Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020

Πανέτοιμο το Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας για να αντιμετωπίσει ασθενείς υπόπτους στο νέο κορωνοϊό

Έλεγχοι και μάσκα σε όσους μπαίνουν στο νοσοκομείο –Όχι στα αχρείαστα επισκεπτήρια
Λίγη ώρα πριν επιβεβαιωθεί το πρώτο κρούσμα του κορωνοϊού στη χώρα μας, σε 38χρονη στη Θεσσαλονίκη, δόθηκε συνέντευξη Τύπου στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας σχετικά με την ετοιμότητα αντιμετώπισης περιστατικών του νέου ιού.
Μιλώντας αρχικά ο διοικητής Γιώργος Μπέζος, τόνισε ότι αποτελεί υποχρέωση του νοσοκομείου να ενημερώσει τους πολίτες για τα μέτρα που έχει λάβει για να αντιμετωπίσει ύποπτα περιστατικά, αλλά και για τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν και τα μέτρα

υγιεινής που πρέπει να παίρνουν.

Ο κ. Μπέζος υπογράμμισε ότι χρειάζεται ψυχραιμία και οι πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των ειδικών. Ακολουθώντας το «σχέδιο» που έχει καταρτιστεί σε εθνικό επίπεδο, διαβεβαίωσε ότι το Νοσοκομείο Καλαμάτας είναι πανέτοιμο να αντιμετωπίσει κρούσματα του νέου ιού. Πρόσθεσε, δε, ότι και στο παρελθόν έχουν αντιμετωπίσει χωρίς προβλήματα ασθένειες που εξελίχθηκαν σε επιδημίες.

Στη συνέχεια ο κ. Μπέζος έδωσε το λόγο στην πρόεδρο του Τμήματος Λοιμώξεων του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας, ιατρό εντατικολόγο-πνευμονολόγο Σταυρούλα Κουτσουμπού. Η κα Κουτσουμπού έδωσε οδηγίες προς τους πολίτες αναφορικά με το νέο κορωνοϊό. Τόνισε ότι δε χρειάζεται πανικός, αλλά ούτε και εφησυχασμός, καθώς θα πρέπει άπαντες να τηρούν τους κανόνες προστασίας υγιεινής. Ζήτησε ο κόσμος να ακολουθεί τις οδηγίες των ειδικών, οι οποίες μπορεί να αλλάζουν ανάλογα και με την πορεία της νόσου.

Τα μέτρα προφύλαξης που πρέπει να παίρνουν οι πολίτες, σημείωσε, είναι τα ίδια με την εποχική γρίπη, χωρίς όμως να υπάρχει το εμβόλιο. Θα πρέπει να περιορίζονται οι μετακινήσεις, ιδιαίτερα σε πολυσύχναστους χώρους, ενώ όσοι ασθενούν θα πρέπει να παραμένουν στο σπίτι και να μην έρχονται σε επαφή με κόσμο. Ιδιαίτερο βάρος έδωσε η ιατρός στην υγιεινή των χεριών, με συχνό πλύσιμο, χρήση αντισηπτικών, αλλά και μάσκας, ειδικά στις ευπαθείς ομάδες. Επανέλαβε ότι όλα τα παραπάνω μέτρα μπορεί να αλλάξουν και να αυστηροποιηθούν ανάλογα με την πορεία της ασθένειας.

Αναφορικά με τα μέτρα που έχουν ληφθεί στο νοσοκομείο, η κα Κουτσουμπού αρχικά ζήτησε να μην έρχονται πολίτες χωρίς ιδιαίτερο λόγο στο χώρο του. Ειδικά για τα επισκεπτήρια, σημείωσε ότι είναι καλό να αποφευχθούν τα αχρείαστα, και οι στενοί συγγενείς των ασθενών να τηρούν τόσο τους κανόνες υγιεινής όσο και τις ώρες επίσκεψης. Έκανε γνωστό, δε, ότι στην είσοδο του νοσοκομείου, που ζήτησε να είναι η πύλη των επειγόντων, θα υπάρχει ειδικά εκπαιδευμένη ομάδα από το νοσοκομείο, που θα εξετάζει όσους εισέρχονται στο χώρο, θα τους δίνει μάσκα, καθώς και ένα ειδικό ερωτηματολόγιο για να διαπιστωθεί αν είναι ύποπτοι για το νέο ιό.
Για την ορθή χρήση της προστατευτικής μάσκας μίλησε η επισκέπτρια υγείας, Ευαγγελία Τσουλάκου, ενώ τη συνέντευξη τύπου έκλεισε ο κα Χριστίνα Κτίστη, υπεύθυνη νοσηλεύτρια του Τμήματος Λοιμώξεων. Η κα Κτίστη σημείωσε ότι ειδική ομάδα με ιατρό παθολόγο, με τις κατάλληλες στολές, είναι έτοιμη για να αντιμετωπίσουν πιθανό κρούσμα του νέου ιού.
Όπως επισήμαναν, τόσο ο κ. Μπέζος όσο και η κα Κουτσουμπού, σε περίπτωση που ένα ύποπτο κρούσμα βρεθεί θετικό στον κορωνοϊό, τότε θα πρέπει να μεταφερθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίο στην Πάτρα, το οποίο έχει οριστεί ως εθνικό κέντρο αναφοράς ή και στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων.
Ύποπτοι όσοι ταξίδεψαν πρόσφατα σε χώρες έξαρσης του ιού και εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης
Σε ερώτηση για το ποιοι θα πρέπει να θεωρούν ότι έχουν συμπτώματα του νέου ιού, για να μην υπάρχουν φαινόμενα συνωστισμού στα νοσοκομεία, η κα Κουτσουμπού σημείωσε όλοι όσοι ταξίδεψαν πρόσφατα σε χώρα με έξαρση του φαινομένου και παρουσιάζουν συμπτώματα όπως αυτά σε μια γρίπη είναι ύποπτοι για εμφάνιση του ιού. Βέβαια, ως χώρα, σημείωσε, με συνεχιζόμενη μετάδοση του ιού μέχρι σήμερα παγκοσμίως είναι χαρακτηρισμένη μόνο η Κίνα. Επίσης, σε ερώτηση αν το ΕΚΑΒ είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει ύποπτα περιστατικά, τόσο η κα Κουτσουμπού όσο και ο κ. Μπέζος διευκρίνισαν ότι αυτό δεν είναι δική τους αρμοδιότητα, αλλά είναι πεπεισμένοι ότι και το ΕΚΑΒ θα έχει ακολουθήσει πιστά τις οδηγίες που έχει λάβει από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας υγείας.
Τέλος, έγινε γνωστό ότι σήμερα ο διοικητής του νοσοκομείου θα συμμετάσχει σε σύσκεψη στο Δημαρχείο Καλαμάτας με το δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο, καθώς και με εκπροσώπους του Ιατρικού Συλλόγου.  Του Κώστα Γαζούλη  tharoos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα