Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020

Κοροναϊός: Οδηγίες και συστάσεις για ψυχραιμία σε ασθενείς και γιατρούς από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο

Οδηγίες εξέδωσε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) στους γιατρούς όλης της χώρας σχετικά με την εξάπλωση που καταγράφει ο κοροναϊός, ενώ παράλληλα ο σύλλογος συνιστά σε όλους - και στους ασθενείς - ψυχραιμία στη διαχείριση των καταστάσεων.
Αναλυτικά, ο ΠΙΣ συνιστά αυξημένη εγρήγορση αλλά και απόλυτη ψυχραιμία στους γιατρούς τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα που παρέχουν υπηρεσίες υγείας, σχετικά με τον κοροναϊό, δίνοντας παράλληλα ακριβείς οδηγίες οι οποίες αφορούν και στους ασθενείς.
Δεδομένου ότι ο ιός COVID-19 έχει διασπαρεί και στη γειτονική Ιταλία, όπου και καταγράφονται ήδη δεκάδες κρούσματα αλλά και θάνατοι, ο ΠΙΣ εφιστά την προσοχή του ιατρικού κόσμου της χώρας, προκειμένου να τηρεί απαρέγκλιτα τα μέτρα προστασίας για τον περιορισμό μετάδοσης του κορωναϊού.
Στο πλαίσιο αυτό ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές, το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ, επικαιροποιώντας

συνεχώς όλες τις οδηγίες που εκδίδονται, βάσει των νέων επιδημιολογικών κριτηρίων. Υπενθυμίζει ταυτόχρονα όλα τα μέτρα που πρέπει να τηρούν οι γιατροί όλης της χώρας, στην περίπτωση που διαχειριστούν πιθανό κρούσμα κορωναϊού.
Οδηγίες για τον έλεγχο και την πρόληψη διασποράς του κορωναϊού σε χώρους παροχής υπηρεσιών Υγείας:
Κατά τη διάρκεια νοσηλείας ή διαχείρισης ασθενών με πιθανή ή επιβεβαιωμένη λοίμωξη με τον ιό COVID-19, θα πρέπει να λαμβάνονται οι βασικές προφυλάξεις, καθώς και προφυλάξεις επαφής και σταγονιδίων.
Οι γιατροί θα πρέπει να λαμβάνουν το ιστορικό των ασθενών με σχολαστικό τρόπο και σύμφωνα με το παραπεμπτικό που έχουν λάβει. Σε περιπτώσεις ύποπτων περιστατικών, θα πρέπει αμέσως να επικοινωνούν με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για περαιτέρω οδηγίες στο τηλέφωνο τηλ. 210-5212000.
Ασθενείς
Σε ό,τι αφορά στους ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτώματα κρυολογήματος, δυσκολίας στην αναπνοή και πυρετό, θα πρέπει να επικοινωνούν με το γιατρό τους και να παραμένουν στο σπίτι τους. Επίσης δεν θα πρέπει να πηγαίνουν στο νοσοκομείο, να μην λαμβάνουν αντιβιοτικά και αντιικά φάρμακα χωρίς συνταγή γιατρού και να τηρούν σχολαστικά τους κανόνες υγιεινής.
Διαχείριση πιθανών κρουσμάτων
Σε ό,τι αφορά στη διαχείριση των πιθανών κρουσμάτων από τους γιατρούς σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, σε περίπτωση εμφάνισης περιστατικού ιογενούς πνευμονίας με ιστορικό πρόσφατου ταξιδιού στην Κίνα, συστήνονται τα παρακάτω:
χορήγηση απλής χειρουργικής μάσκας στον ασθενή
εξέταση και νοσηλεία του ασθενή σε ξεχωριστό θάλαμο
εφαρμογή βασικών προφυλάξεων, προφυλάξεων επαφής και προφυλάξεων σταγονιδίων από το προσωπικό που εμπλέκεται στη διαχείριση του ασθενή
άμεση ενημέρωση της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων
άμεση δήλωση του περιστατικού στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας
Βασικές προφυλάξεις
Οι βασικές προφυλάξεις περιλαμβάνουν την υγιεινή των χεριών και την αναπνευστική υγιεινή, τη χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας ανάλογα με τον εκτιμώμενο κίνδυνο, την ορθή διαχείριση αιχμηρών αντικειμένων, την αποκομιδή μολυσματικών υλικών, την καθαριότητα και την απολύμανση επιφανειών καθώς και την αποστείρωση του ιατρικού εξοπλισμού και του ιματισμού που χρησιμοποιείται στον ασθενή.
Η εφαρμογή των ακόλουθων μέτρων αναπνευστικής υγιεινής κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική:
Χορήγηση απλής χειρουργικής μάσκας στον ασθενή.
Κάλυψη μύτης και στόματος κατά τη διάρκεια βήχα ή φταρνίσματος με χαρτομάντιλο.
Εφαρμογή υγιεινής χεριών μετά την επαφή με αναπνευστικές εκκρίσεις.
Σημειώνεται ότι η ορθή και συστηματική χρήση του κατάλληλου εξοπλισμού ατομικής προστασίας και η εφαρμογή της υγιεινής των χεριών είναι κρίσιμης σημασίας για τη μείωση της διασποράς των παθογόνων μικροοργανισμών. Επίσης, ο καθαρισμός και η απολύμανση των επιφανειών με απορρυπαντικό και νερό καθώς και η χρήση των κοινών απολυμαντικών (π.χ. διάλυμα υποχλωριώδους νατρίου) είναι επαρκής. Η διαχείριση του ιματισμού, των σκευών εστίασης και των μολυσματικών απορριμμάτων θα γίνεται σύμφωνα με τις συνήθεις και προκαθορισμένες διαδικασίες ασφαλείας.
Τέλος, σημειώνεται ότι βασικές προφυλάξεις πρέπει να εφαρμόζονται συστηματικά και σε κάθε περίπτωση. Τα πρόσθετα μέτρα των προφυλάξεων επαφής και σταγονιδίων θα πρέπει να εφαρμόζονται όλο το διάστημα που ο ασθενής είναι συμπτωματικός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα