Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020

«Βόμβα» Γ. Παπανδρέου! Κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο για τις συγκεντρώσεις: «Είναι αντιδημοκρατικό»


«Αντιδημοκρατικό» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για τις συγκεντρώσεις που ψηφίζεται απόψε στη Βουλή, ο πρώην πρωθυπουργός και βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Παπανδρέου.  Μιλώντας για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ο Γιώργος Παπανδρέου επισήμανε πως: «Αντί να προστατεύει την διαδήλωση την περιορίζει (…). Μπορεί να μην ήταν πρόθεσή σας, αλλά ο νόμος μένει. Δίνονται υπερεξουσίες που υπονομεύουν δημοκρατικά δικαιώματα».Μάλιστα, στο μυαλό του ήρθε μία παιδική του μνήμη, από τις ομιλίες του παππού του. «Στις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις της Ένωσης Κέντρου, ο Γεώργιος Παπανδρέου, ολοκλήρωνε τις ομιλίες του λέγοντας “διαλυθείτε ησύχως.” Γιατί η μεγάλη δημοκρατική Παράταξη όταν διαδηλώνει θέλει να διαδηλώνει ειρηνικά» αφηγήθηκε. Όπως επισήμανε στην συνέχεια, ο πρώην πρωθυπουργός, με το εν λόγω νομοσχέδιο «Τιμωρείτε όσους ειρηνικά διαδηλώνουν».

«Πάντα ήθελα να συμβάλλω στην εμπέδωση των δικαιωμάτων» συμπλήρωσε στην συνέχεια.
«Δεν μπορεί να υπάρξει βία και δημοκρατία μαζί» υπογράμμισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Παπανδρέου.
Αναφερόμενος στην διακυβέρνησή του και τα επεισόδια της Marfin, ανέφερε ότι «αν ίσχυε τότε ο νόμος σας θα έπρεπε να είναι υπόλογοι η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΛΑΟΣ».
Με το εν λόγω νομοσχέδιο, «θα δημιουργήσετε μία αχρείαστη πόλωση» εκτίμησε. «Σας καλώ να σκεφτείτε ξανά, έστω την ύστατη στιγμή, να αποσύρετε το νομοσχέδιο. Να υπάρξει διάλογος σε βάθος» είπε τέλος ο Γιώργος Παπανδρέου, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.
Πλέον, αναμένεται η στάση που θα κρατήσει ο πρώην πρωθυπουργός το βράδυ στην Βουλή. Αν, δηλαδή, κατά την ψηφοφορία, θα κρατήσει διαφορετική στάση από το Κίνημα Αλλαγής, που έχει ξεκαθαρίσει ότι θα ψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις…
Κατατέθηκε η τροπολογία του ΚΙΝΑΛ για κατάργηση της αστικής ευθύνης του οργανωτή συνάθροισης
Την κατάργηση της διάταξης για αστική ευθύνη του οργανωτή συνάθροισης προτείνει το Κίνημα Αλλαγής, με τροπολογία που κατέθεσαν οι 22 βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του. Όπως αναφέρουν οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, η καθιέρωση γενικής αστικής ευθύνης του οργανωτή μίας συνάθροισης, δίχως να απαιτείται να επικαλεσθεί ο ενάγων συγκεκριμένη παράβαση η οποία να τελεί σε αιτιώδη συνάφεια µε τη βλάβη που προκλήθηκε, «εισάγει μία οιονεί εγγυητική ευθύνη του οργανωτή για όλες τις πράξεις που ενδεχομένως τελεσθούν στο πλαίσιο ή και στο περιθώριο μίας συνάθροισης και στρέφονται εις βάρος της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της περιουσίας κάποιου, ανεξαρτήτως του ποιος τις τέλεσε».
Επικαλούμενοι την Επιτροπή της Βενετίας του Συμβουλίου της Ευρώπης και το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών του ΟΑΣΕ ότι «οι οργανωτές και οι εκπρόσωποι της συνάθροισης δεν πρέπει σε καµία περίπτωση να υποχρεούνται να πληρώνουν για ζημιές που προκλήθηκαν από άλλους συμμετέχοντες σε µία συνάθροιση» αλλά και σχετικές διατυπώσεις της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, ζητούν την «πλήρη απαλειφή τής ως άνω προβληματικής ρύθμισης και την επαναφορά των γενικών διατάξεων του αστικού δικαίου, που προβλέπουν την ατομική ευθύνη αποζημίωσης εις βάρος του προσώπου που αποδεδειγμένα προκάλεσε τη ζημία».
Ακόμη, ζητούν να τροποποιηθεί η πρόβλεψη του νομοσχεδίου για τη σύμφωνη γνώμη του αρμοδίου προέδρου Πρωτοδικών ως αναγκαίας προϋπόθεσης για την απαγόρευση μίας συνάθροισης, στο σημείο που «προβλέπεται ότι αν η ως άνω σύμφωνη γνώμη του δικαστή δεν παρέχεται εντός 24 ωρών από της υποβολής του σχετικού αιτήματος, τότε η αναγκαία σύμφωνη γνώμη θα τεκμαίρεται σιωπηρά».
Με το 3ο άρθρο της τροπολογίας, οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ ζητούν τη «ρητή εξαίρεση των κοινοβουλευτικών πολιτικών κομμάτων και των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων από το πεδίο εφαρμογής των διατάξεων του σχεδίου νόμου». Με το 4ο άρθρο προτείνεται η «ρητή και καθολική απαγόρευση χημικών, όχι μόνο κατά την εξέλιξη μίας δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης που τρέπεται σε βίαιη και τίθεται άμεσος κίνδυνος κατά της ζωής ή σωματική βλάβη, αλλά και κατά τον περιορισμό και την απαγόρευση δημοσίων υπαίθριων συναθροίσεων». Τέλος, με το άρθρο 5 επισημαίνεται ότι «η απαγόρευση της “αντισυγκέντρωσης” δεν μπορεί να δικαιολογείται μόνο από τον χαρακτήρα αυτής ως συνάθροισης αντίθετης προς μία ήδη προγραμματισθείσα, αλλά περαιτέρω απαιτείται να επαπειλείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια ή σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής σε ορισμένη περιοχή».
thecaller

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα