Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020

Με υπογραφή Χατζηδάκη λύση για τους «γόρδιους δεσμούς» των δασικών χαρτών

«Το κράτος με τους δασικούς χάρτες αμφισβήτησε τις αποφάσεις του για τους αγρότες»
Λύση σε πολλά ζητήματα που ταλαιπωρούσαν τους πολίτες σε ό,τι αφορά τους δασικούς χάρτες, έδωσε με απόφασή του ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, βάζοντας τέρμα στον παραλογισμό, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε σε ανακοίνωσή του.
Ο κ. Χατζηδάκης υπέγραψε χθες την υπουργική απόφαση για την αναμόρφωση και εκ νέου ανάρτηση των δασικών χαρτών, θέτοντας σε ισχύ τις νέες θεσμικές προβλέψεις του περιβαλλοντικού νόμου.
Αναμόρφωση δασικών χαρτών
Με την απόφαση μεταξύ άλλων:
-Καταγράφονται οι πράξεις της διοίκησης (διοικητικές πράξεις) με τις οποίες εκτάσεις απώλεσαν το δασικό τους χαρακτήρα πριν από το 1975 με τις σχετικές συνέπειες στους

νέους δασικούς χάρτες
-Προβλέπονται οι διαδικασίες για την αναμόρφωση των δασικών χαρτών που αναρτήθηκαν πριν από την εφαρμογή του νέου περιβαλλοντικού νόμου (συμπεριλαμβανομένων των μερικώς ή ολικώς κυρωθέντων). Οι ίδιες διαδικασίες αφορούν και στους δασικούς χάρτες οι οποίοι ήταν υπό ανάρτηση και τώρα αναμορφώνονται και μέσα στο επόμενο δίμηνο (30/9) θα αναρτηθούν
-Προβλέπονται οι διαδικασίες για τη γρήγορη εξέταση των πρόδηλων σφαλμάτων και των αντιρρήσεων.
Πρόδηλα σφάλματα
Σε δηλώσεις του ο κ. Χατζηδάκης, μεταξύ άλλων, σχολίασε:
«Βάζουμε τέρμα στον παραλογισμό του κράτους, που ενώ από την εποχή του Ελευθέριου Βενιζέλου ή του Κωνσταντίνου Καραμανλή έχει παραχωρήσει με επίσημες αποφάσεις εκτάσεις στους αγρότες, θεωρώντας ότι δεν είναι δασικές, με τους δασικούς χάρτες αμφισβήτησε τις ίδιες της αποφάσεις του.
Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι 170.000 οικογένειες υπέβαλαν αντιρρήσεις για τους δασικούς χάρτες στο ήμισυ της επικράτειας. Με την Υπουργική Απόφαση τίθενται σαφείς κανόνες κατ’ εφαρμογή του νέου νόμου ώστε να δοθούν απλές και δίκαιες λύσεις για το θέμα».
Με την απόφαση αποτυπώνονται και οριοθετούνται για πρώτη φορά οι εκτάσεις που απώλεσαν το δασικό τους χαρακτήρα πριν από το 1975, με νόμιμες πράξεις της διοίκησης και διατηρούν σήμερα τη χρήση που τους αποδόθηκε, με αποτέλεσμα να μη θεωρούνται ότι διέπονται από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.
Επίσης, σε συμμόρφωση με την πρόσφατη νομολογία του ΣτΕ, οι δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις διόρθωσης προδήλων σφαλμάτων που είχαν υποβληθεί και απορριφθεί παραπέμπονται, με επιμέλεια της Διοίκησης, ώστε να εξεταστούν ως εμπροθέσμως ασκηθείσες αντιρρήσεις από τις Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠΕΑ) των δασικών χαρτών. Έτσι, οι θιγόμενοι πολίτες ανακτούν το δικαίωμα να προβάλουν και να εξεταστούν οι προβαλλόμενοι ισχυρισμοί τους.
Τέλος, κατά των εκ νέου αναρτηθέντων χαρτών δύνανται να υποβάλλουν αντιρρήσεις – σε προθεσμία 105 ημερών – όσοι πολίτες δεν είχαν ασκήσει αντίρρηση ενώ όσοι έχουν ασκήσει, δύνανται να υποβάλουν πρόσθετους ισχυρισμούς που αφορούν στη σύννομη αλλαγή χρήσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα