Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020

Σπείρα εξαπατούσε διαδικτυακά πολίτες για χορήγηση δανείων - Μία σύλληψη


Σπείρα αλλοδαπών εξαπατούσε πολίτες μέσω Διαδικτύου με το πρόσχημα της χορήγησης δανείων με ευνοϊκούς όρους, καθώς και της δυνατότητας πολλαπλασιασμού και παραχάραξης χαρτονομισμάτων
Η υπόθεση εξιχνιάστηκε από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (ΔΔΗΕ), ενώ συνελήφθη άνδρας από το Καμερούν, στο κέντρο της Αθήνας. Τα υπόλοιπα μέλη της σπείρας που αναζητούνται, διαμένουν στην Γαλλία.
Σύμφωνα με την ΔΔΗΕ, για την διερεύνηση της υπόθεσης προηγήθηκε καταγγελία ιδιώτη, σύμφωνα με την οποία άγνωστοι δράστες τον προσέγγισαν μέσω Διαδικτύου υποδυόμενοι στελέχη τραπεζικού ιδρύματος με έδρα το εξωτερικό και του προσέφεραν δάνειο με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους. Αφού τον έπεισαν, ακολούθησε συνάντηση όπου του τόνισαν ότι θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερο κέρδος μέσω παραχάραξης-παραγωγής και πολλαπλασιασμού χαρτονομισμάτων, με τη χρήση δήθεν ειδικών χημικών-χρωστικών ουσιών σε χρωματισμένα χαρτονομίσματα. Έτσι κατάφεραν και του απέσπασαν 74.000 ευρώ τα οποία δήθεν θα αυξάνονταν σε 148.000 ευρώ, ως αποτέλεσμα της διαδικασίας.
Στη συνέχεια, προγραμματίστηκε νέα συνάντηση, προκειμένου το θύμα να καταβάλει χρηματικό ποσό 150.000 ευρώ, ώστε μέσω της υποτιθέμενης διαδικασίας πολλαπλασιασμού να παραλάβει χρηματικό ποσό 300.000.
Σε οργανωμένη επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, στο κέντρο της Αθήνας, με τη συνδρομή της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας, συνελήφθη ο αλλοδαπός την στιγμή που παρέλαβε προσημειωμένο χρηματικό ποσό 3.450 ευρώ, το οποίο προοριζόταν δήθεν για την αγορά των απαραίτητων χημικών-χρωστικών ουσιών αποχρωματισμού των χαρτονομισμάτων.
Από τις έρευνες που ακολούθησαν συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 3.450 ευρώ, καθώς πλήθος τεμαχίων μαύρου χαρτιού με διαστάσεις χαρτονομισμάτων των 100 ευρώ.
Σε βάρος του συλληφθέντος και τεσσάρων ακόμα αλλοδαπών συνεργών του-φερόμενων μελών της οργάνωσης που αναζητούνται, σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για εγκληματική οργάνωση, απάτη και παραχάραξη χαρτονομισμάτων.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και η υπόθεση παραπέμφθηκε σε κύρια ανάκριση. Παράλληλα, συνεχίζονται οι έρευνες για τη συμμετοχή του κυκλώματος και σε άλλες παρόμοιες πράξεις.   
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα