάθε κορμό ανάλογα με το σχήμα του, τους έχει δώσει και ένα όνομα.

Οι εκδηλώσεις στο Τρενοτεχνείο όμως δεν σταματούν εδώ, αφού την Κυριακή ακολουθεί μια ακόμη εκδήλωση με επιστολές του Κολοκοτρώνη προαναγγέλλοντας μάλιστα και μια έκπληξη για να έρθουν μέσα στο Σεπτέμβριο οι παραστάσεις που ανεβάζουν ο Αντώνης Καφετζόπουλος και Γιώργος Κιμούλης, όπως και η παράσταση η Δίκη του Κολοκοτρώνη.

Αναφερόμενος σε όλα αυτά ο Νίκος Καλογερόπουλος σημείωσε " Κάνουμε αναπαράσταση του αλωνιού, όπως ακριβώς γινόταν, κάτι το οποίο εγώ πρόλαβα. Μαζί με την Ένωση Γυναικών Φιλιατρών και νομίζω είναι η πρώτη εκδήλωση που γίνεται μαζί Κυπαρισσία, Φιλιατρά. Είναι μια εκδήλωση από τις πολλές που θα γίνουν, αν είμαστε καλά θα γίνουν αρκετές και είμαστε ανοιχτοί στην όποια πρόταση και ιδέα υπάρχει.

Το Τρενοτεχνείο είναι ένας πολιτισμικός πολυχώρος, όλα όσα γίνονται είναι ενταγμένα μέσα στον πολιτισμό μας, η γεωργία, η κτηνοτροφία, η παιδεία, οι τέχνες. Τον Σεπτέμβριο 8 του μηνός θα παίξει ο Αντώνης Καφετζόπουλος, στις 18 ο Κιμούλης και περίπου στις 25 θα παίξουμε την δίκη του Κολοκοτρώνη. Ευχαριστούμε τον κόσμο που μας στηρίζει καθώς αυτό δεν είναι έργο του Καλόγερα αλλά όλων.

Ενώ η πρόεδρος της Ένωσης Φιλιατρινών Γυναικών Ελένη Μακρή επισήμανε ότι είναι η τέταρτη χρονιά που αναβιώνουν το αλώνισμα αλλά και την ανάγκη να μονιάσουν όλοι μαζί ενωμένοι.

Κ.Μπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα